Οι βιβλιοπροτάσεις του Σαββατοκύριακου

Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, με αργία ν’ ακολουθεί, ακόμη μιαευκαιρία για εξόρμηση σε κοντινές ή όχι παραλίες για μπάνιο καιχαλάρωση αγκαλιά μ’ ένα βιβλίο. Πολυάριθμες οι επιλογές που ικανοποιούν κάθε γούστο. Τι ξεχώρισα προσωπικά;

1-Η «Διάφανη ψυχή» είναι το νέο βιβλίο της πολυτάλαντης συγγραφέως Αναστασίας Κορινθίου και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο.Πρόκειται για ένα βιβλίο που γράφτηκε στην καραντίνα. Ένα  σύγχρονο κοινωνικό μυθιστόρημα που αναφέρεται με αιχμηρό τρόπο στη γυναικείακακοποίηση και τον φόβο, όπου συναντάμε τον Αλέξανδρο, ένανπετυχημένο συγγραφέα, γόνο οικογένειας εφοπλιστών, που αντίθετα μετην επαγγελματική του πορεία, η προσωπική του ζωή βρίσκεται σεαδιέξοδο. Σκάνδαλα, προδοσίες... Λάθη, πάθη, συγγνώμες μα πάντασκληρές και κυνικές αλήθειες.

Είναι θεμιτό να κλέβεις ζωές στο όνομα της τέχνης; Τι κάνεις όταν δειςπραγματικά τα λάθη σου; Κάποιες φορές οι θυσίες σε αφήνουν μόνοπαρέα με τις τύψεις σου. Θα υπάρξουν επιπτώσεις; Θα έρθει η λύτρωση;Η κυρία Κορινθίου, πάντα επίκαιρη στα θέματά της, επιλέγει τόσοζωντανούς χαρακτήρες που μας γεννούν συναισθήματα. Τις περισσότερες φορές άλλα δείχνουμε κι άλλα νιώθουμε όμως. Εδώ, κάνει μια σπαρακτική είσοδο στην ανθρώπινη ψυχή και στις σχέσεις.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο Αλέξανδρος, διάσημος συγγραφέας, βιώνειτην καραντίνα μιας απρόσμενης πανδημίας εντελώς διαφορετικά! Ένα σκάνδαλο που ξεσπά με αφορμή το νέο του βιβλίο θα τον φέρει αντιμέτωπο με ό,τι είχε κλείσει σε… «καραντίνα» στην ψυχή του χρόνιατώρα.Πόσο νόμιμο είναι να κλέβεις ζωές και να τις βαφτίζεις τέχνη;Πόσο εγκληματικό είναι να βιάζονται ψυχές, σώματα και συνειδήσεις στον βωμό του χρήματος; Τι κοινό έχει μία σύζυγος, μία ερωμένη, μία κόρη, μία μάνα, μια αδελφή και μία πόρνη; Τι συμβολίζει ένα XLμπουφάν αν φοριέται χειμώνα- καλοκαίρι από ένα κορίτσι στο μετρό καιτι ένα μαύρο αυστηρό ταγέρ που θα φορεθεί Αύγουστο μήνα σε μια εκκλησία; Τελικά ποια είναι η τιμωρία εάν τολμήσεις να θυμηθείς ένανλεκέ από παγωτό φράουλα σε ένα λευκό μακό παιδικό μπλουζάκι;

Συγγραφέας: Αναστασία Κορινθίου

ISBN: 978-618-5453-56-5

Αρ. σελίδων: 358

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Υδροπλάνο

https://ydroplanobooks.gr/product/diafani-psichi/

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Αναστασία Κορινθίου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει πια μόνιμα μετά από 26 θαλασσινά χρόνια στη Ρόδο, που θα κουβαλά μέσα της για πάντα. Δουλειά της είναι να κάνει τον κόσμο να χαμογελά, μέσα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση όπου εργάζεται αλλά και να βοηθά νέους συγγραφείς να βγαίνουν στο φως, ως υπεύθυνη αξιολόγησης στον εκδοτικό οίκο «Υδροπλάνο».

«Ανασαίνει» για να δημιουργεί και το αποδεικνύει έμπρακτα μέσα από τις πολιτιστικές της δράσεις και τη διοργάνωση πρωτότυπων εκδηλώσεων που αναλαμβάνει, με αφορμή πάντα μορφές τέχνης. Γράφει ασταμάτητα βιβλία, άρθρα, τραγούδια, σενάρια κινηματογραφικά ή θεατρικά (η ταινία ΜΑΡΙΑ στην οποία συνυπογράφει το σενάριο με την ξαδέλφη της Μαρία Κορινθίου ήδη ετοιμάζεται για τη μεγάλη οθόνη).

Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών στα Τίρανα, το Ends Foundation, την UNESCO, τον Σύλλογο Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΗΓΕΧΟΡΟΣ, τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο  Θάλεια, τον Σύλλογο Γυναικών Νέου Ικονίου και από τον ΠΟΔΡ. Το 2016 κέρδισε το βραβείο κοινού για την καλύτερη τηλεοπτική σειρά, βασισμένη στο βιβλίο ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ. Όμως, σαν σημαντικότερό της βραβείο θεωρεί την αγάπη του κόσμου.

Από όλα της τα… «παιδιά», αυτά που ξεχωρίζει είναι η πολύτιμη τριλογία της όπως συνηθίζει να λέει την Αγγελική, τη Ζηνέτα και τον Αντώνη (τα τρία της παιδιά).

2-«Έβρος» είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Παναγιώτη Αρχοντή και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Διάνοια. Στο ξεχωριστό αυτό μυθιστόρημα, η Μοίρα ή Κισμέτ παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στην ζωή των πρωταγωνιστών.

Ο τίτλος ακούγεται τόσο λιτός μα τόσο γεμάτος κρυμμένα συναισθήματα. Παρακολουθούμε την αέναη μάχη της αγάπης και της φιλίας έναντι του φανατισμού, των εμμονών και της έχθρας. Θα επικρατήσει άραγε το φως κόντρα στις σκοτεινέςδυνάμεις; Ο συγγραφέας, αν και Καρδιτσιώτης, έζησε για χρόνια στον Έβρο ως επαγγελματίας στρατιωτικός και επιλέγει ν’ αναφερθεί μυθιστορηματικά στις εμπειρίες που αποκόμισε από την εθνικά ευαίσθητη περιοχή μας εκεί. Δυο αληθινοι, καθημερινοί ήρωες. Δυο Συνοριοφύλακες  διαφορετικών θρησκειών ξεκινούν μια μεγάλη φιλία. Ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος. Ο Άγγελος και ο Μπαρίς. Γύρω τους λαθρεμπόριο, εμπόριο λευκής σαρκός, πρόσφυγες, εκμετάλλευση και τρομοκρατία. Μα και ο έρωτας. Τα πάθη και οι αμφιβολίες. Τεντωμένα σχοινιά και εύθραυστες ισορροπίες.

Στο χωριό Τυχερό, όλοι οι κάτοικοι επιθυμούν και προσπαθούν όσο τίποτα για την ειρηνική συνύπαρξη των δυο λαών, των δυο απέναντι οχθών. Ένας τόπος μυστηριακός, παράξενος, ιδιαίτερος, συναισθηματικά φορτισμένος, με πάθη και αναμνήσεις, καλές και κακές. Εκεί που το αληθινό ανταμώνει κάθε μέρα με το υπερφυσικό. Όπου τα στοιχειά του τόπου κάθε μέρα παλεύουν για την επικράτηση του καλού ή του κακού. Του φωτός ή του σκότους, της πλάνης και του βούρκου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Έβρος

Όταν γνωρίστηκαν για πρώτη φορά, οι δύο άντρες κατάλαβαν ότι οι ζωές τους έμελλε να βαδίσουν στα ίδια μονοπάτια. Μια μεγάλη φιλία γεννιόταν, προς απορία όσων τους έβλεπαν. Ο ένας Έλληνας κι ο άλλος Τούρκος. Φίλοι καρδιακοί. Σαν αδέρφια. Καρντάσια, που έλεγαν και οι Εβρίτες. Ο Άγγελος κι ο Μπαρίς. Συνοριοφύλακες και οι δυο. Ο ένας στη μία κι ο άλλος στην άλλη όχθη του ποταμού.

Σε λίγα χρόνια, μπήκε κι ο Δημήτρης στην παρέα. Ο Κοινοτάρχης του ελληνικού χωριού. Οι τρεις φίλοι αχώριστοι, ορκίστηκαν να πράξουν τα πάντα για το καλό του τόπου… Τα παιδιά τους άρχισαν από μικρά ν’ ακολουθούν τα ίχνη των πατεράδων τους και να χτίζουν τη δική τους συντροφιά. Οι πρώτοι έρωτες έκαναν την εμφάνισή τους, αλλά και τα πρώτα πάθη και οι αμφιβολίες…  Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η Μοίρα μεταμορφωμένη σε μαυροφορεμένο στοιχειό, όπως περιγράφεται από τα παραμύθια της παράδοσης, θα παίξει τον ρόλο της. Τη μία ως Μοίρα, την άλλη ως Κισμέτ, θα παίξει δραματικό ρόλο στην ζωή των ηρώων. Σ’ ένα περιβάλλον έντονο και πολύπαθο, οι εμμονές, ο φανατισμός και τα παλιά μίση μεταξύ των λαών, θα κάνουν τη δραματική εμφάνισή τους. Θα μπορέσει η αγάπη να ενώσει τους δυο λαούς;

Πόσο δυνατή είναι μια φιλία απέναντι στον φανατισμό; Θα επικρατήσει το φως στη μάχη με τις  σκοτεινές δυνάμεις;

Συγγραφέας: Παναγιώτης Αρχοντής

ISBN: 9786185437190

Αρ. σελίδων: 240

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Διάνοια

https://dianiapublications.com/product/%ce%ad%ce%b2%cf%81%ce%bf%cf%82/?fbclid=IwAR0j7S1U7bwf1oMHuLg1n_Dsy5vv_5o6CKwPOuo0f3JAlPb9AXkCEGg3A_4

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Με καταγωγή από την Θάσο, περνάει τα παιδικά του καλοκαίρια στο όμορφο νησί της Μακεδονίας και ονειρεύεται να γίνει Αξιωματικός. Εισάγεται στη Σχολή Ευελπίδων και αποφοιτά το 1991. Έχει master στις Διεθνείς Σχέσεις και την εφαρμοσμένη Στρατηγική από το πανεπιστήμιο του Plymouth. Επίσης, πιστοποιητικό παρακολούθησης σπουδών στο Τμήμα Ανθρωπίνων Επιστημών του Harvard, με εξειδίκευση στην μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας. Το πάθος του είναι η Ελλάδα, τα βιβλία και η θάλασσα. Μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας αποτραβιέται στη Γαλλία, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά. Το “ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ…ΠΩΣ ΕΖΗΣΕ”, είναι το 2ο συγγραφικό έργο μετά το “ΕΒΡΟΣ”.

3-«Συνειδητοποιήση» είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας Η Τέχνη της Πέπλωσης της συγγραφέως Tantz Aerine που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις MindPower, σε μετάφραση Μιχάλη Βασιλείου. Ένα πολιτικό μυθιστόρημα φαντασίας για την ενηλικίωση ενός κοριτσιού μέσα σ’ ένα σκηνικό πολέμου και μυστηρίου. Η ηρωίδα βρίσκεται συνεχώς ανάμεσα σε εξαπατήσεις, προδοσίες και εγκλήματα. Η εμπιστοσύνη της στους ανθρώπους κλονίζεται.

Η Θέμυα όμως δεν είναι μία απλή μάγισσα. Είναι ικανή να διαλύσει ταπέπλα της εξαπάτησης που φτιάχνουν οι μάγοι. Το Χάρισμά της αυτόείναι κατάρα ή ευλογία;

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Όταν το Δώρο της μαγείας της Θέμυα Ντάρυαν εκδηλώνεται ανοιχτά, οικογενειακές συνθήκες την αναγκάζουν να το δει σαν κατάρα αντί για ευλογία. Εκείνη και ο χήρος πατέρας της ζητούν από τον Μάγο θείο της να αιτηθεί στο Συμβούλιο των Πέντε της Επικράτειας για να της το αναιρέσουν. Παρ’ όλα αυτά, όταν ο θείος της την πάει εκεί, όχι μόνο εκείνη δεν παίρνει αυτό που ζήτησε, αλλά συνειδητοποιεί ότι έχει παραπάνω από ένα χάρισμα. Με την καλλιέργεια του Χαρίσματος της Απέπλωτης Αντίληψης που της έχει δοθεί, η Θέμυα βρίσκεται μοιραία στην μέση ενός απλωμένου ιστού εξαπάτησης, προδοσίας και εγκλήματος. Οι ένοχοι είναι ακόμα εν ζωή, ακόμα σε εξουσία και διατεθειμένοι να κάνουν οτιδήποτε από πόλεμο έως γενοκτονία για να σταματήσουν την αλήθεια από το να αποκαλυφθεί.

Συγγραφέας: Tantz Aerine

ISBN: 9789606616303

Αρ. σελίδων: 793

Έτος έκδοσης: 2006

Εκδόσεις: MindPower

https://mindpower.gr/product/i-techni-tis-peplosis-syneidhtopoihsh/?fbclid=IwAR1tvrswJYx3nsnk0UeSjPtTDdopgCg8bn2XppmtMNrDND4t-pbzfYKnqxg

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Γεννημένη στο Μόντρεαλ του Καναδά, ελληνικής καταγωγής και ρωσικής προέλευσης. Η Tantz Aerine επηρεασμένη από τις ελληνικές, αγγλοσαξωνικές και βορειο- αμερικανικές παραδόσεις. Συνδυάζει τις προεκτάσεις από τις τρεις περιοχές επιστημονικού της ενδιαφέροντος: λογοτεχνία, ψυχολογία και εκπαίδευση, με έναν πρωτοποριακό και δημιουργικό τρόπο. Επί του παρόντος ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

4-«Το Ζουζουνέλ» είναι το πρώτο παραμύθι της συγγραφέως Δήμητρας Κυπριώτη και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο. Η εικονογράφηση από τον πολυβραβευμένο Νίκο Γιαννόπουλο.

Το Ζουζουνέλ είναι το νέο μέλος της Ζουζουνοχώρας. Είναι τόσο ξεχωριστό απ’ τ’ αδερφάκια του. Η συγγραφέας με την ιστορία της απολαμβάνει να ελευθερώνει την παιδική φαντασία ώστε το κάθε παιδάκι να συγκρατήσει αυτό που θέλει η ψυχή του απ’ Το Ζουζουνέλ. Tο βιβλίο είναι γεμάτο αγάπη για τα λουλούδια και τα ζώα, τη φύση και τις εποχές, τις μυρωδιές και τα χρώματα, τις γεύσεις και τον κόσμο, πίστη και δύναμη. Απλή ζωή = Ευτυχία. Επίσης, μου έδειξε πως με πίστη στον εαυτό μας και στη εσωτερική μας δύναμη καταφέρνουμε τα πάντα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Το Ζουζουνέλ είναι ένα ζουζούνι που ζει στη Ζουζουνοχώρα. Γεννήθηκε από δυο μελισσάκια αλλά δεν έχει χρώματα και φτερά. Αν και αγαπητό στα άλλα ζουζούνια, δεν συμμετέχει στις δραστηριότητές τους καθώς εκείνα πιστεύουν πως δεν μπορεί, αφού δεν έχει τις ίδιες δυνάμεις με αυτά. Ώσπου, μέσα από μια περιπέτεια, καταφέρνει να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει ό, τι και τα άλλα ζουζούνια, να διασχίσει το μαγικό ουράνιο τόξο, να γεμίσει όλο του το σώμα με χρώματα αλλά και να πείσει τα ζουζούνια να πιστέψουν στον εαυτό τους και να ενωθούν για το καλό της Ζουζουνοχώρας. Το Ζουζουνέλ μας δείχνει πως αν πιστέψουμε στον εαυτό μας και βρούμε τις δυνάμεις που έχουμε κρυμμένες ήδη μέσα μας, θα βρούμε τον τρόπο να καταφέρουμε τα πάντα.

Συγγραφέας: Δήμητρα Κυπριώτη

ISBN: 978-618-5556-36-5

Αρ. σελίδων: 34

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Υδροπλάνο

https://ydroplanobooks.gr/product/to-zouzounel/

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Δήμητρα Κυπριώτη γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στη Ρόδο. Συνέχισε τις σπουδές της με μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία Βρέφους και Παιδιού Προσχολικής ηλικίας και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Μοιράζει την ζωή της στην Κέρκυρα και στη Ρόδο, ανάμεσα σε οικογένεια, φίλους, σκύλους, γάτες και παπαγάλους.

Αγαπάει να δημιουργεί και να μοιράζεται γλυκά και αστείες διηγήσεις με φίλους, μικρές ιστορίες από τη καθημερινότητα και όνειρα με μπόλικη φαντασία για έναν καλύτερο κόσμο. Στόχος της είναι να συνεχίσει να ασχολείται με τα παιδιά, όπως κάνει χρόνια τώρα, με διδασκαλίες σε σχολεία και εργαστήρια, με θεατρικό παιχνίδι και παιδική λογοτεχνία αλλά και με νέες μορφές εκπαίδευσης. Και σκοπός της είναι να συνεισφέρει, ώστε όλο και περισσότερα παιδιά να μπορούν να δημιουργούν ελεύθερα, να μοιράζονται τον σεβασμό, να έχουν την δική τους φωνή, να έχουν αυτοπεποίθηση και πάνω απ’ όλα να πιστεύουν στον εαυτό τους.

5-«Προορισμός» είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς Angel eyes τηςσυγγραφέως Λίλας Κίσσα-Φραγκομίχαλου και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Editions Momentum.

Η φαντασία συμπορεύεται με τη μαγεία στο ανάγνωσμα αυτό πλάι σε συγκρούσεις και ανατροπές. Οι εικόνες και ο λόγος της πολυτάλαντης συγγραφέως σε κάνουν να αδημονείς για τη συνέχεια.

Η πολυπλοκότητα στη ζωή της Αμόρια του Αλέριο συνεχίζεται απρόβλεπτα. Η εμφάνιση ενός άγνωστου κι επικίνδυνου εχθρού, που δρα καταχθόνια κρυμμένος στη σκιά, κλονίζει περισσότερο την εύθραυστη ψυχολογία των ηρώων. Οι Φύλακες της κοπέλας πρέπει να συμμαχήσουν, ενώ οι αγαπημένοι της άνθρωποι, κυρίως ο Ρομάν και η Ελοΐζ, βρίσκονται αντιμέτωποι με δικά τους σύνδρομα αλλά και πειρασμούς. Το

Κακό εξαπλώνεται στο φέουδο του Μπρινν και η Αμόρια καλείται να εξυψωθεί πάνω από το αδύναμο κορίτσι που κάποτε ήταν. Ποιοι κρύβονται πίσω απ’ τις μάσκες της γιορτής των Αγίων Πάντων; Άγγελος ή Δαίμονας; Ποιος είναι σύμμαχος και ποιος εχθρός; Πάντως, κανείς τους δεν είναι ό, τι δείχνει…

Λίγα λόγια για το βιβλίο: «Ξέχνα το φυσιολογικό που προσπαθούν να σε κάνουν και γίνε το ασύλληπτο για το οποίο προορίζεσαι…» Στο 3ο βιβλίο της σειράς Angel Eyes ένα αλλόκοτο Κακό εξαπλώνεται στο φέουδο του Μπρινν. Και η Αμόρια καλείται να εξυψωθεί πάνω από το αδύναμο κορίτσι που κάποτε ήταν. Ποιοι βρίσκονται πίσω απ’ τις μάσκες της γιορτής των Αγίων Πάντων; Άγγελος; Δαίμονας; Ποιος είναι σύμμαχος και ποιος εχθρός; Κανείς τους δεν είναι αυτός που δείχνει…

Η νεαρή με το χάρισμα της ενόρασης του αλλόκοσμου θα ακολουθήσει την «Πορεία των Ρόδων». Πέρα από κάθε εγωισμό, ζήλεια ή πόνο. «Ποτέ μη φοβηθείς τα αγκάθια του…» Μια «Κόρη» σε αναζήτηση του Προορισμού της τόσο στο φυσικό όσο και στο αστρικό πεδίο… «Μονάχα ένα Φως είναι αήττητο σε όλους τους Αιώνες…» Μέχρι πού μπορεί να φτάσει για να προστατέψει τους αγαπημένους της;

Συγγραφέας: Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου

ISBN: 978-960-9796-93-4

Αρ. σελίδων: 530

Έτος έκδοσης: 2018

Εκδόσεις: Editions Momentum

https://angeleyes.gr/the-novels/book-destination/?v=8e66680cccbd&fbclid=IwAR0Xm-OPf1aHehe0QlKFlYBel-ItsEnTy9V61D4V4AXFg_beHQ-F6YsljEo

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου γεννήθηκε το 1976 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας. Εργάστηκε για πολλά χρόνια σαν καθηγήτρια αγγλικής και γαλλικής γλώσσας. Τα τελευταία 15 χρόνια ζει με τον σύζυγο και την κόρη της στη Χίο και το μεγάλο της κίνητρο για ζωή είναι να κάνει  τους συνανθρώπους της να ονειρεύονται περισσότερο.

Συγγραφέας και εικονογράφος του Φανταστικού δημιούργησε το 2011 τον “Ονειρόκοσμο” Angel Eyes συνδυάζοντας τις κλίσεις της κι έκτοτε προσπαθεί να αναβιώσει το είδος του εικονογραφημένου μυθιστορήματος. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στη Χίο, ενώ συμμετέχει πολύ συχνά σε εγχώρια φεστιβάλ του Φανταστικού και της pop κουλτούρας, όπου έχει τη χαρά να συναντά και να συνομιλεί με το αναγνωστικό κοινό.

Tο thessalianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.