Με τον ΟΗΕ να υπογραμμίζει τον «ρεαλισμό» του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και την Ουάσιγκτον να χαιρετίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση λύσης, άρχισε χθες στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, όπου μετέχει και η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη.
Πριν από τις πρώτες, χωριστές, διερευνητικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, ο κ. Γκουτέρες έδειξε εμμέσως πλην σαφώς ότι γνωρίζει τα όρια αυτής της νέας προσπάθειας που πραγματοποιείται τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Ειδικότερα, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του Στεφάν Ντουζαρίκ, ο γ.γ. του ΟΗΕ άφησε να εννοηθεί ότι διατηρεί χαμηλές προσδοκίες.
«Ο γενικός γραμματέας είναι ρεαλιστής. Αυτό είναι ένα θέμα που γνωρίζει καλά. Έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις προηγουμένως, έτσι είναι ρεαλιστής» τόνισε ο κ. Ντουζαρίκ. Η αναφορά από το περιβάλλον του ΟΗΕ απηχεί τον προβληματισμό που προκαλεί τόσο η αλλαγή στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, που ζητεί πλέον λύση «δύο κρατών», αλλά και το βέτο Τουρκίας να μη μετέχει στις συζητήσεις η Ε.Ε., στο οποίο συναίνεσε και η Μεγάλη Βρετανία.
Επανένωση της νήσου
Πάντως, οι ΗΠΑ καλωσόρισαν τη πρωτοβουλία του κ. Γκουτέρες και τάχθηκαν κατά της πρότασης των Τουρκοκυπρίων για λύση «δύο κρατών».
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μία διευθέτηση για επανένωση της νήσου ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή» ανέφερε με χθεσινή δήλωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μετά τις δύο συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με τον Νίκο Αναστασιάδη με τον Ερσίν Τατάρ ήταν προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, χθες κυκλοφόρησαν στη Γενεύη έντονα σενάρια για παράταση των συζητήσεων κατά μία ημέρα και ολοκλήρωσή τους τη Μεγάλη Παρασκευή.
Δημιουργικότητα και ευελιξία
Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, πριν αναχωρήσει για τη Γενεύη, ζήτησε «δημιουργικότητα και ευελιξία» απ’ όλες τις πλευρές. «Οι συνομιλίες προσφέρουν μια ευκαιρία να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν στην επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού και ελπίζουμε πως όλα τα μέρη θα τις προσεγγίσουν με δημιουργικότητα και ευελιξία» ανέφερε και σημείωσε ότι η χώρα του είναι «σθεναρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού, το οποίο παραμένει κλειδί για την επίλυση ευρύτερων εντάσεων στην περιοχή». Την ίδια ώρα βρετανικές διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν θετικό ότι πραγμα-τοποιείται αυτή η άτυπη διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
«Το γεγονός ότι θα είμαστε εκεί, ότι θα υπάρξει συζήτηση γύρω από ένα τραπέζι με πραγματική καλή θέληση είναι ενθαρρυντικό» ανέφεραν οι εν λόγω πηγές.
Δύσκολη διάσκεψη
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας είχε χαρακτήρισε «δύσκολη» τη σημερινή μέρα όταν ερωτήθηκε για τη διάσκεψη. Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτη κάθε πρόταση για δύο κράτη ή συνομοσπονδία, αλλά και υπογράμμισε ότι απαιτείται επιμονή «στην επανένωση της Κύπρου ως Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια απαλλαγμένη από εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα». Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, εξέφρασε την ανησυχία του γιατί η άτυπη πενταμερής διεξάγεται «μέσα σε συνθήκες έντονων παρεμβάσεων του ευρωατλαντικού παράγοντα». Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση ζήτησε από την ελληνική πλευρά να αποχωρήσει από τις συζητήσεις της Γενεύης χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη» την άτυπη πενταμερή διάσκεψη.
Mιχάλης Χατζηκωνσταντίνου (Η Ναυτεμπορική)