«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ταχύτητα πτώσης των κρουσμάτων, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έθεσε ως ορόσημο για το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων, την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας. Εξηγώντας τους λόγους αυτής της βραδείας αποκλιμάκωσης, σημείωσε ότι αφενός η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή όσο του Απριλίου, ενώ υπάρχει και κόπωση στον κόσμο.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον Alpha, παρέπεμψε για τις οριστικές αποφάσεις στο τέλος της εβδομάδας με σκοπό «ίσως να σώσουμε κάτι από την χριστουγεννιάτικη σεζόν». Ερωτηθείς για το περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου είπε: «Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο σύστημα Υγείας. Είναι στενόχωρο το καθημερινό δελτίο θανάτων να μετατρέπεται σε στατιστική.
Αυτό που πρέπει να δούμε είναι μία αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, ώστε το λελογισμένο άνοιγμα να μη μας οδηγήσει σε τρίτο κύμα». Ερωτηθείς για την επαναλειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης, είπε: «Το πιο πιθανό να μη λειτουργήσει η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έχουμε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επίμαχη φωτογραφία στην Πάρνηθα παραδεχόμενος ότι ήταν λάθος που δέχθηκε να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα. «Εγώ βάζω τον πήχη προσδοκιών πιο ψηλά. Κάνω αυτοκριτική. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Μου έδωσε και εμένα τη δυνατότητα να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι το ατομικό παράδειγμα των πολιτικών. Ενοχλήθηκα που μια στιγμή ανεμελιάς διογκώθηκε σε τέτοιο βαθμό» συμπλήρωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και στα δημοσιεύματα περί διπλών βιβλίων λέγοντας: «Παρακολουθούμε με μεγάλη λεπτομέρεια τα δεδομένα» και επισήμανε ότι ενοχλείται από τη συζήτηση για δήθεν διπλά βιβλία,  ενώ σχετικά με το γιατί δνε έκλεισε νωρίτερα η Β. Ελλάδα είπε: «Εχω πει ότι μπορεί να έκλεινα τη Θεσσαλονίκη ή την Β. Ελλάδα νωρίτερα, αλλά δεν υπήρχε τότε τέτοια εισήγηση».
Περαιτέρω, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εστιάζεται όχι τόσο στις πόλεις, αλλά στην περιφέρεια, στα χωριά, όπου ίσως η αστυνόμευση είναι πιο χαλαρή, και απηύθυνε έκκληση «να αποφύγουμε τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, να περάσουμε Χριστούγεννα με την οικογένειά μας».
Στη συνέχεια απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας του παρουσιάζει όλα τα δεδομένα και υπογράμμισε: «Είναι ψέματα ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής. Έχουμε πολύ καλά δεδομένα και με βάση αυτά έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας», είπε και πρόσθεσε:
«Χριστούγεννα με εννέα άτομα»
«Είναι λάθος να εστιάζουμε την αντιπαράθεση πάνω σε αυτή τη διάσταση του προβλήματος, διότι αν δεν πιστεύουμε στα δεδομένα δεν μπορούμε να καταλήξουμε στις σωστές αποφάσεις. Έχουμε κάνει το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Έχω κι εγώ εντοπίσει πτυχές που ενδεχομένως εκ των υστέρων, με τη γνώση του χρόνου θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Τον Ιούλιο θα ήμουν πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει».
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε επίσης έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, λέγοντας: «Τα Χριστούγεννα με την οικογένειά μας, το πολύ και άλλη μία, μάξιμουμ εννέα άτομα. Αυτοί είναι οι κανόνες πρέπει να τους τηρήσουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε».
Προτεραιότητα να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ
Αυτή τη στιγμή προέχει να κρατήσουμε το ΕΣΥ όρθιο, να δώσουμε ανάσες στους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν συγκλονιστικό αγώνα, τόνισε ακόη ο πρωθυπουργός.
Χαρακτήρισε αισιόδοξο ότι αρχίζει να μειώνεται η πίεση και προσέθεσε ότι έχουν προσληφθεί 7.000 γιατροί και νοσηλευτές και αυξήθηκε ο αριθμός των κρεβατιών εντατικής.«Προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα όποτε κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου είδαμε ότι η συνεργασία δεν τελεσφόρησε προχωρήσαμε στη λογική της επίταξης. Υπάρχει ένα εθνικό σύστημα υγείας και οι δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα συστρατεύονται» σημείωσε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ήταν πολύ δύσκολο το διάστημα προς τα τέλη του Οκτώβριο. «Εκεί διαπιστώσαμε τη δυναμική της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Επιλέξαμε να πάμε σε καθολικό lockdown λίγο πιο χαλαρό από αυτόν που εφαρμόσαμε το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων που θεωρώ ότι καλώς πήγαμε σε πιο δραστικά μέτρα. Εκ των υστέρων όλοι προφήτες που θα έκαναν τα πράγματα διαφορετικά» σημείωσε.
Επίσης, επισήμανε ότι το ζύγι μεταξύ προστασίας δημόσιας υγείας και οικονομίας από την άλλη δεν είναι εύκολο. «Όλες οι χώρες επιχείρησαν να συνυπάρξουν με τον ιό χωρίς να κλείσουν οικονομικές δραστηριότητες. Καμία δεν μπόρεσε να το κάνει» συμπλήρωσε.
Το εμβόλιο είναι ίσως η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτό τον πολύ σκοτεινό χειμώνα» τόνισε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «θαύμα της επιστήμης το γεγονός ότι έχουμε σε μήνες ασφαλή και αποτελεσματικά».
Σε 48 ώρες από την έγκριση θα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer
Εκτίμησε ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, συμπληρώνοντας ότι «εντός 48 ωρών θα το έχουμε στη χώρα μας και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».
Είπε ότι θα το κάνει πρώτος, «ή από τους πρώτους, μαζί με την Πρόεδρο τς Δημοκρατίας, γιατί όχι μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς» και τόνισε:
«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί η καχυποψία ενός όχι ευκαταφρόνητου τμήματος την κοινωνίας που φοβάται. Σε ένα βαθμό καταλαβαίνω τη φοβία όμως τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα».
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο δικό του «προσωπικό βίωμα για μία ασθένεια που δεν υπάρχει από το ’77». «Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Πέρασε από επώδυνες εγχειρήσεις για να ξαναπερπατήσει. Σήμερα η πολιομυελίτιδα δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι» σημείωσε και επισήμανε:
«Τα εμβόλια δουλεύουν. Το ίδιο είμαι σίγουρος ότι θα γίνει με το εμβόλιο του covid».
«Θα είμαστε έτοιμοι για τον εμβολιασμό», διαβεβαίωσε ακόμη ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για μία πολύ σύνθετη άσκηση.
Σημείωσε ότι «δεν έχουμε ξαναδεί παγκόσμιο εμβολιασμό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και διατύπωσε τον προβληματισμό του όταν ακούει επιστήμονες να λένε ότι δεν είναι η λύση το εμβόλιο. Βεβαίως δεν είναι η μόνη λύση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλο εργαλείο».
Εν συνεχεία, είπε ότι συνωμοσιολόγοι υπάρχουν παντού και ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα προϋπήρχε και προσέθεσε: «Είμαστε μάλλον σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι είναι και πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν και θα είναι οι πρώτοι μαζί με υγειονομικούς μας.
Υπάρχουν αυτοί που δικαιολογημένα μπορεί να φοβούνται και θα ήθελαν να το κάνουν άλλοι πρώτοι. Αυτούς θα τους πείσουμε.
Υπάρχουν και άλλοι. Έχουμε το νομικό πλαίσιο και τη βούληση να μην επιτρέψουμε τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Πιστεύω στη δήλωση της πειθούς και όχι στην επιβολή κυρώσεων. Ετοιμάζουμε συνολική εκστρατεία. Συνολική συστράτευση της κοινωνίας. Δεν θα τελειώσουμε με αυτή την περιπέτεια παρά μόνο αν πετύχουμε υψηλό ποσοστό εμβολιασμού».
Η ύφεση δεν μπορεί να μην αφήσει πληγές
«Η ζημιά θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγάλη», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει «μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε το οικονομικό κενό». Αρνήθηκε την κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρχε «ύφεση Μητσοτάκη», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είχε ανάπτυξη όταν η Ευρώπη είχε ύφεση 3%».
«Η χώρα, εν μέσω πανδημίας, αναγνωρίζεται από τις αγορές ότι προχωράει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ότι θα βγει με μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική από την κρίση», είπε, προσθέτοντας ότι «το κράτος στάθηκε δίπλα στους πολίτες, αναλαμβάνοντας το βάρος της μισθοδοσίας εργαζομένων, στήριξε επαγγελματίες, όσους νοικιάζουν καταστήματα». Ο ίδιος επισήμανε ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις προς το κράτος μεταφέρθηκαν στο μέλλον και η βασική προσπάθεια ήταν να διατηρηθεί ζωντανή η παραγωγική διαδικασία.
«Μια ύφεση 9% δεν μπορεί να μην αφήσει πληγές», είπε για να σημειώσει ότι «οι επιχειρήσεις σταδιακά θα έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις», και πως μέριμνα της κυβέρνησης ήταν να μην χαθούν θέσεις εργασίας.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η αποπληρωμή των υποχρεώσεων θα επαναξιολογηθεί όταν πρέπει, ενώ χαρακτήρισε «τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία το Ταμείο ανάκαμψης», οι εκταμιεύσεις του οποίου αναμένονται από το 2021.
Ερωτηθείς για το σχέδιο Πισσαρίδη, είπε ότι «δεν είναι μανιφέστο για την κυβέρνηση», ωστόσο -όπως είπε- το διάβασε με μεγάλο ενδιαφέρον, για να υπογραμμίσει ότι «το έχουμε ανάγκη».

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ