Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Ρούτγκερ Χάουερ (Rutger Oelsen Hauer) έπειτα από σύντομη ασθένεια. Ο Ολλανδός ηθοποιός είχε μακρά πορεία στον κινηματογράφο και το θέατρο, ενώ έγινε παγκοσμίως γνωστός για την εντυπωσιακή ερμηνεία του στο πρωτοποριακό φιλμ «Blade Runner».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Χάουερ πέθανε στις 19 Ιουλίου στο σπίτι του, ενώ κηδεύτηκε σήμερα.
Το επιβλητικό του βλέμμα και οι χαρακτηριστικές εκφράσεις στις ερμηνείες του τον ανήγαγαν σε έναν από τους πιο «δημοφιλείς» κακούς του σινεμά, ενώ συμμετείχε σε μεγάλες παραγωγές με μια καριέρα πέντε δεκαετιών.
Γεννημένος στο Μπρέκελεν, ο Ρούτγκερ Χάουερ ήταν γόνος καθηγητών υποκριτικής. Μεγάλωσε στο Άμστερνταμ και προτού τον κερδίσει η υποκριτική ακολούθησε διάφορα επαγγέλματα.
Η καριέρα του ξεκίνησε το 1969 στην ολλανδική τηλεοπτική σειρά «Floris». Το 1982, όμως, η καριέρα του απογειώθηκε όταν ερμήνευσε, στο πλευρό του Χάρισον Φορντ, το δολοφονικό, αλλά συναισθηματικό ρομπότ, επικεφαλής συμμορίας στο μεγαλειώδες «Blade Runner» του Ρίντλεϊ Σκοτ.
Άλλες σημαντικές ερμηνείες του ήταν σε ταινίες όπως οι «Flesh+Blood», «Blind Fury», «The Hitcher», «Escape from Sobibor» (για την ερμηνεία του απέσπασε Χρυσή Σφαίρα για β' ανδρικό ρόλο), «Nighthawks», «Wedlock», «Sin City», «Confessions of a Dangerous Mind», «Ladyhawke», «The Osterman Weekend», «The Blood of Heroes», «Batman Begins», «Hobo with a Shotgun», και «The Rite».

naftemporiki.gr