Οι βιβλιοπροτάσεις του Σαββατοκύριακου

Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη

Η αλλαγή του καιρού έφερε κρύο και χιόνια τις τελευταίες μέρες.

Μαζεμένοι στο σπίτι, τι καλύτερο από ένα βιβλίο συντροφιά. Βρείτε το ιδανικό μέρος που θα καθίσετε, με τον καφέ, το τσάι ή το κρασί,  διαλέξτε ένα βιβλίο κι αφήστε το να σας ταξιδέψει.

Παρακάτω θα βρείτε τους τίτλους που επέλεξα να σας προτείνω αυτή την εβδομάδα.

1- Ο Κλας Έκμαν μας συστήνεται με το πρώτο του λογοτεχνικό έργο Ικανοί για όλα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ που θα στοιχειώσει το νου και του πιο απαιτητικού αναγνώστη. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μπορεί μια κακιά στιγμή να γίνει αιτία να γυρίσεις την πλάτη σου σε ό, τι είχες ιερό; Θα θυσίαζες την ψυχή σου  για να σώσεις το τομάρι σου;

Όταν οι παράνομοι εραστές Γιούχαν και Άνα καταφεύγουν σ’ ένα απόμερο ξενοδοχείο στη σουηδική επαρχία για ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο, δεν ξέρουν πως η ζωή τους πρόκειται να αλλάξει για πάντα. Ο Γιούχαν έχει χωρίσει μόλις με τη σύζυγό του για χάρη της Άνα και είναι έτοιμος να το γιορτάσει.

Η Άνα, από την άλλη, έχει αποφασίσει πως αυτή θα είναι η τελευταία τους συνάντηση  - η οικογένειά της είναι πολύ πιο σημαντική από την προσωπική της ευτυχία. Τίποτε από αυτά που ακολουθούν δεν ήταν στα σχέδιά τους. Ένα τραγικό λάθος τούς οδηγεί σε μια μοιραία απόφαση και από κείνη τη στιγμή βρίσκονται σ’ ένα εφιαλτικό μονοπάτι… προς την Κόλαση.

Ο Κλας Έκμαν στήνει ένα σφριγηλό και απίστευτα εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ, στο οποίο πρωταγωνιστούν συνηθισμένοι άνθρωποι που καλούνται να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά ασυνήθιστες καταστάσεις. Με χιτσκοκική μαεστρία φωτίζει τις σκοτεινότερες γωνιές της ανθρώπινης ψυχής, στοιχειώνοντας τον νου του αναγνώστη.

Συγγραφέας: ΚΛΑΣ ΕΚΜΑΝ
ISBN: 978-618-01-3822-1
Αρ. σελίδων: 392
Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Ψυχογιός  https://www.psichogios.gr/el/ikanoi-gia-ola.html 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: O ΚΛΑΣ ΕΚΜΑΝ είναι διακεκριμένος συγγραφέας μουσικών βιογραφιών, ενώ έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στα σημαντικότερα έντυπα της χώρας του. Πέρα από τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων, έχει επιτελικό ρόλο στον έγκριτο εκδοτικό οίκο Volante. Το μυθιστόρημα ΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ είναι το πρώτο του λογοτεχνικό έργο, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Σουηδία, τιμήθηκε με το Βραβείο Crimetime ως το Καλύτερο Ντεμπούτο στην Αστυνομική Λογοτεχνία για το 2021, ενώ μεταφράζεται σε 13 χώρες σε όλο τον κόσμο.

2- Η μεγάλη φωτιά  του Lou Ureneck κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο που αφορά στη Μικρασιατική καταστροφή. Δένει με γλαφυρότητα και μαεστρία τα γεγονότα μέσα από μαρτυρίες και εξαιρετική έρευνα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σμύρνη 1922. Ο Έισα Τζένινγκς, ένας μεθοδιστής πάστορας, φτάνει στο «Μαργαριτάρι της Ανατολής» για να εργαστεί στη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων. Τον Σεπτέμβριο, ο τουρκικός Στρατός, υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ, εισέρχεται στην πόλη.

Τούρκοι στρατιώτες αλλά και πολίτες επιδίδονται σε λεηλασίες, σφαγές και βιασμούς. Οι χριστιανοί άντρες σε στρατεύσιμη ηλικία συλλαμβάνονται και εκτοπίζονται ή δολοφονούνται. Οι Έλληνες στρατιώτες αναγκάζονται σε υποχώρηση μετά την ήττα και την κατάρρευση του ελληνικού Μετώπου. Η πόλη κατακλύζεται από χιλιάδες ανθρώπους, Έλληνες και Αρμενίους, που έχουν συρρεύσει από την ενδοχώρα της Τουρκίας για να γλιτώσουν. Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από την αρμένικη συνοικία εξαπλώνεται ταχύτατα, απειλώντας τις ζωές των ατόμων που έχουν καταφύγει στο Κε.

Ο Τζένινγκς είναι αποφασισμένος να απομακρύνει τους Αμερικανούς πολίτες και να σώσει όσους περισσότερους πρόσφυγες μπορεί. Με τη  βοήθεια του Κυβερνήτη του αντιτορπιλικού Έντσαλ, Χάλσεϊ Πάουελ, και πολλών άλλων θα καταφέρει να ναυλώσει πλοία και να απομακρύνει πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Ο Λου Γιουρένεκ, συγκεντρώνοντας επίσημα έγγραφα, μαρτυρίες και αφηγήσεις επιζώντων, φέρνει στο φως μια απίστευτη ιστορία γενναιότητας και ήθους.

Συγγραφέας: LOU URENECK
ISBN: 978-618-01-1674-8
Αρ. σελίδων: 544
Έτος έκδοσης: 2022
Εκδόσεις: Ψυχογιός https://www.psichogios.gr/el/h-megalh-fwtia.html

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο ΛΟΥ ΓΙΟΥΡΕΝΕΚ είναι καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Έχει υπάρξει Nieman Fellow του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπου έχει υπηρετήσει κι ως editor-in-residence, και έχει τιμηθεί με το National Outdoor Book Award για το μυθιστόρημά του Backcast (2007).

3- Οι Αθάνατες του Αζραέλ είναι το πρώτο βιβλίο σειράς Κάτω Κόσμος. Μία συνεργασία της εκδότριας, εικονογράφου και συγγραφέα Λίλας Κίσσα Φραγκομίχαλου και της εκπαιδευτικού και συγγραφέα Μαρίας Κερόγλου. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα της λογοτεχνίας του Φανταστικού που πραγματεύεται το θέμα της γυναικοκτονίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο Αζραέλ, ένας από τους Αρχαγγέλους του θανάτου, υπηρετεί την Άρχουσα Τάξη συλλέγοντας τις ψυχές των νεκρών. Καθήκον του είναι να τις οδηγεί στα μεταθανάτια πεδία που τους αρμόζουν. Όμως, ο Αρχάγγελος κρυφά παρεκκλίνει των δογματικών κανόνων. Και μαζί με τους παλιούς συντρόφους του από τον Κύκλο του Ιερού Θηλυκού, παραμένει πιστός σε έναν αρχαίο όρκο: «Όλοι όσοι με κακία έπραξαν, θα τιμωρούνται πάντα».

Τέσσερεις μυστικές αποστολές της ομάδας του Αζραέλ αποκαλύπτουν το αληθινό έργο του Κύκλου μέσα στον χρόνο. Από το Ασένοβγκραντ  στο Λονδίνο και απ’ την Κόνιτσα μέχρι και τη Χουάρες, βασανισμένες ψυχές γυναικών ζητούν επιτακτικά να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η Άσμια, η Μάρθα και η Μαίρη Τζέην, η Εντόνα και η Σεσίλια που δολοφονούνται, είναι μονάχα μερικές από τις γυναίκες που αρνούνται το Φως και τη μετά θάνατον Λησμοσύνη που προσφέρει ο Αζραέλ.

Η οργή που μαίνεται στις ψυχές τους απειλεί να τις μετατρέψει σε αιμοδιψή στοιχειά. Ο Αρχάγγελος δεν έχει άλλη λύση απ’ το να τις κρατήσει κοντά του και να τις κάνει Αθάνατες. Ποιοι όμως είναι στ’ αλήθεια ο Αζραέλ και οι σύντροφοί του; Και ποια αρχαία εγκλήματα της Δυναστείας των Δώδεκα, που έμειναν τότε ατιμώρητα, οδήγησαν στη δημιουργία του Κύκλου τους; Πώς γεννήθηκε ο τρομερός φύλακας-δαίμονας της Στύγας, ο τιμωρός των εγκληματιών; Και ποια είναι εκείνη η αγαπημένη, που επί αιώνες ψάχνει ο Αρχάγγελος ανάμεσα στις θνητές γυναίκες; 

Η μεγάλη μάγισσα Εκάτη έχει προφητέψει ότι ο σκληρός κόσμος των ανθρώπων θα αρχίσει να αλλάζει με την επιστροφή του Ιερού Θηλυκού. Και η ειμαρμένη του Κύκλου είναι η επαναφορά της θεάς…

Συγγραφείς: Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου & Μαρία Κέρογλου
ISBN: 9786188502116
Αρ. σελίδων: 444
Έτος έκδοσης: 2021
Εκδόσεις: ANGEL EYES FANTASY ART https://angeleyes.gr/?v=8e66680cccbd

Λίγα λόγια για τις συγγραφείς: Η Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου γεννήθηκε το 1976 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας. Εργάστηκε για πολλά χρόνια σαν καθηγήτρια αγγλικής και γαλλικής γλώσσας. Τα τελευταία 15 χρόνια ζει με τον σύζυγο και την κόρη της στη Χίο και το μεγάλο της κίνητρο για ζωή είναι να κάνει τους συνανθρώπους της να ονειρεύονται περισσότερο.

Συγγραφέας και εικονογράφος του Φανταστικού, δημιούργησε το 2011 τον “Ονειρόκοσμο” Angel Eyes, συνδυάζοντας τις κλίσεις της κι έκτοτε προσπαθεί να αναβιώσει το είδος του εικονογραφημένου μυθιστορήματος. 

Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στη Χίο, ενώ συμμετέχει πολύ συχνά σε εγχώρια φεστιβάλ του Φανταστικού και της pop κουλτούρας, όπου έχει τη χαρά να συναντά και να συνομιλεί με το αναγνωστικό κοινό. Βιβλία της που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής είναι τα εξής: Angel Eyes Βιβλίο Ι: Φύλακες (2016), Angel Eyes Βιβλίο ΙΙ: Το μονοπάτι (2017), Angel Eyes Βιβλίο ΙΙΙ: Προορισμός (2018), Angel Eyes Βιβλίο IV: Αργυρή Ιέρεια (2019), Inari: Ο Δράκος με τις Επτά Καρδιές (2019), Το Δάσος που Βρυχάται (2020).

Η Μαρία Κέρογλου γεννήθηκε στη Δράμα το 1967 και μεγάλωσε στην Καβάλα. Έλκει την καταγωγή της από τη Στενήμαχο Ανατολικής Ρωμυλίας από την πλευρά του πατέρα της και από τα Κιμμέρια Ξάνθης από την πλευρά της μητέρας της. Σπούδασε παιδαγωγικά στη Ρόδο, Νομική στην Κομοτηνή και είναι κάτοχος MSc  στη "Ναυτιλία, Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο" του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Γράφει από μικρή ποίηση και στίχους, κάποιοι από τους οποίους έχουν μελοποιηθεί από τη μουσικό Κατερίνα Τσίτσα. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό Τύπο από την ηλικία των δεκατεσσάρων. Το 2017-2018 συμμετείχε στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής του Χιώτη συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη.

Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και μουσική ραδιοφωνική παραγωγός σε μέσα της Καβάλας, Κομοτηνής και Χίου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και γραμματέας του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου (2012-2018). Είναι εκπαιδευτικός στη Χίο και τα τελευταία χρόνια διευθύντρια σε Δημοτικό σχολείο. Έχει έναν γιο, τον Ιάκωβο, φυσικό, που ζει στη Θεσσαλονίκη.

4- Η νουβέλα Τα Βλέπω, το βιβλίο της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως Γιώτας Καλαμαρά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γράφημα. Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που καταπιάνεται με ένα εξαιρετικά επίκαιρο και δύσκολο θέμα˙ την ενδοοικογενειακή βία και τον εθισμό στο αλκοόλ και τη χαρτοπαιξία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Χαρτοπαιξία, βιαιότητα, αλκοολισμός. Ο Δημήτρης είναι ένας άντρας εθισμένος σε καταστροφικά πάθη. Στο δρόμο του βρίσκεται ο Νίκος, στο πρόσωπο του οποίου διακρίνει τον νεότερο εαυτό του. Ένας περίεργος δεσμός πλέκεται μεταξύ τους καθώς τα πάθη ξετυλίγονται το ένα μετά το άλλο. Ένα τουρνουά πόκερ, ένα πτώμα με θρυμματισμένο κεφάλι και ένοχα μυστικά που απειλούν να αποκαλυφθούν, υπό το άγρυπνο βλέμμα μια σκιάς.

Συγγραφέας: Γιώτα Καλαμαρά
ISBN: 978-618-5494-23-0
Αρ. σελίδων: 184
Έτος έκδοσης: 2020 
Εκδόσεις: Γράφημα

https://grafima.com.gr/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1/%cf%84%ce%b1-%ce%b2%ce%bb%ce%ad%cf%80%cf%89/

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:  H Γιώτα Καλαμαρά γεννήθηκε στην Ηλεία το 1978  όπου και διαμένει με το σύζυγο και τα δίδυμα αγόρια τους. Εργάζεται στο Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα είναι αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας. Αγαπάει τα ζώα, τα ταξίδια, τα βιβλία και τη δημιουργική απασχόληση με χειροτεχνίες. Από τις Εκδόσεις Γράφημα κυκλοφορεί η νουβέλα της με τίτλο «Τα βλέπω», ενώ διηγήματά της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και περιλαμβάνονται σε ανθολογίες των Εκδόσεων Γράφημα, i write, Συμπαντικές διαδρομές.

Το σχολικό έτος 2020-2021 έγραψε τρία (3) παραμύθια για τους μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ανδραβίδας, ένα εκ των οποίων έχει δημοσιευτεί στο επίσημο blog του σχολείου. Τον Δεκέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε το εκπαιδευτικό παραμύθι «Σχολικοί Τροχονόμοι. Στο σχολείο με ασφάλεια» που συνέγραψε με την συγγραφέα Νεκταρία Βαρσαμή Πουλτσίδη, από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο.
 

Tο thessalianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.