Μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα στην καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης στη χώρα μας πραγματοποίησε χθες το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα κάνουν χρήση κάνναβης για μια σειρά σοβαρών παθήσεων.

Ωστόσο, οι πάσχοντες ήταν υποχρεωμένοι επί μακρόν να την προμηθεύονται παράνομα.

Με βάση  το σημερινό σύστημα συνταγογράφησης, που θεσπίστηκε το 2017, η ουσία διατίθεται πλέον, κατόπιν ιατρικής συνταγής, σε φαρμακεία.

Ασθενείς, που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, διατείνονται ότι τους άλλαξε τη ζωή.

Στις φωτογραφίες του πρακτορείου περιλαμβάνονται παραδείγματα όπως εκείνο του 35χρονου Γιώργου Αυγέρη, που πάσχει από τη νόσο Κρον, μια μορφή κολίτιδας η οποία προκαλεί χρόνια φλεγμονή σε ολόκληρο το πεπτικό σύστημα, να επιθεωρεί τη φετινή σοδειά σε φυτεία στα Τρίκαλα, αλλά και την περίπτωση του φαρμακοποιού Ηλία Γραμματικάκη να κρατάει ένα μπουκάλι με σταγόνες κάνναβης στο φαρμακείο του, στην Αθήνα.

Στο φωτογραφικό αφιέρωμα επισημαίνεται ότι πολλοί από τους εργάτες που απασχολούνται στις φυτείες στα Τρίκαλα είναι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters, στην ιατρική κάνναβη εναποθέτει τις ελπίδες της και η γειτονική Βόρεια Μακεδονία, η οποία ευελπιστεί να γίνει η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη κάνναβης στα Βαλκάνια, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

(*) Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο ο καλλιεργητής ιατρικής κάνναβης και ασθενής της νόσου Κρον Γιώργος Αυγέρης επιθεωρεί φυτεία στα Τρίκαλα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ