Το ερώτημα του τίτλου δε μας απασχολεί συχνά, τίθεται παρόλα αυτά ως θέμα ενίοτε στους μηχανικούς. Ασχέτως απόδοσης, αυτό που όλοι οι ειδικοί συνιστούν για να εξασφαλίσει κανείς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κινητήρα, είναι να αλλάζονται τακτικά τα λιπαντικά αυτοκινήτων. Ένας μπορεί να βάλει πρόσθετα στα καύσιμα για να διατηρήσει καθαρά τα μπεκ, άλλος θα ψάξει για βενζίνη με πολλά οκτάνια, ότι κι αν κάνει κάποιος η ουσία είναι μία: Η αλλαγή λιπαντικών στην προτεινόμενη από τους κατασκευαστές χρονική περίοδο (δηλαδή 8.000-11.000 χλμ) είναι ο νούμερο ένα τρόπος να επεκτείνετε την αυτοκινιτική ζωή του οχήματός σας.

Η αξία της τακτικής αλλαγής λαδιών

Η μη τακτική αλλαγή λαδιών επιτρέπει σε επικίνδυνα σωματίδια, βρωμιά και οξέα να ελαττώσουν τη διάρκεια ζωής σημαντικών μερών του κινητήρα. Το λάδι μετατρέπεται σε γλίτσα και μειώνει τη δυνατότητα του λιπαντικού να διαχέει τη θερμότητα αυξάνοντας την πίεση, που ασκείται στη μηχανή. Άρα είναι κακή ιδέα να μην αλλάζει κάποιος λάδια τακτικά. Για να έρθουμε όμως και στο δια ταύτα: Πως επηρεάζει η αλλαγή λαδιού την απόδοση;

Πως επηρεάζεται η απόδοση

Κατ’ αρχάς όταν λέμε απόδοση, εννοούμε πρωταρχικά τη σταθερή κατανάλωση. Όταν κινείστε με παλιό, γλοιώδες λάδι υπονομεύετε τη λεγόμενη οικονομία καυσίμου. Δεν υπάρχουν έρευνες, εγχειρίδια ή μελέτες που να προσδιορίζουν ακριβώς πόσο επηρεάζεται η κατανάλωση, αλλά όταν τα λάδια αυτοκινήτου χάνουν την πυκνότητά τους και άρα τη δυνατότητά λίπανσής τους, επιβαρύνεται η λειτουργία του κινητήρα. Το παλιό λάδι θα χαλάσει εξαιτίας της έκθεσης στη θερμότητα χάνοντας την απαραίτητη ρευστότητα, που χρειάζεται για να κάνει τη δουλειά του. Χωρίς τη σωστή πυκνότητα δε φτάνει στα σημεία του κινητήρα, που χρειάζονται λίπανση. Η μηχανή υπερθερμαίνεται, λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά «κλέβοντας» και από την κατανάλωση και από την ιπποδύναμη.

Πως η γλίτσα επηρεάζει την απόδοση

Παλιό λάδι στη μηχανή σημαίνει γλίτσα, που με τη σειρά της σημαίνει περιορισμένη ροή στα κατάλληλα εξαρτήματα, που οδηγεί σε υπερθέρμανση. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία των τμημάτων του κινητήρα μειώνεται και ο κύκλος της ζωής τους.

Καταλήγοντας η απάντηση στο κατά πόσο επηρεάζει η αλλαγή λαδιών την απόδοση του αυτοκινήτου είναι εύκολη: Τα παλιά λιπαντικά μειώνουν την απόδοση της μηχανής, ελαχιστοποιούν την ιπποδύναμη, ελαττώνουν την κατανάλωση και τελικά συρρικνώνουν τη ζωή του αυτοκινήτου. Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε, ότι η αλλαγή λαδιών γίνεται σε συνάρτηση με τις συστάσεις του κατασκευαστή.