Πτώση κατά 3% σημείωσαν στο πρώτο τρίμηνο έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου οι πωλήσεις «έξυπνων» κινητών στην Ευρώπη, ενώ σε σύγκριση με τους τρεις τελευταίους μήνες του 2018, οι πωλήσεις έκαναν βουτιά 20%, σύμφωνα με την υπηρεσία MarketPulse της CounterPoint. Tα στοιχεία της έρευνς αποκαλύπτουν οριακή αύξηση των πωλήσεων smartphones στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 6%.
Samsung και Huawei βρίσκονται στην κορυφή των πωλήσεων, με μερίδιο αγοράς 31% και 26% αντιστοίχως, ενώ ακολουθεί στην τρίτη θέση η Apple, με ποσοστό 21% από 23% της προηγούμενης χρονιάς. Tόσο η Samsung όσο και η Huawei κατάφεραν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς smartphones σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, με το μερίδιο της Huawei σχεδόν να διπλασιάζεται. Οι αναλυτές όμως προειδοποιούν ότι η κόντρα των ΗΠΑ εναντίον της κινεζικής εταιρείας ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις στα επόμενα τρίμηνα. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η επίσης κινεζική Xiaomi, με μερίδιο αγοράς 4% και ακολουθεί η Alcatel με μόλις 2%.
Η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 14,5% των συνολικών πωλήσεων smartphones παγκοσμίως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τέσσερις στις πέντε συσκευές κινητής τηλεφωνίας, που διατέθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά κατά τους τρεις πρώτους μήνεςτ ου 2019, ήταν smartphone. Η αγορά των «έξυπνων» κινητών παρέμεινε και το 1ο τρίμηνο του έτους συγκεντρωμένη στα χέρια των κορυφαίων πέντε κατασκευαστών, με συνολικό μερίδιο ελέγχου 84%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πωλήσεις smartphones σημείωσαν πτώση 5% στο πρώτο τρίμηνο, που αποτελεί το έκτο διαδοχικό τρίμηνο απωλειών.

naftemporiki.gr