Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Κάθε φορά που τελειώνω ένα βιβλίο αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το επόμενο που θα διαβάσω.

Νέες ή παλιότερες κυκλοφορίες, πάντα κάτι θα κερδίσω.

Κι ευτυχώς, είναι μια απ’ τις απολαύσεις που κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει.

Ξεχώρισα τα παρακάτω βιβλία γι’ αυτή την εβδομάδα.

1-  Το βιβλίο ΣΤΑΖΙ ‘77 είναι το τέταρτο της σειράς με ηρωίδα την Κάριν Μίλερ είναι ένα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα, που εκτυλίσσεται αφενός κατά τις καταστροφικές τελευταίες εβδομάδες του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και αφετέρου κατά τη δεκαετία του 1970 στην Ανατολική Γερμανία, όταν όλα ήταν υπό τον έλεγχο της Στάζι.  Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: ΕΝΑ ΦΡΙΚΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ

Η Κάριν Μίλερ, αξιωματικός της Αστυνομίας του Λαού της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, καλείται σε ένα εργοστάσιο στα ανατολικά της χώρας για την εξιχνίαση μιας δολοφονίας. Ένας άντρας δεμένος, παγιδευμένος σε μια φωτιά, έχει πεθάνει από τις αναθυμιάσεις. Ποιος ήταν; Γιατί δολοφονήθηκε;

Όταν το ίδιο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή γίνονται κι άλλες δολοφονίες στις οποίες τα θύματα πεθαίνουν με τον ίδιο τρόπο, η Μίλερ καταλαβαίνει ότι για να ξεδιαλύνει τα τρομερά αυτά εγκλήματα πρέπει να ψάξει στο σκοτεινό παρελθόν.

Όμως δεν έχει καμία βοήθεια: ο συνεργάτης της, Βέρνερ Τίλσνερ, συμπεριφέρεται πολύ παράξενα και η Στάζι δεν συνεργάζεται μαζί της. Γιατί εκείνοι που πραγματικά κυβερνούν τη χώρα προτιμούν τα εγκλήματα να παραμείνουν ανεξιχνίαστα και θέτουν κάθε δυνατό εμπόδιο στην αποστολή της...

Συγγραφέας: David Young

ISBN: 978-960-04-5205-1

Αρ. σελίδων: 376

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Κέδρος

https://www.kedros.gr/product/9118/stazi-a77.html
 
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο David Young κατάγεται από το Χαλ της Αγγλίας. Σπούδασε ανθρωπιστικές επιστήμες στο Πολυτεχνείο του Μπρίστολ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε τοπικές εφημερίδες, σε πρακτορείο ειδήσεων του Λονδίνου και σε διάφορα άλλα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα.

Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο σπίτι του στο Λονδίνο και στο συγγραφικό καταφύγιο που απέκτησε πρόσφατα στη Σύρο.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, Το παιδί της Στάζι, τιμήθηκε με το Βραβείο Dagger της Βρετανικής Ένωσης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας για το καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα και περιλαμβανόταν για πολλές εβδομάδες στις λίστες με τα ευπώλητα βιβλία στην Αγγλία.

Ακολούθησαν Ο λύκος της Στάζι, το Σκοτεινό κράτος και Στάζι ’77, όλα με πρωταγωνίστρια την ντετέκτιβ Κάριν Μίλερ. Kυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Κέδρος.

2- Το βιβλίο Τα αχνά φώτα της Μάρφα του συγγραφέα Νίκου Τσιπόκα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος. Πρόκειται για είκοσι ένα αυτοτελή διηγήματα με εξαιρετική αφηγηματική ικανότητα όπου υμνεί τις αξίες της ομορφιάς, της ζωής και της φιλίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Πώς να περιγράψεις το αλλόκοτο, τις συμπτώσεις, τη σημασία των αντικειμένων στις πιο κρίσιμες στιγμές; Σκηνές σινεμά, είκοσι μία μικρού μήκους ταινίες, ένα αφηγηματικό installation με καταιγιστική δράση, με μια γλώσσα που σε κάνει να θες να ρισκάρεις, να σταματήσεις να μετράς, να κατεβάζεις app, να προσπαθήσεις να της μιλήσεις τελικά.

Οι στιγμές αλλάζουν όταν βουτάμε μέσα τους.

Συγγραφέας: Νίκος Τσιπόκας 

ISBN: 978-960-04-5159-7

Αρ. σελίδων: 184

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Κέδρος

https://www.kedros.gr/product/9054/axna-fwta-marfa.html

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Νίκος Τσιπόκας γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Φοίτησε στο τμήμα Νομικής του Δ.Π.Θ. Από τις εκδόσεις Απόπειρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Αυτή η πανσέληνος κράτησε οκτώ ολόκληρα χρόνια (διηγήματα, 1997), Fαvelαs (διηγήματα, 2018) και Αυτό το αόρατο χρώμα (ποιήματα, 2018).

Ιδρυτικό μέλος των ΑΝΙΜΑ (φωνή, στίχοι). Το 2000 κυκλοφόρησε το cd Παράξενες μέρες από την Αnokato records. Κείμενά του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο. Ασχολείται με τον κινηματογράφο, art installations, σκηνικά, και έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ, εκθέσεις και biennale.

3- Το βιβλίο Μπορείς να ζήσεις χωρίς Ανάσα; είναι το πρώτο της σειράς Μία αναπνοή της πολυτάλαντης συγγραφέως Μαίρης Σγουρού και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Maradel Books. Η Μια Αναπνοή είναι η μεγαλύτερη ελληνική σειρά βιβλίων. Ξεχωρίζει για το πλήθος των χαρακτήρων και τις συνεχείς ανατροπές.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο Άλκης, γνωρίζει τη Δανάη στις διακοπές του στο Παρίσι. Ο έρωτάς τους κεραυνοβόλος από το πρώτο λεπτό, μα τα βήματά τους χωρίζονται γρήγορα αφού η Δανάη εξαφανίζεται από τη ζωή του χωρίς καμία δικαιολογία. Κι όμως, η μοίρα έχει άλλα σχέδια και μετά από οχτώ μήνες, τη συναντά ξανά στην Αθήνα, όπως δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Σαν γυναίκα του θείου του, του Τηλέμαχου. Και τότε, ξεκινά μία μάχη ανάμεσα στη λογική και στη καρδιά. Τι θα επικρατήσει;

Η γνωριμία τους όμως, γίνεται η αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια εκατοντάδες μυστικά. Ζωές που ενώνονται, δαίμονες που ξυπνούν… Τα πάντα αναιρούνται και όλα ανατρέπονται! Ζώντας μια παράνοια, ανάμεσα σε ψέματα, δολοπλοκίες και μυστικά, όλοι, προσπαθούν να πάρουν… Μια Αναπνοή! Όλα ξεκινούν αποδώ… κανείς δεν ξέρει πώς θα τελειώσουν.

Το πιο πολύπλευρο μυθιστόρημα, που καθήλωσε εκατοντάδες αναγνώστες και δημιούργησε φανατικό κοινό, έρχεται για να μας τονίσει πως, τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Με πάνω από 60 παράλληλες ιστορίες, σπάει το ρεκόρ του πιο πολυπληθέστατου μυθιστορήματος σε χαρακτήρες και της μεγαλύτερης σειράς βιβλίων στην Ελλάδα. Γεμάτο πάθη, μυστήριο, ίντριγκες και ανατροπές, η Μια Αναπνοή, υπήρξε πρώτη θέση σε παγκόσμια εφαρμογή, στη κατηγορία της, για 12 μήνες, με πάνω από 130.000 σχόλια συνολικά – ρεκόρ για  τα ελληνικά δεδομένα.

“Δεν πρόκειται για μια απλή ιστορία αγάπης, γι’ αυτό… μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα!”

Συγγραφέας: Μαίρη Σγουρού

ISBN: 978-618-84578-5-0 

Αρ. σελίδων: 694

Έτος έκδοσης: 2020

Εκδόσεις: Maradel Books

https://maradelbooks.gr/product/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%ce%bd%ce%bf%ce%ae-%ce%b9-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%b6%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82/

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Μαίρη Σγουρού γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης και από πολύ μικρή ηλικία την κέρδισε η μουσική και οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Με σπουδές στο αρμόνιο, τη φωνητική και τη ζωγραφική, νεαρή ακόμη, ασχολήθηκε με το τραγούδι και έχει στο ενεργητικό της πολλές και επιτυχημένες συνεργασίες με πολλά επώνυμα ονόματα του χώρου, ενώ αναγνωρίστηκε γρήγορα από μεγάλη μερίδα του κοινού.

Έχει ταξιδέψει πολύ στη ζωή της λόγω των επαγγελματικών της δραστηριοτήτων, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, δεν αποχωρίστηκε σχεδόν ποτέ τη μεγάλη της αγάπη για τη ζωγραφική, όπου κι εκεί κατά καιρούς έχει προκαλέσει σάλο στα κοινωνικά δίκτυα και στο ευρύ κοινό με τις δημιουργίες της.

Μερικά από τα έργα της έχουν φτάσει ως την άλλη άκρη του κόσμου, ενώ ασχολείται ημί επαγγελματικά με το εν λόγω αντικείμενο. Μικρότερη ασχολούνταν με τη δημιουργία comics και πρόσφατα ξεκίνησε ν’ ασχολείται και με το digital art painting.  Μία από τις μεγάλες της αγάπες είναι η ψυχολογία και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια περί αυτού.

Είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, ενώ ήδη σκέφτεται να ασχοληθεί πιο ενεργά με αυτό το αντικείμενο. Μία από τις μεγάλες της αγάπες είναι η ψυχολογία και για αρκετά χρόνια παρακολουθούσε σεμινάρια περί αυτού. Επιπλέον, ασχολείται και με το Graphic Desing και τη δημιουργία και επεξεργασία βίντεο και εικόνων.

Ήδη έχει στο βιογραφικό της μερικά εξώφυλλα βιβλίων που φέρουν την υπογραφή της, όπως και trailers βιβλίων. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια
δημιουργικής γραφής για μυθιστόρημα, καθώς και σεμινάρια διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων. Συμπληρωματικά πλέον, εργάζεται και σαν editor-proofreading.

Της αρέσει να εξελίσσεται και να μαθαίνει διαρκώς καινούρια πράγματα. Απεχθάνεται τη στασιμότητα και καθώς δηλώνει καλλιτεχνική φύση, δεν σταματάει, με όποια δεξιότητά της, να εκφράζει τη δημιουργικότητά της. Αγαπά να γελά, να κάνει πλάκες και απεχθάνεται τη μιζέρια και την τοξική συμπεριφορά.  Το moto: «Ο κόσμος είναι μια δική μου ιδέα» του Άρθουρ Σοπενχάουερ την εκφράζει, μιας και λατρεύει να δημιουργεί τους δικούς της κόσμους αλλά και να τους μοιράζεται, πλέον με τους άλλους.

Το 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Maradel books το πρώτο βιβλίο της μεγαλύτερης ελληνικής σειράς (οχταλογία) που φέρει την υπογραφή της. Η «Μια Αναπνοή- «Μπορείς να ζήσεις χωρίς Ανάσα», μπήκε στη λίστα από γνωστό διαδικτυακό site μέσα στα 20 καλύτερα μυθιστορήματα του 2020, και έγινε το πιο ευυπόληπτο βιβλίο του εκδοτικού της οίκου για την ίδια χρονιά, το οποίο πλέον κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση.

Τον Μάιο  2021 κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος της Σειράς Μια Αναπνοή -  «Η Συνθήκη έσπασε... Ο Πόλεμος ξεκίνησε», το οποίο μπήκε κι αυτό μέσα στη λίστα των best sellers, ενώ  το τρίτο μέρος, Μια Αναπνοή – «Αλήθεια ή Πόλεμος» κυκλοφόρησε στις 15 Δεκεμβρίου.