Το Twitch είναι μία ιστοσελίδα live streaming που κατά κύριο λόγο ασχολείται με τα βιντεοπαιχνίδια και τα esports. H επιτυχία της συγκεκριμένης ιστοσελίδας είναι τεράστια, καθώς κατάφερε να ακολουθήσει την τάση που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια τα esports, δηλαδή οι επαγγελματικές διοργανώσεις βιντεοπαιχνιδιών σε φυσικούς χώρους, αλλά και μέσω διαδικτύου. Τα esports έχουν γιγαντωθεί και αποτελούν μία τεράστια βιομηχανία που φέρνει τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ. Επαγγελματικές ομάδες και παίκτες ατομικά, ανταγωνίζονται για τεράστια χρηματικά έπαθλα, ενώ εκατομμύρια οπαδοί των esports παρακολουθούν τις διοργανώσεις αυτές με μεγάλο ενθουσιασμό. Το Twitch αποτελεί το κυρίαρχο μέσο των συγκεκριμένων μεταδόσεων.

Μπορούν τα esports να θεωρηθούν αθλήματα;

Τα εάν τα esport μπορούν να θεωρηθούν κανονικά αθλήματα ή όχι αποτελεί αντικείμενο διαμάχης των υπερασπιστών και των πολέμιων τους. Είναι γεγονός πως υπήρξαν συζητήσεις για την προσθήκη των esports ακόμη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που τελικά βέβαια δεν συνέβη, τουλάχιστον ακόμη. Οι αγώνες esport αποτελούν εδώ και αρκετό καιρό κανονική υποκατηγορία του αθλητικού στοιχήματος σε όλες τις στοιχηματικές ιστοσελίδες και μπορεί κανείς να παίξει π.χ. στο sport.netbet.gr σε αναμετρήσεις βιντεοπαιχνιδιών, όπως ακριβώς κάνει και με οποιοδήποτε άλλο παραδοσιακό άθλημα. 

Παράλληλα, υπάρχουν αθλητικοί σύλλογοι που στα τμήματά τους έχουν εντάξει κανονικότατα τα esports. Δεν μιλάμε μόνο για το εξωτερικό, καθώς και στην Ελλάδα, τμήματα esports διαθέτουν σύλλογοι όπως είναι ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, Ο Άρης και προσεχώς κι άλλοι σύλλογοι. Οι ομάδες αυτές αποτελούν τμήματα του ερασιτέχνη, όπως αντίστοιχα οποιοδήποτε άλλο μία επαγγελματικό αθλητικό τμήμα. Οι ομάδες esports συμμετέχουν κανονικά σε φυσικές και σε διαδικτυακές διοργανώσεις, σε πρωταθλήματα και σε κύπελλα.

Οι μεταδόσεις των esport μέσω διαδικτύου και τηλεόρασης

Ανάμεσα στα δημοφιλή esport συμπεριλαμβάνονται το FIFA και το NBA live. Πρόκειται για βιντεοπαιχνίδια αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ αντίστοιχα. Τα γραφικά και η δουλειά που έχει πέσει στα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι εκπληκτική. Ορισμένες φορές, εάν κάποιος δεν είναι υποψιασμένος ότι παρακολουθεί κάποιο βιντεοπαιχνίδι, είναι δυνατόν να πιστέψει πώς παρακολουθεί κανονικούς αγώνες. Το γεγονός αυτό, το ότι δηλαδή οι αγώνες μοιάζουν τόσο πολύ με τα παραδοσιακά αντίστοιχα αθλήματα, δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές για τη μετάδοση τους  ως τηλεοπτικό περιεχόμενο. Ιστοσελίδες όπως είναι το Twitch μεταδίδουν κατά κόρον τις μεγάλες και μικρότερες διοργανώσεις, ενώ ακόμη και η παραδοσιακή τηλεόραση έχει ακολουθήσει αυτή την τάση. Και στην Ελλάδα είδαμε πριν λίγο καιρό αθλητικά κανάλια της Nova αναμεταδίδουν αγώνες esports, στις οποίες μετείχαν ελληνικοί σύλλογοι.

Η εξέλιξη των αθλητικών μεταδόσεων

Δεδομένου ότι το διαδίκτυο αρχίζει να γίνεται ουσιαστικά ο νέος τρόπος μετάδοσης τηλεοπτικών σειρών και ταινιών, είναι θέμα χρόνου πραγματικά να αντικαταστήσει την τηλεόραση όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ίσως αυτό να μη γίνει πλήρως με τη μία. Πιθανότατα θα δούμε τις έξυπνες τηλεοράσεις να συνδυάζουν την εικόνα από τις εναέριες και δορυφορικές, τις συμβατικές δηλαδή τηλεοπτικές μεταδόσεις, με χαρακτηριστικά του διαδικτύου. Όλο και περισσότερο, πάντως, θα βλέπουμε αγώνες esports στις οθόνες μας. Η τεχνολογία άλλωστε των βιντεοπαιχνιδιών θα έχει εξελιχθεί εκπληκτικά, ακόμη περισσότερο, ώστε ίσως κάποια στιγμή ένας αγώνας esport να είναι πιο ποιοτικός και ψυχαγωγικός από ένα κλασικό παιχνίδι ποδοσφαίρου. 

Η επόμενη μέρα του Twitch και των esport

Το Twitch συνεχίζει να ακολουθεί την τάση των esport. Μεταδίδει περιεχόμενο και τα ρεκόρ θέασης σπάνε καθημερινά το ένα το άλλο. Ο τζίρος των esport μεγαλώνει επίσης χρόνο με το χρόνο και αρχίζει να θεωρείται όλο και περισσότερο ως αξιόλογο τηλεοπτικό περιεχόμενο. Ποιος ξέρει, μπορεί σε λίγα χρόνια οι ελληνικές ομάδες να μην είναι σε θέση να αγωνιστούν στο Champions League, αλλά ίσως να έχουν καλύτερη μοίρα και προοπτικές στην αντίστοιχη esport διοργάνωση. 

https://www.pexels.com/photo/keyboard-gaming-moody-gamer-3165335/