Την άμεση ενεργοποίηση της Δ/νσης Δασών Καρδίτσας και του Δασαρχείου Καρδίτσας προκάλεσε ο εντοπισμός πλατάνων που έχουν προσβληθεί από τον επιβλαβή οργανισμό Ceratocystis fimbriata f. sp. platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, σε τρία σημεία στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Καρδίτσας.

Πιο συγκεκριμένα ο «καρκίνος του πλατάνου» όπως λένε στη γλώσσα τους οι δασολόγοι τον παθογόνο αυτό μικροσκοπικό μύκητα που αναπτύσσεται μέσα στο ξύλο των δένδρων και προσβάλλει τις ρίζες, τον κορμό και τα κλαδιά με τελική συνέπεια την νέκρωση των δένδρων εντοπίστηκε σε πλατάνια στις περιοχές «Μαντάνια» της Κοινότητας Γεωργικού, «Λυγαριές» της Κοινότητας Καναλίων και «Δέλτα» της Κοινότητας Μαγούλας.

Λήψη μέτρων για τον περιορισμό και την εξάλειψη της ασθένειας

Έπειτα από σχετικό έγγραφο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων με θέμα «Επισκοπήσεις για τον επιβλαβή οργανισμό Ceratocystis platani» και σχετικές αναφορές του Δασαρχείου Καρδίτσας σχετικά με τον εντοπισμό «άρρωστων» δένδρων το Τμήμα Προστασίας και Διαχείρισης της Δ/νσης Δασών Καρδίτσας κοινοποίησε απόφασή του στο Δασαρχείο Καρδίτσας για τον καθορισμό ζωνών και λήψη μέτρων για τον περιορισμό και την εξάλειψη του παθογόνου μήκυτα των πλατάνων στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Καρδίτσας

Ειδικότερα καθορίζονται 3 οριοθετημένες ζώνες στις προαναφερθείσες περιοχές με δύο εστιακές ζώνες σε κάθε μία και ειδικότερα:

- Εστιακή ζώνη ακτίνας 100 μέτρων γύρω από το σημείο στο οποίο διαπιστώθηκε ο επιβλαβής οργανισμός, εντός της οποίας απαγορεύεται χωρίς άδεια της Δασικής Υπηρεσίας, να πραγματοποιηθούν χωματουργικές εργασίες όπως διανοίξεις δρόμων και ρεμάτων, αμμοληψίες ή ακόμα και όργωμα αγρών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που θα δοθεί άδεια από την Δασική Υπηρεσία για να εκτελεσθούν έργα στις συγκεκριμένες περιοχές, θα πρέπει να ακολουθηθεί σχολαστικό πλύσιμο των μηχανημάτων και των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν ενώ στη συνέχεια πρέπει να γίνει απολύμανση με μυκητοκτόνο σκεύασμα.

- Ζώνη ασφαλείας ακτίνας 1000 μέτρων γύρω από την εστιακή ζώνη, εντός της οποίας θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι για τον εντοπισμό της ασθένειας και άμεση επέμβαση για την καταστροφή των προσβεβλημένων δένδρων στα αρχικά στάδια προσβολής. Η μεταφορά φυτευτικού υλικού ή ξύλου πλατάνου απαγορεύεται από τις ζώνες προς άλλες περιοχές.

Τι είναι το μεταχρωματικό έλκος

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι μία από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων παγκοσμίως. Ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003 στη Μεσσηνία και μέσα σε μία εικοσαετία έχει επεκταθεί σε ένα μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας. Οι μεγαλύτερες καταστροφές από την ασθένεια έχουν σημειωθεί σε παραποτάμιες συστάδες πλατάνου σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου και τα τελευταία χρόνια το παθογόνο διαπιστώθηκε στην Κεντρική Μακεδονία (Πιερία). Παράλληλα, ο μύκητας C. platani έχει νεκρώσει εμβληματικά δένδρα πλατάνου που κοσμούσαν πλατείες δρόμους και χώρους αναψυχής, σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο σημαντικότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου στην Ελλάδα είναι ο άνθρωπος, με μηχανήματα εκσκαφής και εργαλεία κλάδευσης και κοπής. Μια τεράστια οικολογική καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη στα πλατανοδάση της Ελλάδας και απαιτούνται δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της επέκτασης του παθογόνου και την αποτροπή της διάδοσής του σε νέες περιοχές.

karditsaLive.Net