Θετικά μηνύματα για υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία της χερσαίας Μαγνησίας έχουν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι αισιοδοξούν ότι και φέτος ο Νομός θα αποτελέσει έναν πολύ δημοφιλή προορισμό για να περάσουν όμορφα οι επισκέπτες.
Παράλληλα, όμως, οι ξενοδόχοι έχουν να αντιμετωπίσουν και μεγάλες οικονομικές δυσκολίες από την υψηλή φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το ζήτημα του τέλους διανυκτέρευσης, για το οποίο οι ξενοδόχοι ζητούν να μην ισχύσει για φέτος.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης συμμετείχε στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες στην Αθήνα.
«Εμείς ζητήσαμε να μην ισχύσει για φέτος το τέλος διανυκτέρευσης, το οποίο, όταν επιβλήθηκε, το απορρόφησαν πλήρως τα ξενοδοχεία. Η κυβέρνηση τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του τέλους διανυκτέρευσης επιδίωκε να αντλήσει 70.000.000 ευρώ και τελικά πήρε 150.000.000 ευρώ. Γι’ αυτό και λέμε ότι αυτός ο φόρος θα μπορούσε να μην υπάρχει. Ήδη υποβάλαμε το αίτημα στον αρμόδιο υπουργό, ενώ τα χρήματα έφυγαν από τις τσέπες των ξενοδόχων. Η κυβέρνηση είχε πει ότι θα καταργούνταν το τέλος διανυκτέρευσης, όπως βέβαια είχε υποσχεθεί ότι θα μειωνόταν και ο ΦΠΑ, αλλά τελικά τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Οι πάντες ζητούν τα πάντα από τους ξενοδόχους, τη στιγμή που υπάρχει και ένας αθέμιτος ανταγωνισμός με τα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπου επιβαρύνονται μόνο με έναν φόρο 15%, χωρίς καμία άλλη υποχρέωση. Την ίδια στιγμή τα ξενοδοχεία έχουν πολλές υποχρεώσεις να αντεπεξέλθουν από την πληρωμή του προσωπικού μέχρι την τήρηση πολλών κανόνων ασφαλείας».
Αναφορικά με τις πληρότητες ενόψει Πάσχα ο κ. Ζαφείρης επισήμανε πως «τα μηνύματα ενόψει του Πάσχα για τις πληρότητες είναι θετικά και πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά. Άλλωστε ο Βόλος και το Πήλιο είναι αγαπητοί προορισμοί σε όλους τους Έλληνες. Βέβαια και αυτή η τόνωση θα είναι μια μικρή ένεση μπροστά σε αυτό το χάος που ζούμε. Τουλάχιστον ελπίζουμε να έχουμε ένα καλό δεκαήμερο σε πληρότητες για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Άλλωστε το Πάσχα μαγεύουν όλες οι περιοχές της Μαγνησίας και οι ξενοδόχοι κάνουν προσφορές και πολύ καλά πακέτα για να έρθουν οι επισκέπτες».
Αναφορικά με το επερχόμενο καλοκαίρι είπε πως θα είναι δύσκολο και οι λόγοι είναι διάφοροι. Γι’ αυτό και οι ξενοδόχοι τηρούν γενικά στάση αναμονής. Παράλληλα οι εκλογές του Μαΐου, αλλά και η εκλογολογία για το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, προκαλούν μια αβεβαιότητα.
Ο κ. Ζαφείρης επισήμανε πως τα ξενοδοχεία ανέρχονται πλέον στα 450 στη Μαγνησία. Πρόσφατα έγινε μια μελέτη που έδειξε ότι οι ξενοδόχοι παρά τις δυσκολίες επένδυσαν στον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων τους 1,6 δισ. ευρώ.

e-thessalia.gr