Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη
 
Μ’ ένα βιβλίο ταξιδεύουμε. Με μυαλό και καρδιά ανοιχτό, χωρίς να μετακινηθούμε βήμα στην πραγματικότητα.

Η αξία του βιβλίου είναι διαχρονική και η δύναμή του ν’ αναδεικνύει νέους συγγράφεις αλλά και παλιούς.

Η ανάγνωση είναι τέρψη για την ψυχή και το νου, ένα πολύτιμο αγαθό για την ψυχική μας υγεία, όπως πολλοί θα συμφωνούσαν.

Πάμε να δούμε τις προτάσεις γι’ αυτή την εβδομάδα.

1- Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο της συγγραφέως Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι με τίτλο Ελεονώρα της Ακουιτανίας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αξιόλογο μυθιστόρημα εποχής. Ένα καθηλωτικό ιστορικό θρίλερ που διατρέχει έναν αιώνα γεμάτο βεντέτες, αιμομιξίες και πολέμους. Κι ένα σκοτεινό μυστήριο γύρω από τρεις ζωές που θα σφυρηλατήσουν το μέλλον αυτού που σήμερα ονομάζεται Ευρώπη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Πάλεψε σαν λιοντάρι. Όρμα σαν αετός. Τσίμπα σαν σκορπιός.1137. Ο δούκας της Ακουιτανίας –της πιο περιζήτητης περιοχής της Γαλλίας– βρίσκεται νεκρός στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού οφείλεται ο θάνατός του. Η κόρη του, Ελεονώρα, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση και γι’ αυτό παντρεύεται τον γιο αυτού που πιστεύει πως είναι ο δολοφόνος του: του Λουδουβίκου ΣΤ΄ του Παχέος, βασιλιά της Γαλλίας.

Στη διάρκεια της γαμήλιας τελετής, ο Λουδοβίκος πεθαίνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η Ελεονώρα, με τη συνδρομή των γάτων της Ακουιτανίας –των επικών κατασκόπων του δουκάτου–, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει ποιον ευνοεί η στέψη δυο άπειρων παιδιών στον θρόνο...

Συγγραφέας: Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι

ISBN: 978-618-01-4266-2

Αρ. σελίδων: 429

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Ψυχογιός

https://www.psichogios.gr/el/akoyitania.html
 
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι γεννήθηκε στη Βιτόρια της Ισπανίας. Πήρε πτυχίο οπτικής και οπτομετρίας και εργάστηκε αρκετά χρόνια στον τομέα αυτόν, ώσπου πρόσφατα έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Αλικάντε.

Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Το 2012 το βιβλίο της Lasaga de loslongevos χαρακτηρίστηκε εκδοτικό φαινόμενο, και μεταφράστηκε στα αγγλικά με μεγάλη επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακολούθησαν τα Loshijos de Adán και Pasaje a Tahití το 2014, και το 2016 ξεκίνησε η θρυλική τριλογία της Λευκής Πόλης.

Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΠΟΛΗΣ είναι το πρώτο μέρος της σειράς, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία του πολύ γνωστού διεθνώς Ισπανού σκηνοθέτη DanielCalparsoro (Ποιος κλέβει ποιον; και Το μυστικό της πεταλούδας).

2- Το τρίτο λάθος είναι το τέταρτο βιβλίο του εξαίρετου συγγραφέα Κωνσταντίνου Μανίκα που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ιωλκός.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που απεικονίζει τη σκληρή πραγματικότητα μέσα από ιστορίες κεκλεισμένων θυρών. Με προσεγμένο τρόπο και γλαφυρή γραφή ο συγγραφέας έχει ως επίκεντρο την ανθρώπινη ψυχή.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σ’ ένα διαμέρισμα στον τρίτο όροφο μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας, τρεις ένοικοι αφήνουν το αποτύπωμά τους στα χρόνια της κρίσης. Η Ήβη, κυνηγώντας το όνειρο, μακριά από την επαρχιακή πόλη της, καταλήγει δέσμια των διαθέσεων ενός σκοτεινού ανθρώπου.

Ο Θοδωρής, στο απόγειο της κοινωνικής καταξίωσης, βρίσκεται ποδοπατημένος από το τσουνάμι των οικονομικών εξελίξεων. Η Θάλεια, προδομένη από τον πρώτο και μοναδικό έρωτά της, επιλέγει να κρυφτεί μες στα σκουπίδια των επιθυμιών της, μέχρι τα βαθιά γεράματα.Το τρίτο λάθος έρχεται να ενώσει τις μοίρες τους.

Η ψυχαναλυτική ματιά της Ειρήνης καθορίζει το μέλλον τους και η κοινωνιολογική οπτική ενός αγνώστου, γηραιού γείτονα, του Κλεόβουλου με το καλά κρυμμένο μυστικό, δικαιώνει το παρελθόν τους. Και το παρόν; Ποιο είναι τελικά το τρίτο λάθος που στιγματίζει τις ζωές μας; Πώς μας παρασέρνει στη δίνη του και πώς αποφεύγουμε την καταδικαστική απόφασή του; Ένα μυθιστόρημα για τις σκιερές και τις φωτεινές ψυχές, για τη δύναμη της θέλησης και την αδυναμία της βούλησης.

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Μανίκας

ISBN: 9789606400179

Αρ. σελίδων: 368

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Ιωλκός

https://iolcos.gr/eshop/titlos/to-trito-lathos/

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Κωνσταντίνος Μανίκας γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τα Τρίκαλα. Σπούδασε φυσικοθεραπεία, απέκτησε bachelor στην Ψυχολογία και master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τα Οικονομικά. Είναι σύμβουλος επενδύσεων. Αρθρογραφεί τακτικά στον ηλεκτρονικό κι έντυπο Τύπο. Διατηρεί εκπομπή σε διαδικτυακό ραδιόφωνο. Στις Περιφερειακές Εκλογές 2014 ήταν υποψήφιος σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής.

3- H άγνωστη ιστορία του ιδρυτή της Reebok του συγγραφέα Joe Foster κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Πρόκειται για μια αληθινά εκπληκτική βιογραφική ιστορία για τη δύναμη της πίστης και του θάρρους έναντι σ’ όλες τις αντιξοότητες. Με μηδαμινές ελπίδες επιτυχίας και διάκρισης μέσα από δύσκολες συνθήκες και προκλήσεις η οικογένεια κατάφερε από το μηδέν δημιουργήσει τη Reebok.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Από τα τέλη του 19ου αιώνα η οικογένεια Φόστερ κατασκεύαζε χειροποίητα παπούτσια για τρέξιμο, για αθλητές όπως οι σπρίντερ Έρικ Λίντελ και Χάρολντ Άμπραχαμς, αλλά και αθλητικά παπούτσια για τις περισσότερες ομάδες του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Όμως μια οικογενειακή έριδα ανάμεσα στον πατέρα τους και στον θείο τους ανάγκασε τον Τζο και τον αδελφό του, Τζεφ, να συστήσουν μια νέα εταιρεία, εμπνεόμενοι από την επιτυχία της Adidas και της Puma. Έτσι γεννήθηκε η Reebok.

Στην αρχή τα έσοδα ήταν τόσο πενιχρά, ώστε ο Τζο και η γυναίκα του αναγκάζονταν να ζουν μέσα στο εργοστάσιο, ενώ το μηχάνημα που έφτιαχνε τα παπούτσια ήταν ακουμπισμένο στην άκρη στο πάτωμα, γιατί θα διαλυόταν αν τοποθετούνταν στη μέση, χωρίς στήριγμα. Πολύ σύντομα, όμως, ένας σημαντικός καινούργιος παίκτης στη βιομηχανία του αθλητικού εξοπλισμού άρχισε να αναδύεται χάρη στο όραμα του Τζο.

Μέσα στη δεκαετία του 1980, η Reebok είχε γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, αφού ήταν η πρώτη που αγκάλιασε την τρέλα της αεροβικής γυμναστικής με πρωταγωνίστρια την Τζέιν Φόντα. Τα Reebok έκαναν την εμφάνισή τους και στο κόκκινο χαλί, ακόμη και στην ταινία Alien, όπου η Σιγκούρνι Γουίβερ φορούσε ένα ζευγάρι Reebok Alien Stompers.

Στα χνάρια του παγκόσμιου μπεστ σέλερ ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ του Φιλ Νάιτ της Nike, το βιβλίο αυτό είναι μια δυνατή ιστορία θριάμβου ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, που αποκαλύπτει τις προκλήσεις και τις θυσίες που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας μάρκας. Είναι επίσης η ιστορία για το πώς μια μικρή τοπική επιχείρηση μπορεί να μεταμορφωθεί, με το σωστό προϊόν και το σωστό όραμα, σε κάτι πολύ πολύ μεγαλύτερο.

Συγγραφέας: Joe Foster

ISBN: 978-618-01-4252-5

Αρ. σελίδων:264

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Ψυχογιός

https://www.psichogios.gr/el/h-agnwsth-istoria-toy-idryth-ths-reebok.html
 
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Joe Foster γεννήθηκε στο Μπόλτον του Λάνσκιρ το 1935 και, μαζί με τον αδελφό του, δημιούργησε την κατασκευαστική εταιρεία αθλητικών παπουτσιών Reebok στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η οποία κατέληξε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές μάρκες του κόσμου μέσα στη δεκαετία του 1980, πουλώντας περισσότερα παπούτσια απ’ ότι η Nike ή η Adidas.

4- Για τους μικρούς μας φίλους η σημερινή πρόταση είναι το βιβλίο Κίνε και Κόνι: Η πρώτη τους περιπέτεια της συγγραφέως Ευγενίας Κωστή κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Maradel Books. Πρόκειται ένα όμορφο παραμύθι που μας διδάσκει το νόημα και τη δύναμη της αληθινής φιλίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο Κίνε και ο Κόνι ξεκινούν ένα περιπετειώδες ταξίδι στο μαγικό δάσος! Σκοπός τους ένας! Να μαζέψουν μοβ λαχταριστά βατόμουρα! Στη διαδρομή θα γνωρίσουν συναρπαστικούς φίλους! Το μυστηριώδες Πεταλολούλουδο, το άλογο που πετάει και η σοφή κουκουβάγια Αγριππίνα θα τους διδάξουν τη δύναμη της φιλίας... Παρόλα αυτά οι κίνδυνοι δεν θα λείψουν... Και κάπως έτσι όλα ξεκίνησαν ένα χρυσαφένιο ηλιόλουστο πρωινό στο χωριό της Ασημένιας Κανέλας...

Συγγραφέας: Ευγενία Κωστή

ISBN: 978-618-84017-7-8

Αρ. σελίδων: 36

Έτος έκδοσης: 2019

Εκδόσεις: Maradel Books

https://maradelbooks.gr/product/%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%80%ce%ad%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%b1/
 
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Ευγενία Κωστή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πειραιά με μεταπτυχιακές σπουδές στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση και εργάζεται ως οικονομική αναλύτρια.Έχοντας καλλιτεχνικές ανησυχίες από μικρή, ασχολήθηκε με τη μουσική ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο πιάνο. 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια την κέρδισε η συγγραφή παιδικών ιστοριών, που της δίνει ιδιαίτερη χαρά και τη γυρνάει στα παιδικά της χρόνια.  Στον μαγικό κόσμο των περιπετειών των δύο φίλων, Κίνε και Κόνι, η συγγραφέας αποσκοπεί να αγγίξει τις καρδιές των παιδιών και να τους προσφέρει στιγμές χαράς, γέλιου και φαντασίας!