Νέα πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, με το Μέγαρο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία να εκτοξεύουν εκατέρωθεν πυρά.
Την κόντρα πυροδότησαν η ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε δικαστικές υποθέσεις, οι δηλώσεις του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis, Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε πιέσεις που δέχθηκε για να μιλήσει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, αλλά και η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή από πλευράς του κ. Πολάκη.
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες συνιστούν πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών και απειλούν ευθέως την διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας», τονίζοντας πως «δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα Κράτος Δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει. Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα  Κράτος Δικαίου να χαρακτηρίζεται από την Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει».
Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι θα διαφυλάξει με όλες του τις δυνάμεις το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών, ενώ κάλεσε τους επικεφαλής των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας «να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν». Κάλεσε επίσης τους δικαστικούς λειτουργούς «να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης».
Σε απάντησή του, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανέφερε πως «πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο κος Μητσοτάκης, όπως και η ΝΔ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis», προσθέτοντας ότι «ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο, αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο “Χριστοφοράκο” και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens».
«Ίσως πάλι, γιατί κάτι γνωρίζει και ανησυχεί. Σε κάθε περίπτωση του συνιστούμε ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» συνέχισε το Μέγαρο Μαξίμου και κατέληξε: «Και επειδή του αρέσει για το θέμα αυτό να βγάζει και δηλώσεις στην αγγλική γλώσσα, θα τον παρακαλέσουμε αν μπορεί να μας μεταφράσει τη λαϊκή παροιμία “φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης”». Λίγο αργότερα, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ εστίασαν σε έξι σημεία αναφερόμενοι στη Νέα Δημοκρατία και τη στάση της στην υπόθεση Novartis.
Συνέχεια στην κόντρα έδωσε η Ν.Δ., η οποία σε ανακοίνωσή της τόνισε πως «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την οποία δεν ελέγχει το παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου, καταγγέλλει σήμερα δημοσίως την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή. Καθώς αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Μεταπολίτευση, έχει κάτι να πει ο κ. Τσίπρας ή έχει αναθέσει την διακυβέρνηση στον Παύλο Πολάκη;».

naftemporiki.gr