Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Ένα παγωμένο Σαββατοκύριακο είναι προ των πυλών. Μάρτης, γδάρτης, ευκαιρία για χουχούλιασμα και ανάγνωση. Δε νομίζετε;

Παρακάτω ξεχώρισα μερικά βιβλία ποικίλλων ενδιαφερόντων για όσους θέλουν καλή συντροφιά. Καλή απόλαυση.

1- Από την Πεδίο Εκδοτική κυκλοφορεί ο «Άτλας διεθνών σχέσεων» του συγγραφέα Pascal Boniface, σε επιστημονική επιμέλεια του Σωτήρη Ντάλη.

Στο έργο αυτό σκιαγραφείται µε αδιαµφισβήτητη παιδαγωγική σαφήνεια ο πολύπλοκος, µεταλλασσόµενος κόσµος µας. Συνδυάζοντας το ιστορικό βάθος µε την αποκρυπτογράφηση της επικαιρότητας, φωτίζονται τα πολλαπλά κίνητρα λαών, κρατών και πρωταγωνιστών της παγκόσµιας σκηνής.

Η νέα αυτή έκδοση περιλαµβάνει 100 επικαιροποιηµένους, κατανοητούς και καλαίσθητους χάρτες, οι οποίοι δίνουν στους αναγνώστες τη δυνατότητα να συνθέσουν τα σηµαντικά φαινόµενα των διεθνών σχέσεων.

Ένα εργαλείο απαραίτητο σε φοιτητές και μελετητές που ασχολούνται με τα γνωστικά αντικείμενα των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς πολιτικής και οικονομίας, της διεθνούς οργάνωσης, της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και σε αναγνώστες που ενδιαφέρονται για μια διαφορετική και ουσιαστική προσέγγιση των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς πολιτικής, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη θέση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:  Είναι η επιρροή της Δύσης πάντα το ίδιο κυρίαρχη; Πώς εδραιώνονται οι αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα,η Ινδία ή η Βραζιλία;  Ποιες προκλήσεις αντιπροσωπεύουν οι πρώτες ύλες στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων;

Τα γεγονότα της διεθνούς σκηνής έχουν όλο και µεγαλύτερες συνέπειες στην καθηµερινή ζωή µας. Μερικές φορές όµως είναι δύσκολο να τα κατανοήσουµε. Μέσα στη «θορυβώδη» και συνεχή ροή των πληροφοριών, δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνουµε τα σηµαντικά από τα επουσιώδη και να διαµορφώσουµε µια σφαιρική άποψη που θα µας βοηθήσει να γνωρίζουµε τα «κλειδιά» του παγκοσµιοποιηµένου πλανήτη και να αντιλαµβανόµαστε τις προκλήσεις του.

Στο έργο αυτό ο Pascal Boniface σκιαγραφεί µε αδιαµφισβήτητη παιδαγωγική σαφήνεια τον πολύπλοκο, µεταλλασσόµενο κόσµο µας.

Συνδυάζοντας το ιστορικό βάθος µε την αποκρυπτογράφηση της επικαιρότητας, φωτίζει τα πολλαπλά κίνητρα λαών, κρατών και
πρωταγωνιστών της παγκόσµιας σκηνής.

Η νέα αυτή έκδοση περιλαµβάνει 100 επικαιροποιηµένους, κατανοητούς και καλαίσθητους χάρτες, οι οποίοι δίνουν στους αναγνώστες τη
δυνατότητα να συνθέσουν τα σηµαντικά φαινόµενα των διεθνών σχέσεων.​

Συγγραφέας: Pascal Boniface

ISBN: 978-960-635-363-5

Αρ. σελίδων: 176

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Πεδίο

https://e-pediobooks.gr/index.php?route=product/product&product_id=1809

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: O Pascal Boniface είναι διευθυντής του IRIS (www.iris-france.org) και καθηγητής στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Paris VIII. Έχει γράψει γύρω στα 60 έργα για γεωπολιτικά θέματα και συντονίζει το κανάλι YouTube «Comprendre le monde».

2- Από τις Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι κυκλοφόρησε το παιδικό παραμύθι «Άνοιξη παντού» της συγγραφέως Δέσποινας Τζιάκη.

Πρόκειται για ένα παραμύθι αφιερωμένο στην άνοιξη που φωλιάζει όλες τις ημέρες του χρόνου στις καρδιές μας. Η συγγραφέας και πεπειραμένη νηπιαγωγός Δέσποινα Τζιάκη εμπνέεται από τα λαϊκά παραμύθια και τη φύση σε ένα απολαυστικό βιβλίο για μικρά παιδιά γεμάτο αισιοδοξία, που
προσφέρεται για βιωματικά αφηγηματικά/εικαστικά εργαστήρια.

*Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τους σκοπούς της ANIMA

Λίγα λόγια για το βιβλίο: «Η άνοιξη έρχεται με δώρα φορτωμένη. Εμείς τι θα της χαρίσουμε;» λέει το χελιδόνι. «Ας μαζευτούμε όλοι μαζί, και μια ιδέα λαμπρή θα γεννηθεί!» λέει η πασχαλίτσα.  Δώρο για την άνοιξη; Μα τι;  Τι θα σκεφτούν τα πλάσματα του δάσους για να της κάνουν έκπληξη;

Συγγραφέας: Δέσποινα Τζιάκη

ISBN: 978-618-85030-7-6

Αρ. σελίδων: 36

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Κίτρινο Πατίνι

https://www.kitrinopatini.gr/eshop/anoixi-pantou/

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Δέσποινα Τζιάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα ορεινό χωριό του νομού Χανίων. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα τελευταία 22 χρόνια υπηρετεί ως νηπιαγωγός σε δημόσια νηπιαγωγεία των Χανίων.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει με επιτυχία πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και φιλαναγνωσίας. Έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς παιδικής λογοτεχνίας, έχοντας αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις. Έργα της έχουν εκδοθεί σε συλλογικούς τόμους («Τα παραμύθια του Οσελότου», Ι, ΙΙ, ΙΙΙ) και σε εκπαιδευτικά βιβλία.

Από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς κυκλοφορούν τα βιβλία της «Το λεμονόσπιτο» (2018) και «Μια ομπρέλα δώρο» (2020). Πηγές έμπνευσης για τις ιστορίες της αποτελούν τα λαϊκά παραμύθια, η φύση, τα προσωπικά της βιώματα και η καθημερινή αλληλεπίδραση με τα μικρά παιδιά.

3- Από την Πεδίο Εκδοτική κυκλοφορεί το «My Greek Meze» με υπογραφή από τις Ελένη Ψυχούλη και Ιωάννα Παυλάκη.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με τις πιο νόστιμες και γνωστές συνταγές μεζέδων που απολαμβάνουμε στη χώρα μας. Είναι σαν ένα άλμπουμ της Ελλάδας.

Έχει τη ζεστασιά του ήλιου, τη χαλαρότητα των διακοπών, το χαμόγελο των νησιών, τη σοφία και τη γεύση της παράδοσης, τη μυρωδιά του γλυκάνισου, το χρώμα του αμπελιού.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Tο My Greek Meze είναι ένα βιβλίο που συγκεντρώνει τις πιο νόστιμες και γνωστές συνταγές μεζέδων που απολαμβάνουμε στη χώρα μας, με την υπογραφή της Ελένης Ψυχούλη.

Είναι σαν ένα άλμπουμ της Ελλάδας. Έχει τη ζεστασιά του ήλιου, τη χαλαρότητα των διακοπών, το χαμόγελο των νησιών, τη σοφία και τη γεύση της παράδοσης, τη μυρωδιά του γλυκάνισου, το χρώμα του αμπελιού.

Περιέχει 65 αυθεντικές απλές συνταγές, που έρχονται από τα βάθη του χρόνου της ελληνικής παράδοσης, καμωμένες με καθημερινά υλικά που βρίσκουμε παντού και με πανεύκολες τεχνικές για όλους, αφού η «κουζίνα του φτωχού» είναι η πιο πλούσια του κόσμου. Το βιβλίο αυτό θα σας καθοδηγήσει βήμα βήμα, δίνοντάς σας παράλληλα πολύτιμες συμβουλές και προτείνοντας εναλλακτικούς τρόπους για να φτιάξετε με τις πιο απλές κινήσεις τον μεζέ του Αιγαίου, τον μεζέ των βουνών, έτσι ακριβώς όπως τον απολαμβάνει η Ελλάδα από τον Βορρά έως τον Νότο της.

Οι μεζέδες δεν απαιτούν κόπο, το μυστικό της επιτυχίας τους κρύβεται απλώς στο μεράκι που θα βάλετε για την προετοιμασία τους. Καλέστε και εσείς στο τραπέζι σας την ελληνική παράδοση, πείτε «ναι» στη χαρά της συνεύρεσης γύρω από ένα καραφάκι ούζο και αφεθείτε στο μεγαλείο που κρύβει ένα πιατάκι του μεζέ.
Στην υγειά σας!

Συγγραφέας: Ελένη Ψυχούλη & Ιωάννα Παυλάκη  

ISBN: 978-960-635-348-2

Αρ. σελίδων: 160

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Πεδίο

https://e-pediobooks.gr/index.php?route=product/product&product_id=1846&search=my+greek

Λίγα λόγια για τις συγγραφείς: Η Ελένη Ψυχούλη γεννήθηκε στον  Βόλο, την ελληνική πόλη που ταυτίζεται με το τσίπουρο, άρα ξέρει σίγουρα από καλό μεζέ. Δημοσιογράφος γεύσης, έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα γαστρονομικά ελληνικά έντυπα και έχει το δικό της site για τη γεύση, το www.pirouni.gr. Για επτά χρόνια παρουσίαζε τη δική της καθημερινή εκπομπή μαγειρικής, «Chef στον αέρα», από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ, ενώ υπήρξε κριτής και παρουσιάστρια στο «MasterChef Junior».

Το 2021 επιστρέφει στη μικρή οθόνη για ένα διαφορετικό γευστικό ταξίδι στο Πήλιο, με τις «Συνταγές Ψυχής» επίσης στο κανάλι ΣΚΑΪ. Στο βιογραφικό της μετρά δύο εστιατόρια, δύο βιβλία μαγειρικής και ένα μεγάλο πάθος για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

Η Ιωάννα Παυλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Η καταγωγή της είναι από τη Μυτιλήνη, όπου περνούσε ως παιδί όλα της τα καλοκαίρια. Έχει μια μακροχρόνια διαδρομή στον τομέα του marketing στον χώρο των εκδόσεων. Αγαπά τη θάλασσα, τα ταξίδια και το καλό φαγητό. Το πάθος της είναι να κάνει πραγματικότητα μικρές ιδέες, όπως την πετυχημένη ξενόγλωσση μαγειρική σειρά βιβλίων «MY GREEK».

4- Από τις Εκδόσεις Welldone κυκλοφορεί ένα υπέροχο βιβλίο με φιλοζωικές δραστηριότητες. «To δώρο της Διώνης» της εκπαιδευτικού και συγγραφέως Κατερίνας Παπαποστόλου.

Πρόκειται για ένα παραμύθι όπου βλέπουμε τη ζωή και τα όνειρα ενός αδέσποτου σκύλου.  Ένα βιβλίο που υπόσχεται πολλές ώρες ψυχαγωγίας όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά για όλη την οικογένεια.

*Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου, στηρίζουν τον αγώνα της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. και εκατοντάδες αδέσποτα ζώα, ενώ κάθε βιβλίο που θα
αγοραστεί από το www.zwes.gr, αποστέλλεται ενυπόγραφο από τη συγγραφέα σε συσκευασία δώρου και με δωράκια έκπληξη!

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η Διώνη, ο Άξελ και ο Πόθος αφού νίκησαν τους δράκους τους και βρήκαν επιτέλους τη μωβ νεράιδά τους, μας καλούν να δούμε όλοι μαζί τη ζωή μέσα από τα όνειρα τους! Τι σκέφτονται άραγε λίγο πριν κοιμηθούν; Σε ποια χώρα μαγική ταξιδεύουν; Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι ένας πρωτότυπος οδηγός εκπαιδευτικών φιλοζωικών δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους!

Ένα εγχειρίδιο φιλοζωίας για μικρούς, ένα βιβλίο πρόκληση για μεγάλους! Είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής με δραστηριότητες βασισμένες σε εκπαιδευτικά προγράμματα εγκεκριμένα από το ΥΠΕΠΘ που εκπονούν οι Ζω.Ε.Σ. σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν να αναμετρηθείς με τις γνώσεις σου; Πόσο καλά γνωρίζεις τελικά τον σκύλο σου; Ξέρεις να συμπεριφέρεσαι σωστά σε έναν αδέσποτο σκύλο; Έχεις τραγουδήσει ποτέ περπατώντας στο Δάσος των Ευχών; Έχεις ζωγραφίσει ποτέ μέσα στο Παλάτι των Ονείρων; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η φαντασία και η δημιουργικότητά σου; Σε τι κόσμους μπορούν να σε μεταφέρουν; Ξέρεις τι σκέφτεται ένας σκύλος; Τι όνειρα βλέπει, όταν κοιμάται;

Μπορείς να μπεις για λίγο στη θέση του και να νιώσεις όπως εκείνος; Μήπως ήρθε η ώρα να δώσεις επιτέλους φωνή σε έναν σκύλο αλλά και σε άλλα ζώα; Ήρθε η στιγμή να γνωρίσεις τους σκύλους μέσα από ώρες παιχνιδιού και χαράς! Εμείς βάζουμε τις ιδέες! Εσύ βάλε τις γνώσεις και τη φαντασία σου και ταξίδεψε στον μαγικό κόσμο της Διώνης και των φίλων της! "Το Δώρο της Διώνης" δεν είναι ένα απλό τετράδιο δραστηριοτήτων!

Είναι ένας οδηγός υπεύθυνης κηδεμονίας! Είναι ένα βιβλίο χαράς, φαντασίας και δημιουργίας! Που μαζί του μπορείς να γράψεις, να ζωγραφίσεις, να τραγουδήσεις, να χορέψεις, να αποκτήσεις σημαντικές γνώσεις, να προβληματιστείς, να μπεις στη θέση του άλλου, να παίξεις και να ψυχαγωγηθείς. Με αρωγούς το παιχνίδι, την πολυθεματικότητα, τη διαθεματικότητα και τη διαδραστικότητα είναι ένα πολύπλευρο εκπαιδευτικό εργαλείο διασκέδασης, γνώσης και δημιουργίας! 

Συγγραφέας: Κατερίνα Παπαποστόλου

ISBN: 9786188341814

Αρ. σελίδων: 36

Έτος έκδοσης: 2019

Εκδόσεις: WellDone

https://www.zwes.gr/to-dwro-tis-dionis/

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Παπαποστόλου Κατερίνα είναι Εκπαιδευτικός-Ζωοθεραπεύτρια, συγγραφέας και ιδρύτρια της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. Έχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων και εξειδίκευση στην ειδική αγωγή, ενώ έχει ολοκληρώσει σπουδές σχολικής ψυχολογίας.

Μια από τις διακεκριμένες εκπαιδευτικούς για το 2020 εκπονεί εκπαιδευτικά φιλοζωικά και περιβαλλοντικά προγράμματα από το 2001, εγκεκριμένα σήμερα από το ΥΠΑΙΘ για όλα τα σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής, ενώ διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης με σκύλους. Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά site αλλά και στον περιοδικό τύπο ενώ έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα τέσσερα βιβλία της αλλά και συμμετοχές της σε συλλογικά έργα.