Οι βιβλιοπροτάσεις του Σαββατοκύριακου

Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Πουλτσίδη

Σε μια περίοδο αρκετά δύσκολη και περίεργη για όλους ένα από τα καλύτερα δώρα να δεχθείς ή να δωρίσεις είναι τα βιβλία. Ιδανικά να χαλαρώσουν και να ταξιδέψουν τον αναγνώστη σε αλλοτινές -και όχι μόνο- εποχές. 

Το βιβλίο είναι πάντα ένα κλασικό, διαχρονικό και πολύτιμο δώρο. Ευελπιστούμε με τις δικές μας προτάσεις βιβλίων να μεταλαμπαδέψουμε τη φλόγα της ανάγνωσης σε μικρούς και μεγάλους  και να θέσουμε ένα λιθαράκι στον συναρπαστικό κόσμο της φιλαναγνωσίας γιατί το βιβλίο ενώνει.

Αυτή την εβδομάδα συγκεντρώσαμε τις παρακάτω προτάσεις βιβλίων και σας τις παρουσιάζουμε:  

1. Το βιβλίο του Λαρισαίου ποιητή, μεταφραστή, δοκιμιογράφου, ραδιοφωνικού παραγωγού, πεζογράφου, δάσκαλου βιωματικής γραφής και ανθολόγου Σωτήρη Παστάκα, με τίτλο Ο Δόκτωρ Ψ ανάμεσα σε άλλους. Πρόκειται για μικρές βιωματικές, αφηγηματικές, αληθινές ιστορίες μέσα από τη ματιά του ως ψυχίατρος.  

Για το βιβλίο: Συνηθισμένος να θέτει σε εφαρμογή την ενσυναίσθηση (empathy) στη σχέση με τους ασθενείς του, βάζοντας τον εαυτό του στη θέση τους συνεχώς (μια άσκηση που τον έκαψε ως ψυχίατρο), ο δόκτωρ Ψ νιώθει την ασυνείδητη ανάγκη να δει τον ίδιο μέσα από τα μάτια των άλλων.

Χρησιμοποιεί λοιπόν την ενσυναίσθηση και στη σχέση του με όλους τους άλλους, για να μπει στη θέση τους και να καταλάβει τον υπέροχο κόσμο και τα ανθρώπινα που τον απαρτίζουν. Ανάμεσα στους άλλους, δημιουργεί ψευδή βιογραφικά στοιχεία για να τους «ανοίξει», στήνεται στην ουρά και κρυφακούει, χρησιμοποιεί τις αστικές συγκοινωνίες, λατρεύει τις τηλεοπτικές σειρές και τους μύθους…

Ένας ψυχίατρος που αποφεύγει την παρέα των συναδέλφων του (τους οποίους ωστόσο παρατηρεί αμείλικτα και καταγράφει τα τικ και τις συμπεριφορές τους) και προτιμά τη φιλία με μουσικούς, ζωγράφους, ποιητές, ηθοποιούς, πρεζάκια, φυλακόβιους και θεότρελους. Ένας ψυχίατρος που γράφει ποιήματα μας μιλάει με χιούμορ και αυτοσαρκασμό για τα μείζονα ψυχιατρικά θέματα: την απώλεια, τον έρωτα, τη φιλία, το σεξ, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, την ευτυχία, τον χρόνο, την αυτογνωσία, και συνταγογραφεί ανύπαρκτα φάρμακα.

Ο αναγνώστης θα ανακαλύψει μόνος του αυτό που γνώριζε ήδη από τον τίτλο: τον ψεύτη και τον ψυχίατρο δόκτορα Ψ στη διαρκή προσπάθεια για αυτογνωσία. Γιατί 2.500 χρόνια ψυχιατρικής προσπαθούν να  απαντήσουν στο σωκρατικό ζητούμενο, αυτό το «γνώθι σαυτόν», που παραμένει άλυτο.

Συγγραφέας: Σωτήρης Παστάκας

Έτος έκδοσης: 2021

ISBN: 978-960-04-5196-2

ΣΕΛ.: 512

Για τον συγγραφέα: Ο Σωτήρης Παστάκας (ποιητής, μεταφραστής, δοκιμιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, πεζογράφος, δάσκαλος βιωματικής γραφής, ανθολόγος) γεννήθηκε το 1954 στη Λάρισα, όπου και ζει. Σπούδασε Ιατρική στη Ρώμη. Για τριάντα χρόνια εργάστηκε ως ψυχίατρος στην Αθήνα. Έχει εκδώσει μεταφράσεις ιταλικής ποίησης, δοκίμια, διηγήματα και δεκαεφτά ποιητικές συλλογές.  

Έχει μεταφραστεί σε δεκαέξι γλώσσες και έχει διαβάσει ποιήματά του σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ ποίησης (Σαν Φρανσίσκο, Σαράγιεβο, Σμύρνη, Ρώμη, Νάπολη, Σιένα, Κάιρο, Κωνσταντινούπολη, κ.ά.). Για το 2021 υπήρξε επίσημος προσκεκλημένος στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης του Μεδεγίν, στην Κολομβία. Τρία ποιητικά έργα του (η ανθολογία Corpo a corpo και οι συλλογές Jorge και Monte Egaleo) κυκλοφορούν στην Ιταλία, όπου τιμήθηκε με το Βραβείο NordSud το 2016, μία (Food Line) στις ΗΠΑ και η προσωπική του ανθολογία (Cuerpo a cuerpo), σε μετάφραση Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο στην Ισπανία.

Το 2019 χάρισε τα βιβλία του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, όπου θα φιλοξενηθεί και το προσωπικό του αρχείο. Είναι μέλος της Εταιρείας  Συγγραφέων από το 1994. Το 2021 χρίστηκε εθνικός συντονιστής στην Ελλάδα από το Παγκόσμιο Ποιητικό Κίνημα (WPM, World Poetry Movement - Movimiento Poético Mundial).

https://www.kedros.gr/product/9135/doktwr-anamesa-stoys-alloys.html  

2. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε επίσης το νέο βιβλίο του Βασίλη Τσιάμη, με τίτλο 54 ΗΜΕΡΕΣ. Η πολιορκία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα με ενδελεχή έρευνα του συγγραφέα για τα συμβάντα.  

Για το βιβλίο: Κωνσταντινούπολη, 1452-1453. Ο νεαρός σουλτάνος Μεχμέτ Β’ οργανώνει μεθοδικά και πειθαρχημένα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης η οποία υπήρξε ανέκαθεν ο διακαής πόθος των μουσουλμάνων. Απέναντί του, ο τελευταίος αυτοκράτορας της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος-Δραγάσης. Από την ημέρα που ο βασιλιάς απαντά αρνητικά στην πρόταση συνθηκολόγησης του σουλτάνου, ξεκινούν οι 54 ημέρες της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα, στο Τρύπιο Βαρέλι, το πιο γνωστό καπηλειό στην Κωνσταντινούπολη, ξεδιπλώνεται ένα ψηφιδωτό με σκοτεινούς χαρακτήρες – ραδιούργους, φοβισμένους, ατρόμητους και άπληστους – που τα όνειρά τους συνθλίβονται και η ζωή  τους σβήνει στα τείχη της Πόλης.

Ένα μυθιστόρημα για την πορεία της σύγκρουσης των δύο μεγάλων πρωταγωνιστών του κοσμοϊστορικού γεγονότος της πτώσης της Βασιλεύουσας.

Συγγραφέας: ΤΣΙΑΜΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ

Έτος έκδοσης: 2021

ISBN: 978-960-04-5223-5

ΣΕΛ.: 608 

Για τον συγγραφέα: Ο Βασίλης Τσιάμης γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως διορθωτής κειμένων. Οι 54 ημέρες – Η πολιορκία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης είναι το πρώτο βιβλίο του.

https://www.kedros.gr/product/9125/imeres-poliorkia-alwsi-kwnstantinoypolis.html  

3. Και για τους λιλιπούτειους φίλους μας προτείνουμε το βιβλίο του εικονογράφου και συγγραφέα Νικόλα Ανδρικόπουλου, με τίτλο Από το λίγο πριν στο μετά. Πρόκειται μια ιστορία πασίγνωστη, μα κι εντελώς καινούρια. Ο μύθος της Κοκκινοσκουφίτσας σε μια διαφορετική χρονική στιγμή.

Για το βιβλίο: Τι έγινε λίγο πριν ο κυνηγός πυροβολήσει τον λύκο για να σώσει το κορίτσι με τα κόκκινα ρούχα και τη γιαγιά της; Και μετά;
Τελικά πυροβόλησε;  

Συγγραφέας: Νικόλας Ανδρικόπουλος

Εικονογράφος: Νικόλας Ανδρικόπουλος

ISBN: 978-618-85030-8-3

Ηλικία: 4+

Αρ. Σελίδων: 32

Για τον συγγραφέα: Λοιπόν, από το 1955 που γεννήθηκα όλο μεγάλωνα. Κάποια μέρα όμως του 1993 ήρθε ένας κόκκινος φουσκωτός ανθρωπάκος και μου ψιθύρισε κάτι στο αυτί. Από εκείνη τη στιγμή άρχισα να εικονογραφώ παιδικά βιβλία, να κολυμπώ σε χρώματα, να κάνω συννεφένιες σκέψεις κι ενίοτε αυτές να τις γράφω σε χαρτί που γίνονται ιστορίες. Ένα παράξενο πράγμα όμως, από τότε έπαψα να μεγαλώνω και γνώρισα ήρωες παραμυθιών, σαν κι αυτούς που βάζω στα χαρτιά μου, που μ’ έμαθαν και να μικραίνω.

Μερικές φορές βραβεύτηκα, γιατί λέει τα καταφέρνω καλά στο παιχνίδι της εικονογράφησης -κάποτε και της γραφής- κι έτσι η χαρά μου τότε γίνεται πολύ μεγάλη. Ίσως οι πιο σημαντικές φορές ήταν το 1993 με το 1ο βραβείο στην Τεχεράνη, το 1999 με το κρατικό βραβείο στην Ελλάδα, το 3ο βραβείο πάλι στην Τεχεράνη, το 2002 η υποψηφιότητά μου για το βραβείο Άντερσεν και η έκπληξή μου το 2018 για συγγραφή.

Ξέχασα να σας πω, ο κόκκινος φουσκωτός ανθρωπάκος μού είχε ψιθυρίσει στο αυτί: «Ανακάλυψε τα μυστικά και τα μυστήρια του κόσμου των παιδιών».  

https://www.kitrinopatini.gr/eshop/apo-ligo-prin-sto-meta/   

Tο thessalianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.