Πολύ παρασκήνιο και ακόμα μία «μίνι διάσπαση» συνόδευε την απόφαση του κ. Θανάση Θεοχαρόπουλου να συνεργαστεί με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνοντας το Σάββατο, λίγο πριν από την εκδήλωση της «προοδευτικής συμμαχίας», τις προθέσεις του κόμματός του. Πολλοί μιλούν ουσιαστικά για διχοτόμηση της ΔΗΜΑΡ, με την επίσημη γραμμή της Αγίου Κωνσταντίνου να αρνείται αυτόν τον χαρακτηρισμό. Η απόφαση πάντως που ελήφθη το Σάββατο, για σύμπλευση με την Κουμουνδούρου, προκάλεσε μετασεισμούς. Λίγο μετά την ανακοίνωση ήρθε η σφοδρή αντίδραση 28 (πρώην) μελών του κόμματος, τα οποία σε κοινή ανακοίνωση έκαναν λόγο για μια αιφνιδιαστική συνεδρίαση της Κ.Ε., με αντικαταστατικούς όρους. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν πως η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, εφαρμόζοντας προσωπικές στρατηγικές, «διέγραψε από τα 81 μέλη της Κ.Ε. όσους, όχι μόνο εξελέγησαν στη νέα Κ.Ε. του ΚΙΝΑΛ, αλλά και όσους υπήρχαν υποψίες για συμπάθεια προς το ΚΙΝΑΛ, μειώνοντας τον αριθμό της Κ.Ε. στους 51». Στόχος, όπως λένε, «ήταν να υπάρχει απαρτία και δημιουργία τεχνητής πλειοψηφίας».
Η επίσημη ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της αντέτεινε με άμεση ανακοίνωσή της πως τα συγκεκριμένα μέλη ανήκουν ήδη σε άλλο κόμμα –το ΚΙΝΑΛ– και με τη «θλιβερή» και «πρωτοφανή» κίνησή τους επιχειρούν απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος, εν προκειμένω της ΔΗΜΑΡ. Τα προβλήματα όμως δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς ακόμα πέντε μέλη της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ των οποίων δύο πρώην βουλευτές του κόμματος, ο Νίκος Τσούκαλης και ο Θωμάς Ψύρρας, εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, παραιτούμενοι από τα όργανα του κόμματος.
Πηγές της ΔΗΜΑΡ σημείωναν πως η διαφωνία τους είναι σεβαστή, θέλοντας να καταδείξουν τη διαφορά με τους 28 που ανήκουν πλέον στο ΚΙΝΑΛ. Τα παραπάνω, ανεξάρτητα από την οπτική που διαβάζονται, δεν αλλάζουν το τελικό συμπέρασμα. Οπως αναφέρει στην «Κ» έμπειρο πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, πρόκειται ουσιαστικά για μια οριστική διάσπαση, που είχε προαναγγελθεί ένα μήνα πριν, όταν διεγράφη ο κ. Θεοχαρόπουλος από την Κ.Ο. της ΔΗΣΥ. Η ουσία, λέει η ίδια πηγή, είναι πως από τη μέχρι πρότινος ΔΗΜΑΡ, η μισή ακολούθησε το κ. Θεοχαρόπουλο στον ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη μισή παρέμεινε στο ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ είχε και παρασκήνιο ενόψει εκλογών. Η πλευρά του Μαξίμου ζήτησε την άμεση στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην «προοδευτική συμμαχία», καθώς ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε κάτι τέτοιο να γίνει πριν από τις εθνικές εκλογές. Οπερ και εγένετο το Σάββατο. Ως αντιστάθμισμα σε αυτή την επικοινωνιακή ενίσχυση της «συμμαχίας», δόθηκε κατά πληροφορίες μια εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας –ή η τρίτη ή η τέταρτη– την οποία αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει αν θα την πάρει ο κ. Θεοχαρόπουλος ή κάποιος άλλος, όπως για παράδειγμα ο κ. Χατζησωκράτης, όπως φέρεται να υποστηρίζουν οι κ. Δραγασάκης και Βούτσης, ώστε να φανεί πως η συνεργασία είναι βάσει αρχών και όχι μόνο για την επανεκλογή του προέδρου της. Παράλληλα η ΔΗΜΑΡ θα συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο με δύο υποψηφιότητες, ενώ υπήρξε συζήτηση για ενίσχυση της σταυροδοσίας κάποιου υποψηφίου της στις εθνικές εκλογές.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)