Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Μέρες χαλάρωσης με το θερμόμετρο στα ύψη. Μαζί με τα μακροβούτια, μην ξεχάσετε να βουτήξετε και στις σελίδες ενός όμορφου βιβλίου.

Ακολουθούν οι προτάσεις μου για δροσερές αναγνωστικές αποδράσεις.

1-Ο δημοσιογράφος Κώστας Αλεξόπουλος μας παρουσιάζει το βιβλίο του «Να με θυμάσαι τον Αύγουστο» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο.

Δεν υπάρχει περίπτωση ο αναγνώστης να μην διακρίνει τον εαυτό του σε κάποια παράγραφο. Οι ιστορίες του Αλέξανδρου συγκινούν. Ο Σκριπ, ο καταπληκτικός σκύλος των παιδικών του χρόνων στο χωριό, η μετακόμιση στην πόλη, ο έρωτας με τη Ρενέ, η επιστροφή, τα παιχνίδια μέχρι να χαθεί ο ήλιος και τα όνειρα που στίβαζε στο κεφάλι του από τότε που κατάλαβε τον εαυτό του συναρπάζουν. Ένα βιβλίο γεμάτο ψυχή.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο Αλέξανδρος νοσταλγούσε τα παιδικά του χρόνια: τις μεγάλες βόλτες στην εξοχή, το ποδόσφαιρο, μέχρι που σκοτείνιαζε και κυνηγούσαν αυτός και οι συνομήλικοί του στα τυφλά την μπάλα για το γκολ που θα έκρινε το ματς, τις καθημερινές ζαβολιές, τα ζόρια του με την απώλεια του πατέρα, το ταξίδι της μετακόμισης. Ήταν φορές που ένιωθε τη ζωή του άχαρη και μικρή, που θα μπορούσε να χωρέσει στη μια του χούφτα, και κάποιες άλλες που δεν χωρούσε σ’ ολόκληρο το σύμπαν.

Μετρούσε τους σταθμούς που σημάδεψαν τα χρόνια του. Θυμόταν τότε που η ζωή τον έσπρωχνε, του χαμογελούσε και του πρόσφερε πολύτιμα δώρα, αλλά και όταν πίστευε πως είχε φτάσει σε απλησίαστες ακόμα και στα όνειρά του κορυφές, που τον γκρέμιζε και τον έστελνε πίσω· πιο πίσω κι από εκεί που είχε ξεκινήσει να παλεύει κάποιο απ’ τα όνειρά του.

Συγγραφέας: Κώστας Αλεξόπουλος

ISBN: 978-618-207-121-2

Αρ. σελίδων: 330

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Υδροπλάνο

https://ydroplanobooks.gr/product/na-me-thimasai-ton-avgoustou/

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Κώστας Αλεξόπουλος γεννήθηκε στο Βρανά Ηλείας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Αθλητική Δημοσιογραφία, Επικοινωνία και Ψυχολογία στον Αθλητισμό, Οργάνωση Διοίκηση Επιχειρήσεων, Προγραμματισμό, Ανάλυση- Σχεδιασμό Συστημάτων, Διαχείριση Προσωπικού, Ανάπτυξη Τεχνικών και Προώθηση Δράσεων Εταιριών, Δημόσιες Σχέσεις, Τεχνική Γραπτού και Προφορικού Λόγου, Σεμινάρια Πολιτικών και Κοινωνικών Διαλέξεων.

Εργάστηκε σε πολλά αθλητικά μέσα ως ρεπόρτερ, αρχισυντάκτης αλλά και διευθυντής. Στις εφημερίδες ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ, ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ, ΕΞΕΔΡΑ, στους τηλεοπτικούς σταθμούς (ΑΝΤ1, NOVA, COSMOTE TV, στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και στα περιοδικά MAX, ENA, FOR HIM, αλλά και ως καθηγητής δημοσιογραφίας στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ. Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Ειδικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Λατρεύει την ελληνική γλώσσα. Έχει εκδώσει δυο freepress εφημερίδες, ποικίλης ύλης (CityNews, F-act).

2- Το βιβλίο «Μαμά Άμεσης Δράσης» της συγγραφέως Lisa Bedford κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος.

Ένα αισιόδοξο εγχειρίδιο γενικής ετοιμότητας για τις φοβίες κάθε μαμάς -και όχι μόνο!-ώστε να είναι πάντα έτοιμες να ανταποκριθούν σε καθεμερινές ή και χειρότερες καταστροφές... Εξάλλου, βαθιά μέσα σε κάθε μητέρα ζει μια Μαμά Άμεσης Δράσης. Το βιβλίο καλύπτει θέματα νερού, αποχέτευσης, αποθήκευσης τροφίμων, αντιμετώπισης των διακοπών ρεύματος, ασφάλειας, οικονομικών και εκκένωσης.

Πρόκειται για ένα κωμικό και σύγχρονο ανάγνωσμα με κουίζ, λίστες και συμβουλές. Προτείνω να μην το εφαρμόσετε εξ ολοκλήρου διότι δε μου φάνηκε τόσο ευέλικτο ή οικονομικά συμφέρον! Προσοχή επίσης στις συμβουλές οπλοχρησίας και οπλοκατοχής.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η Lisa Bedford στέκει ατρόμητη μπροστά σε κάθε πιθανό, δυσοίωνο σενάριο δίνοντας πρακτικές και εύκολες συμβουλές για την προετοιμασία της οικογένειάς σας. Από το πώς να αποθηκεύσετε τρόφιμα ώστε να μείνετε σε καραντίνα ή να προετοιμαστείτε για ένα ολιγοήμερο μπλακάουτ, έως το πώς να αντιμετωπίσετε τις οικονομικές επιπτώσεις της αιφνίδιας απώλειας εργασίας ή, ακόμη, το γενικευμένο χάος που έπεται μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής. Το βιβλίο Μαμά Άμεσης Δράσης σάς προσφέρει ό, τι χρειάζεστε προκειμένου να γίνετε αυτάρκεις και να μεριμνήσετε για:

∙την προετοιμασία του σπιτιού σε περίπτωση φυσικής καταστροφής

∙εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε περίπτωση γενικού μπλακάουτ

∙τη συντήρηση και την αποθήκευση νερού και τροφίμων σε περίπτωση καραντίνας

∙την ατομική προστασία (στ' αλήθεια πρέπει να μάθω αυτοάμυνα;)

Βαθιά μέσα σε κάθε μητέρα ζει μια Μαμά Άμεσης Δράσης, της οποίας ηαγάπη για την οικογένειά της την οδηγεί να κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί στο εδώ και το τώρα, αλλά φυσικά να προετοιμαστεί και για το μέλλον.

Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, τα ένστικτα της υπερπροστατευτικής μαμάς που διαθέτετε για να μετατρέψτε την ανησυχία σε δράση και να κρατήσετε τους αγαπημένους σας σώους και αβλαβείς.

Συγγραφέας: Lisa Bedford

ISBN: 978-618-5194-48-2

Αρ. σελίδων: 432

Έτος έκδοσης: 2020

Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος

https://www.fantastikos-kosmos.gr/product-26416.html

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Lisa Bedford περισσότερο γνωστή ως Η Μαμά Άμεσης Δράσης, ξεκίνησε το blog της όταν συνειδητοποίησε ότι όλη η βιβλιογραφία επιβίωσης και προετοιμασίας ήταν γραμμένη από άντρες και απευθυνόταν σε άντρες. Καθηγήτρια και εκπαιδεύτρια με μακρά πείρα, πήρε τη πρωτοβουλία να γίνει ο χαμένος κρίκος, η βουβή φωνή για όλες τις μαμάδες με ανάλογες ανησυχίες. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στο περιοδικό Newsweek και στην εκπομπή του GlennBeck. Η Lisa έχει δώσει πλήθος διαλέξεων σε όλες της Ηνωμένες Πολιτείες.

3-Το νέο βιβλίο «Η γυναίκα με το γαλάζιο αστέρι» της συγγραφέως Παμ Τζενόφ σε μετάφραση της Αναστασίας Δελληγιάννη κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Δύο δεκαοχτάχρονες στην Κρακοβία του 1942. Πόσο διαφορετικές μπορεί να είναι οι ζωές τους; Ένα ιστορικό βιβλίο για τη δραματική σχέση δύο γυναικών στην Κρακοβία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία μιας ομάδας Εβραίων, οι οποίοι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο επέζησαν μέσα στους υπονόμους του Λβιβ της Πολωνίας.

Όλα τα μυθιστορήματά της συγγραφέως είναι εμπνευσμένα από τις εμπειρίες της το διάστημα κατά το οποίο εργαζόταν στο Πεντάγωνο, καθώς και ως διπλωμάτης στο αρμόδιο υπουργείο για τα θέματα του Ολοκαυτώματος στην Πολωνία. Η Παμ Τζενόφ μάς δίνει μια ακόμα συγκλονιστική ιστορία που θα συγκινήσει και θα προβληματίσει τους αναγνώστες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: ΚΡΑΚΟΒΙΑ, 1942

Η Σάντι Γκολτ είναι δεκαοχτώ χρονών και ζει με τους γονείς της μέσα στον τρόμο του γκέτο της Κρακοβίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν οι ναζί εκκενώνουν το γκέτο, η Σάντι και η έγκυος μητέρα της αναγκάζονται να καταφύγουν στους υπονόμους που εκτείνονται κάτω από την πόλη. Κάποια μέρα η Σάντι βλέπει μέσα από μια σχάρα ένα κορίτσι στην ηλικία της να κρατάει ένα μπουκέτο λουλούδια.

Η Έλλα Στέπανεκ είναι μια εύπορη Πολωνή που ζει μαζί με τη μητριά της, η οποία έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τους Γερμανούς κατακτητές. Οι φίλες της την περιφρονούν και νοσταλγεί τον αρραβωνιαστικό της που λείπει στον πόλεμο, έτσι μες στη μοναξιά της συνηθίζει να περιδιαβαίνει στους δρόμους της Κρακοβίας. Όταν πάει για ένα θέλημα στην αγορά, αντιλαμβάνεται κάτι να κινείται κάτω από τη  σχάρα του δρόμου. Η Έλλα αποφασίζει να βοηθήσει τη Σάντι, και ένας δεσμός αρχίζει να σχηματίζεται ανάμεσα στις δύο κοπέλες. Καθώς, όμως, οι κίνδυνοι του πολέμου αρχίζουν να τις απειλούν όλο και περισσότερο, οι ζωές τους αλλάζουν δραματικά και οι ίδιες έρχονται αντιμέτωπες με τον θάνατο…

Συγγραφέας: Παμ Τζενόφ

ISBN: 978-618-02-1947-0

Αρ. σελίδων: 476

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Μίνωας

https://minoas.gr/product/i-gynaika-me-to-galazio-asteri/

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Παμ Τζενόφ γεννήθηκε στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και μεγάλωσε σε μια πόλη κοντά στη Φιλαδέλφεια. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και στο πανεπιστήμιο Κέμπριτζ της Αγγλίας. Τελειώνοντας το μάστερ στην Ιστορία, δέχτηκε να δουλέψει ως ειδική σύμβουλος στο Πεντάγωνο. Έχει γράψει συνολικά έντεκα μυθιστορήματα. Το πρώτο της μυθιστόρημα, The Kommadant’sGirl (2007), αποτελεί την αρχή μιας τριλογίας, ήρθε πρώτο διεθνώς σε πωλήσεις και προτάθηκε για το βραβείο Quill. To τελευταίο της μυθιστόρημα, Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού, γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Αμερική, ενώ τα δικαιώματα έχουν πουληθεί σε δεκατέσσερις χώρες.

Τα μυθιστορήματά της είναι εμπνευσμένα από τις εμπειρίες της το διάστημα κατά το οποίο εργαζόταν στο Πεντάγωνο, καθώς και ως διπλωμάτης στο αρμόδιο υπουργείο για τα θέματα του Ολοκαυτώματος στην Πολωνία. Η συγγραφέας εγκατέλειψε το διπλωματικό σώμα το 1998 για να παρακολουθήσει τη νομική σχολή του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας, απ’ όπου και αποφοίτησε. Ζει με τον άντρα της και τα τρία της παιδιά κοντά στη Φιλαδέλφεια.

4-Με το βιβλίο «Μπαντ Λακ* το λες κι αναποδιά» του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Ιωάννη Κ. Βαβίτσα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Διάνοια.

Μιλάμε για μια όμορφη, ρεαλιστική και πρωτότυπη ιστορία που δεν κουράζει. Μοιάζει με οδοιπορικό, έχει και στοιχεία ψυχογραφήματος. Σίγουρα, διαβάζεται πολύ ευχάριστα. Παρακολουθούμε τον Λευτέρη και τη γυναίκα της ζωής του, απ’ το Αργοστόλι, τον Πειραιά και την Αθήνα ως την Αμερική. Τι ρόλο θα παίξουν οι συμπτώσεις στη ζωή τους; Η ατυχία; Οι λάθος κρίσεις; Τελικά ήταν όλα θέμα τύχης ή αποτελέσματα πράξεων και αποφάσεων;

Πιστεύω πως ο συγγραφέας και η ξεχωριστή γραφή του θα μας απασχολήσουν ιδιαιτέρως στο μέλλον.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Όλα έγιναν τόσο γρήγορα στο γύρισμα του προηγούμενου αιώνα. Μια κηδεία, μια γνωριμία και ένας φόνος. Κάπου εκεί ανάμεσα και ο γάμος τους στην Καλλίπολη. Θα πάρει την απόφαση να φύγει.

Ένα κακό συναπάντημα με τον ωκεανό και… «Μπαντ λακ» είναι η πρώτη φράση που θα ακούσει στη Νέα Υόρκη είκοσι μέρες μετά και δε θα την ξεχάσει ποτέ. Δύο γυναίκες θα συνδεθούν με τον ίδιο άνδρα, την ίδια στιγμή, σε δύο ηπείρους. Μέσα από ένα μπουκάλι μπέρμπον όμως, μπορεί και να ζυγίσει τα πράγματα λάθος. Σχεδιάζει την επιστροφή του.«Μπαντ λακ» θα του ψιθυρίσει ο Πίτερ στο αφτί.

Συγγραφέας: Ιωάννης Κ. Βαβίτσας

ISBN: 978-618-5437-62-6

Αρ. σελίδων: 242

Έτος έκδοσης:

Εκδόσεις: Διάνοια

https://dianiapublications.com/product/%ce%bc%cf%80%ce%b1%
ce%bd%cf%84-%ce%bb%ce%b1%ce%ba/

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Ι. Κ. Βαβίτσας γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Σπούδασε Φυσική στη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία 16 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα  ως μηχανικός τηλεπικοινωνιών. Το διήγημά του "Ματωμένος Ματίς" διακρίθηκε στον 1ο Διαγωνισμό Αστυνομικού Διηγήματος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και συμμετείχε στο συλλογικό έργο "15 σφαίρες αναζητούν θύματα" που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2013 από τις Εκδόσεις Άπαρσις. Το "Μπαντ Λακ*" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

5-Οι «Ψυχές στον χρόνο» είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας της συγγραφέως Sylvia Macray και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο.

Όλα αλλάζουν...

Στα 2 επόμενα βιβλία της σειράς ο κόσμος, φανερά διαφορετικός, οι ήρωες νέοι αλλά το παρελθόν, κοινός παρονομαστής για όλους. Πόσα μυστικά έχουν θαφτεί στις στάχτες και πόσα, θα ήταν καλύτερο, να μην αποκαλυφθούν ποτέ; Σε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται…Πώς μπορείς να ανακαλύψεις ποιος πραγματικά είσαι;

Με μια ανατρεπτική τροπή συνεχίζεται η ιστορία φαντασίας της συγγραφέως. Ο αναγνώστης δεν ξέρει πού χωρίζουν οι δράσεις απ’ τα συναισθήματα. Ένα ταξίδι προς την αλήθεια, όπου δε χωρούν αδικίες. Σύγχρονος κόσμος εδώ. 2018 αισίως. Μπράνσγουϊκ, Τζόρτζια. Ο μαγικός κόσμος της Ρέινα Γκιβ. Νέοι πρωταγωνιστές -τόσο αληθινοί ήρωες, αλλά πολλά ονόματα!-, άρα νέοι έρωτες, νέα μυστικά... Ωραία πλοκή, ορμητική γραφή, καλπάζουσες εξελίξεις. Επίσης απολαμβάνεις παραστατική γραφή, εικόνες, λεπτομέρειες, πληροφορίες.

Έπιασα τον εαυτό μου να μην χορταίνει να διαβάζει την ιστορία της Άναδερθ. Η συγγραφέας επιμένει να αναλύει χαρακτήρες και ίσως τρώει κάτι από δράση, αλλά γούστα είναι αυτά. Ατού; Οι διακριτικές οπτικές σοβαρών θεμάτων που θίγονται. Καλύτερα να διαβαστεί συνεχόμενα με το τρίτο μέρος της ιστορίας, διότι πρόκειται για ένα ουσιαστικά βιβλίο, που χωρίστηκε λόγω όγκου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Δεν είναι τα κόκκινα μάτια της αυτά που την κρατούν φυλακισμένη. Το αφύσικο χρώμα τους την καθιστά ένα ακόμη φρικιό στα μάτια τους, μα μπορεί να ζήσει με αυτό. Άλλωστε, όλοι είμαστε «φρικιά», με τον δικό μας τρόπο ο καθένας. Το πρόβλημα βρίσκεται στην ξαφνική εμφάνιση μιας πάθησης που την κρατά μακριά από κάθε είδους διασκέδασης. Το πρόβλημα βασικά, είναι αυτή η ίδια και οι καταραμένοι κανόνες που την κρατούν κλεισμένη στο σπίτι.

Είναι επικίνδυνο να τους παρακούσει, το γνωρίζει αυτό. Αποδείχτηκε με τον χειρότερο τρόπο. Οι κρίσεις όμως έχουν σταματήσει και η απόφασή της να τους παρακούσει γι’ ακόμη μία φορά, γίνεται η αφορμή για να αμφισβητήσει όλα όσα γνώριζε μέχρι σήμερα. Η εμφάνιση εκείνου στη ζωή της, αλλάζει τα πάντα. Ψέματα που ήταν κρυμμένα για χρόνια, αποκαλύπτονται. Μια απόκοσμη δύναμη καλεί τους Φρέιν από κάθε γωνιά του πλανήτη, στο Μπράνσγουϊκ της Τζόρτζια.

Σινάχ που έχουν μετοικήσει στη Γη για χρόνια ολόκληρα, καλούνται να προστατέψουν μια Προφητεία την ίδια στιγμή που οι Σινάχ της Άναδερθ, είναι διχασμένοι ανάμεσα σε όλα όσα διαδίδει η Βασίλισσα Μορίν και σε όσα βγαίνουν στο Φως. Και η Ρέινα, στα δεκαεφτά της πια, πρέπει να καταλάβει τι απ’ όσα βιώνει είναι απόρροια του μυαλού της ή πραγματικότητα. Κι αν όσα βλέπει όταν κλείνει τα μάτια της είναι τελικά αληθινά, εκείνη, ποια είναι στ’ αλήθεια; Ποιοι είναι όλοι τους; Μα το κυριότερο ερώτημα είναι άλλο και η απάντησή του, κρύβεται μονάχα στο παρελθόν: Γιατί τώρα;

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς “Ψυχές Στον Χρόνο” έρχεται να ανατρέψει όλα όσα νομίζατε ότι ξέρατε. Γιατί το τέλος για κάποιους, είναι μονάχα η αρχή… Πώς μπορείς να ανακαλύψεις ποιος πραγματικά είσαι;

Συγγραφέας: Sylvia Macray

ISBN: 978-618-207-075-8

Αρ. σελίδων: 584

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Υδροπλάνο

https://ydroplanobooks.gr/product/psiches-ston-chrono-vivlio-
deutero/?fbclid=IwAR1pEY-
MKkuF8izXSeVImfdzwh6oeXWpcZx3x0pRYujmPv6p4yN_K3TvZzo

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Sylvia Macray γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1986. Ασχολείται µε τη συγγραφή, τη µουσική και τη γλυπτική από νεαρή ηλικία, ενώ από το 2021 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά και με τη ζωγραφική. Φανατική αναγνώστρια συγγραφέων του φανταστικού (CassandraClare, MargaretAtwood, Tolkien, DianaGabaldon και πολλών άλλων), µαγεύτηκε από την «επιστήµη» και την τεχνική που κρύβεται πίσω από κάθε τους ιστορία, και οι συγγραφείς αυτοί, αποτελούν τους µεγαλύτερους εµπνευστές της µέχρι και σήµερα.

Έχει παρακολουθήσει µαθήµαταδηµιουργικής γραφής από σηµαντικούς δασκάλους της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, και οι «Ψυχές στον χρόνο» είναι η πρώτη σειρά φαντασίας που κυκλοφορεί µε την υπογραφή της. Όνειρό της είναι να γυρίσει όλο τον κόσµο, και να µάθει όσα περισσότερα µπορεί για την κουλτούρα άλλων χωρών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τη συγγραφέα, επισκεφτείτε τις σελίδες της:

www.facebook.com/Souls.In.Time

INSTAGRAM: @authorsylviamacray