Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα της ζωής μας σήμερα. Οι τελευταίες γενιές έχουν δει πραγματικά τεράστιες εξελίξεις στον τομέα των νέων τεχνολογιών, σε όλους τους τομείς. Ένας από αυτούς που αποτελεί και την καθημερινότητα πολλών από εμάς είναι αυτός των βιντεοπαιχνιδιών. Τις τελευταίες τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν αγαπημένες επιλογές εκατομμυρίων άνθρωπος σε όλο τον κόσμο. Και αυτά, ωστόσο, εξελίσσονται μέρα με την ημέρα και νέες τεχνολογίες όπως είναι η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα έρχονται να προσφέρουν το κάτι διαφορετικό.

Η εξέλιξη των βιντεοπαιχνιδιών μέχρι σήμερα

Από τη δεκαετία του 70 ουσιαστικά άρχισε η ευρεία πρόσβαση στα βιντεοπαιχνίδια. Οι πρώτες κονσόλες και οι προσωπικοί υπολογιστές είχαν αρχικά πολύ περιορισμένα χαρακτηριστικά. Από τη χρήση μονόχρωμου κειμένου και συμβόλων φτάσαμε στα πολύπλοκα γραφικά, τα οποία εξελίσσονται ακόμη περισσότερο με τον καιρό. Τα πράγματα άλλαξαν πάρα πολύ με την έλευση του διαδικτύου και με την εξέλιξη των λειτουργικών συστημάτων όπως είναι τα Windows το MacOS κλπ. Οι δυνατότητες των βιντεοπαιχνιδιών βελτιώθηκαν πάρα πολύ και δόθηκε πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες όπως είναι τα παιχνίδια στο casino.netbet.gr και σε άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες, στο Facebook και σε αντίστοιχα κοινωνικά δίκτυα κλπ. 

Πλέον ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι κονσόλες έχουν πραγματικά υπερπολλαπλάσιες δυνατότητες από ότι πριν λίγα χρόνια, ενώ η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών έχει γιγαντωθεί. Εκτιμάται πως έως το 2020 ο τζίρος της συγκεκριμένης βιομηχανίας θα φτάνει παγκοσμίως τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό από μόνο του δεν λέει πολλά, αλλά αυτό που εντυπωσιάζει είναι πως σε σύγκριση με το 2018 μόλις, δηλαδή ουσιαστικά μέσα σε τέσσερα χρόνια, η αύξηση του τζίρου θα φτάσει στα επίπεδα του 25%.

Η εικονική πραγματικότητα και η εξέλιξή της

Η εικονική πραγματικότητα δεν αποτελεί κάτι το καινοτόμο. Ήδη από τη δεκαετία του ‘90 προσφέρεται εμπορικά και την έχουμε δει σε εφαρμογές σε κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Η συγκεκριμένη τεχνολογία δημιουργεί έναν ψηφιακό κόσμο μέσα στον οποίο εισέρχεται ο χρήστης και ο στόχος είναι να αντιληφθεί το εικονικό περιβάλλον ως πραγματικό, μέσα από την αλληλεπίδραση με τις αισθήσεις του. Παρότι λοιπόν έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από την εμπορική χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, πλέον τα πράγματα είναι πιο κατάλληλα από τίποτε.

Ή εικονική πραγματικότητα από πλευράς ποιότητας έχει εκτοξευτεί σε άλλα επίπεδα. Τα απλά τρισδιάστατα σχήματα και γραφικά, αλλά και η καθυστέρηση στην απόκριση των παιχνιδιών που αποτελούσαν τυπικά χαρακτηριστικά στο παρελθόν, έχουν αντικατασταθεί από πλήρως ρεαλιστικά τρισδιάστατα γραφικά χωρίς καθυστέρηση. Για κάποιον που δεν έχει παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις της εικονικής πραγματικότητας, το αποτέλεσμα πλέον είναι πολύ εντυπωσιακό και πέρα ως πέρα ρεαλιστικό.

Η επαυξημένη πραγματικότητα και διαφορά με την εικονική

Από την άλλη πλευρά δημιουργήθηκε λίγο αργότερα η λεγόμενη επαυξημένη πραγματικότητα. Η διαφορά εδώ με την εικονική πραγματικότητα είναι πως ή επαυξημένη δεν δημιουργεί εξ ολοκλήρου από την αρχή το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται και παίζει ο χρήστης. Συνδυάζει στοιχεία της πραγματικότητας με την προσθήκη ψηφιακών εικόνων και κινούμενων γραφικών για να δημιουργήσει ένα υβρίδιο της πραγματικότητας. 

Χρησιμοποιεί, συνεπώς, το φυσικό περιβάλλον σε πολύ μεγάλο βαθμό και προσθέτει ουσιαστικά σε αυτό κάποια στοιχεία. Αυτό κάνει ακόμα πιο ρεαλιστικό το τελικό αποτέλεσμα, καθώς για παράδειγμα μπορεί κανείς να κινείται στη γειτονιά του και να βλέπει πραγματικές εικόνες γύρω του. Ξαφνικά μπορεί να εμφανιστεί μπροστά του ένας δεινόσαυρος ή ένα τεράστιο ρομπότ και ότι άλλο μπορεί να δημιουργήσει η φαντασία των εταιρειών που παράγουν παιχνίδια χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Τα παιχνίδια εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας και το μέλλον τους

Το μέλλον των παιχνιδιών που χρησιμοποιούν τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας αναμένεται ένδοξο και λαμπρό. Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο και η ποιότητα που προσφέρουν στα παιχνίδια είναι υψηλή. Είναι γεγονός πως θα δούμε τις συγκεκριμένες τεχνολογίες ακόμα περισσότερο στο προσεχές μέλλον, καθώς δημιουργούν μία πολύ πιο ολοκληρωμένη εμπειρία από αυτή που προσφέρουν τα κλασικά βιντεοπαιχνίδια. Ο παίκτης έχει την αντίληψη του γύρω χώρου του και τι συμβαίνει μπροστά και πίσω από αυτόν. 

https://www.pexels.com/photo/man-wearing-black-virtual-reality-goggles-1261824/