Στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής. Αρχηγοί χωρίς προνόμια θα είναι όσοι θα έχουν κάτω από 5 βουλευτές στην Κοινοβουλευτική τους ομάδα. Οι απειλές Καμμένου και οι αντιδράσεις της ΝΔ οδηγούν την κυβέρνηση να κάνει πίσω στα σχέδιά της.

Μια ενδιάμεση λύση φαίνεται ότι θα προτείνει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή κανονισμού της Βουλής.  Η κεντρική ιδέα της πρότασης αυτής βρίσκεται στην λογική «ενισχυμένα κόμματα με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών». Παράλληλα σήμερα θα αναζητηθεί λύση για το πώς θα εκφράζονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές στις επιτροπές καθώς από αυτό το θέμα ξεκίνησε όλη η πρόσφατη κρίση στην Βουλή.

Ο θόρυβος των τελευταίων ημερών από τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και μιλούσαν για την  πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να μην διαλύονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες ακόμα κι αν ο αριθμός των βουλευτών που τις απαρτίζουν πέφτει από το αναγκαίο όριο των πέντε, – πρωτοβουλία που ερμηνεύτηκε ως κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου προς τον Πάνο Καμμένο για να κατευνάσει την οργή του – φαίνεται ότι οδήγησαν τα στελέχη της κυβέρνησης σε άλλες σκέψεις και λύσεις.

Το σχέδιο Βούτση για την αλλαγή Κανονισμού της Βουλής

Έτσι όλα δείχνουν ότι η πρόταση του προέδρου της Βουλής σήμερα  θα αφορά τα προνόμια των πολιτικών αρχηγών με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών και  ανεξάρτητα με το πόσοι βουλευτές έχουν απομείνει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Δηλαδή ο Νίκος Βούτσης αναμένεται να προτείνει οι πολιτικοί αρχηγοί να διατηρήσουν το δικαίωμα να μιλούν ως αρχηγοί κόμματος ακόμα και όταν η Κ.Ο. τους έχει συρρικνωθεί και έχει πέσει κάτω από 5 βουλευτές.

Ωστόσο τα κόμματα αυτά δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των άλλων ευεργετικών διατάξεων που αφορούν τις Κ.Ο. του ελληνικού κοινοβουλίου όπως για παράδειγμα την στέγαση τους  σε συγκεκριμένα γραφεία στο κοινοβούλιο ή η μείωση του  αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων που θα απασχολούν.

Η ρύθμιση αυτή αφορά προφανώς τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ με βάση τους αριθμούς αλλά και τα σενάρια πολύ σύντομα στην θέση αυτή θα βρεθεί και ο Πάνος Καμμένος και ίσως και ο Βασίλης Λεβέντης.

Με αυτό τον τρόπο πάντως θα διατηρηθεί η παρουσία των κομμάτων στην Βουλή χωρίς ωστόσο να αλλάξει ο κανονισμός ή να υπάρξουν άλλου είδους προβλήματα.

Παράλληλα η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει σήμερα το πώς θα εκφράζονται οι 16 ανεξάρτητοι βουλευτές που είναι σήμερα στην Βουλή. Εάν δηλαδή μπορούν όσοι θέλουν να κάνουν κοινοβουλευτική ομάδα η οποία θα εκφράζεται δια εκπροσώπου στις επιτροπές ή εάν θα βρεθεί κάποια άλλη λύση γι αυτό το θέμα.

Ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξη του πάντως στον 9,84  επέμεινε στο ότι «προσπαθεί να κρατά τον θεσμικό ρόλο του και τα όριά του ενώ σχολιάζοντας  τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υποκύπτει σε εκβιασμούς, ο Νίκος  Βούτσης μίλησε για παροχέτευση διαρροών, ψευδών, εκβιασμών και απειλών, που όχι μόνο δεν βοηθούν το πολιτικό σύστημα, αλλά αντιθέτως το υπονομεύουν».

Σε ότι αφορά  το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής στο πρόσωπό του από τη ΝΔ, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και οι απαντήσεις που θα δοθούν θα είναι καταλυτικές.

Newsit.gr