Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως αξιόπιστος εταίρος και ως νέος επιχειρηματικός προορισμός. Υπάρχουν υψηλές προσδοκίες στις οποίες οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.
Η οικονομία εισέρχεται σε μια νέα εποχή, διατηρήσιμης και βιώσιμης ανάπτυξης. Η κυβέρνηση μεταβάλλει καθημερινά το επενδυτικό περιβάλλον, μειώνει την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων και διευκολύνει τη δράση τους. «Ο επιταχυντής της ανάπτυξης δεν θα κινηθεί αυτόματα, χρειάζονται παρεμβάσεις και ρεαλισμός», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε την ανάγκη για επενδύσεις, «όχι όμως γενικά και αόριστα, χρειαζόμαστε επενδύσεις που θα συμβάλουν ουσιαστικά στη μεγέθυνση της οικονομίας, με ισχυρούς πολλαπλασιαστές και αντανάκλαση στη βελτίωση της παραγωγικότητας».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σύσταση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπου σύντομα αναμένουμε το «master plan και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει μια προσπάθεια «συμμαζέματος» δράσεων που υλοποιούνται ασυντόνιστα. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αποτελέσει το κεντρικό εργαλείο αναπτυξιακής στρατηγικής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η πολιτική συνοχής αποτελεί το κεντρικό χρηματοδοτικό μέσο για τη μείωση των εσωτερικών ανισοτήτων και την ανάπτυξη στις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Για την Ελλάδα όμως, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ, μετατρέπεται και σε ένα μεγάλο στοίχημα, διότι είναι το πρώτο βήμα για τον γόνιμο μετασχηματισμό της οικονομίας και τη γόνιμη μετάβαση σε μια βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. Η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες έχει ωφεληθεί σημαντικά από τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νέο ΕΣΠΑ μεγάλο στοίχημα για τη γόνιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι αν και είναι θετικός ο απολογισμός, δεν έλειψαν τα τελευταία χρόνια κρούσματα επιπόλαιης και κοντόφθαλμης αντιμετώπισης των ευρωπαϊκών πόρων.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με κάθε τρόπο τη σημασία εκπόνησης ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, που θα αποτελέσει τη βάση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και ανέλυσε τις διαστάσεις και τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του brain drain και στις προσπάθειες επιστροφής του επιστημονικού κεφαλαίου, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας, με το παράδοξο της ανεργίας στο 16% και τους επιχειρηματίες να μην μπορούν να βρουν το επιχειρηματικό δυναμικό που χρειάζονται για να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους. «Το ζήτημα σύνδεσης της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση», ώστε να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στους νέους, αποτελεί για τον πρωθυπουργό βασική προτεραιότητα, όπως ανέφερε.
naftemporiki.gr