Για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή του και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως, κάνει λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος ηχογράφησε τη συνομιλία και ακολούθως την έδωσε στη δημοσιότητα, αφότου είχε γνωστοποιηθεί ότι η ΤτΕ θα εξέταζε σε σύσκεψη, παρουσία στελεχών της Τράπεζας Αττικής, τους όρους και τα κριτήρια υπό τα οποία του χορηγήθηκε δάνειο ύψους 100.000 ευρώ.
«Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας σε δήλωσή του.
Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτηρίζει «ιστορικά πρωτοφανές» σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα «να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον».
Ο κ. Στουρνάρας καλεί τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Στουρνάρα:
«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.
Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.»
Υπενθυμίζεται ότι σε ανάρτησή του στο Facebook το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Πολάκης δημοσίευσε και γραπτώς τη συνομιλία, ενώ σε νεότερη ανάρτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων πως θα περιμένει τρεις μέρες να ελέγξει ο διοικητής της ΤτΕ και τα άλλα δάνεια, στα οποία αναφέρθηκε κατά την συνομιλία τους, σημειώνοντας ότι διαφορετικά «θα’ρθω από εκεί να κουβεντιάσουμε από κοντά».
Στο μεταξύ, μπορεί το Μαξίμου να μην έχει τοποθετηθεί από το Σάββατο το βράδυ επισήμως για το δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη -με την εξαίρεση της δήλωσης του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη ο οποίος δήλωσε στο ρ/σ news 247 ότι «ο Πολάκης είναι έντιμος μέχρι αηδίας»- αλλά τον στηρίζει απολύτως.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην υπόθεση του δανείου του Π. Πολάκη και της ηχογράφησης της συνομιλίας του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος θα έπρεπε να είχε παρέμβει εισαγγελέας με δίωξη κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
naftemporiki.gr