Κυβερνοασφάλεια, data analytics, ψηφιακή τεχνολογία, ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών είναι μερικές μόνο από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αναζητούν οι επιχειρήσεις στην αγορά εργασίας σήμερα.
Όπως κατέγραψε ειδικότερα η έρευνα της ΕΥ, Building a Better Working Europe, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, οι γνώσεις πάνω στην κυβερνοασφάλεια, καθώς και στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, αποτελούν τις πιο δυσεύρετες δεξιότητες σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με το 48% στελεχών σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Ακολουθούν οι δεξιότητες big data και τα analytics (με 47%), επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (38%), προγραμματισμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων (web developer – 37%), κινητού τηλεφώνου και analytics (34%), ψηφιακού μάρκετινγκ και social media (27%) και διαχείρισης έργων (project management – 25%).
Την ίδια ώρα, το 33% των στελεχών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δηλώνει ότι δυσκολεύεται περισσότερο στην εύρεση και πρόσληψη ατόμων με ψηφιακές δεξιότητες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ενώ το 38% αναμένει να γίνει ακόμα πιο δύσκολο στο εγγύς μέλλον.
«Η αγορά εργασίας έχει ανάγκη από νέους με ψηφιακές δεξιότητες, όπως η κυβερνοασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική. Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να στοχεύουν στους νέους αποφοίτους των πανεπιστημίων, ενώ, ταυτόχρονα, οργανώνουν την κατάλληλη εκπαίδευσή τους, ώστε να αξιοποιήσουν αυτές τις γνώσεις κατάλληλα» σημείωσε ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, οι νέοι θα πρέπει να εστιάσουν σε αυτές τις δεξιότητες, ώστε να ειδικευθούν και να αποκτήσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην αναζήτηση εργασίας.
Workshop για την κρυπτανάλυση
Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της αγοράς, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι, η ΕΥ Ελλάδος συμμετείχε στο TEDxNTUA 2019 το περασμένο Σάββατο, διοργανώνοντας ένα workshop με θέμα την κρυπτανάλυση.
Οι κ. Βασίλης Μαρίτσας, Senior Manager, και Αντώνης Αρβανιτάκης, Manager, μαζί με το Talent team της ΕΥ Ελλάδος, που παρουσίασαν στο workshop της ΕΥ, αναφέρθηκαν στη μέθοδο της κρυπτανάλυσης, την ανάλυση και κατανόηση, δηλαδή, της κρυπτογραφημένης πληροφόρησης, καθώς και στο τι γνώσεις και δεξιότητες χρειάζονται για την εκμάθηση της συγκεκριμένης μεθόδου. Με τη βοήθεια διαδραστικής εφαρμογής, που αναπτύχθηκε για το workshop με θέμα την ιστορική μηχανή κρυπτογράφησης Enigma, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν τις δεξιότητές τους στην εφαρμογή βασικών μεθόδων κρυπτανάλυσης.
naftemporiki.gr