Έχει μεταφράσει περισσότερα από εκατό βιβλία, από τα γαλλικά στα ελληνικά και αντίστροφα, έγραψε ποιήματα και πεζά, έστω και αν ποτέ δεν απεμπόλησε το επάγγελμά του δημοσιογράφου.

Ο Γιάννης Καυκιάς είναι ένας δικός μας λογοτέχνης, από τους άξιους θεσσαλούς της διασποράς, που έφυγε από την Ελλάδα το μακρινό 1968, στα 23 του χρόνια. Κάθε εποχή βλέπετε έχει το δικό της brain drain στην πολύπαθη χώρα μας.

Γεννήθηκε το 1945 στον Αετό Τρικάλων (ένα χωριό της Πίνδου μετά τη Μεσοχώρα) και μέχρι το 1962 έζησε στα Τρίκαλα.

Στο Παρίσι, όπου βρέθηκε το 1968 και είναι ο τόπος της κύριας διαμονής του έκτοτε, έκανε σπουδές φιλοσοφίας και κινηματογράφου, εργάστηκε ως φωτογράφος για Έλληνες εκδότες και δυτικοευρωπαϊκά περιοδικά και εφημερίδες καθώς και ως ανταποκριτής Ελληνικών μέσων ενημέρωσης.

Είχε πάντα έντονη παρουσία στην Ελληνική κοινότητα του Παρισιού και υπήρξε αρχισυντάκτης της ελληνόφωνης εφημερίδας "Ο Σχοινοβάτης" (1995-2000).

Είναι παντρεμένος με Γαλλίδα και έχουν δυο κόρες.

Με την ποιητική του συλλογή «Γειά σου Καρακώστα», που εκδόθηκε το 1988 (εκδ. Επικαιρότητα) ο Γιάννης Καυκιάς ουσιαστικά αυτοβιογραφεί τη νιότη του. Ο τίτλος της, όπως και το πρώτο ποίημα, είναι αφιερωμένα στον ονομαστό δημοτικό οργανοπαίχτη Καρακώστα (κλαρίνο), που γεννήθηκε στην Κρανιά Τρικάλων το 1881 και πέθανε στη Λαμία το 1955.

Τα σκληρά χρόνια της εφηβείας, από τον Αετό στα Τρίκαλα αλλά και αργότερα στην Αθήνα και τη Γαλλία, διατρέχουν μελαγχολικά τις σελίδες του έργου: «Μη μου μιλάτε για τα χρόνια που πέρασαν, τα χρόνια που χάθηκαν στα θολά νερά του Ληθαίου και τα σοκάκια της φτωχής πολιτείας …».

Τον βρήκαμε τηλεφωνικά στο Παρίσι και με χαρά δέχτηκε να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις που του στείλαμε ώστε να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη που ακολουθεί στο trikalaenimerosi.gr.

Κώστας Τόλης