Νέο σύστημα παρακολούθησης περιμετρικά του Προεδρικού Μεγάρου προτίθεται να αγοράσει και να θέσει σε λειτουργία η ΕΛ.ΑΣ. Αυτό προκύπτει από απόφαση που υπέγραψε προ μηνός ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Η πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έρχεται να προστεθεί στα σχέδια για ενεργοποίηση «αντι-drone» τεχνολογίας στο τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου - Προεδρικό Μέγαρο - Βουλή, για την αποτροπή σχεδίου από αέρος επίθεσης με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone).
Η απόφαση για τη συγκρότηση των επιτροπών που θα προχωρήσουν στην προμήθεια του νέου συστήματος «βιντεοεπιτήρησης» υπεγράφη στις 6 Δεκεμβρίου. Τα μέλη τους θα αξιολογήσουν τις διαθέσιμες προσφορές, θα εξετάσουν τις ενστάσεις που ενδεχομένως να κατατεθούν και στο τελικό στάδιο της διαδικασίας θα παραλάβουν τον εξοπλισμό. Στις επιτροπές μετέχουν αστυνομικοί από την υπηρεσία Προστασίας Προέδρου Δημοκρατίας, καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Στο έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, αποσαφηνίζεται ότι «έργο της επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών είναι η διενέργεια του διαγωνισμού», καθώς και ότι η επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής του έργου οφείλει να συντάξει πρακτικά πιστοποιώντας την παραλαβή του τεχνολογικού εξοπλισμού και τη σωστή τοποθέτηση και λειτουργία του.
Το έργο τιτλοφορείται «προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού και λογισμικού κλειστού κυκλώματος βιντεοεπιτήρησης (CCTV)» και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από ευρωπαϊκά κονδύλια και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Παράλληλα, με τη θωράκιση του Προεδρικού Μεγάρου με νέο σύστημα παρακολούθησης, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχωρεί επίσης στην αγορά τεχνολογίας «αντι-drone», με σκοπό να εντοπίζει και να καθηλώνει στο έδαφος μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν κοντά σε ευαίσθητα κυβερνητικά κτίρια, με πρώτα και κύρια τη Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο.
Η ευρωπαϊκή εμπειρία
Οι διεργασίες για την προμήθεια του συγκεκριμένου συστήματος ξεκίνησαν πριν από περίπου τρεις μήνες, με πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και κατόπιν σχετικών εισηγήσεων των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που είναι επιφορτισμένοι με τη φρούρηση των πλέον ευαίσθητων κυβερνητικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας. Στο πλαίσιο της διαδικασίας, Ελληνες αξιωματούχοι παρακολούθησαν επιδείξεις «αντι-drone» συστημάτων στην Αθήνα, ενώ πραγματοποίησαν επαφές με μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, εξάλλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ασφάλειας Τζούλιαν Κινγκ επεσήμανε τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Τα drones γίνονται ισχυρότερα και πιο “έξυπνα” και καθίστανται ιδανικά τόσο για νόμιμη χρήση όσο και για εχθρικές ενέργειες» προειδοποίησε και κάλεσε τις αρχές ασφαλείας της Ε.Ε. «να παρακολουθούν την εξέλιξη της απειλής».
Παρόμοιος προβληματισμός καταγράφεται στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ενωσης. Το καλοκαίρι, για παράδειγμα, η ισπανική αστυνομία χρησιμοποίησε σύστημα απενεργοποίησης drone κατά τη διάρκεια του τελικού του Champions League, που φιλοξενήθηκε στη Μαδρίτη. Αντίστοιχη τεχνολογία διαθέτουν η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας. Χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2016 και πιο πρόσφατα στις στρατιωτικές παρελάσεις της 14ης Ιουλίου κ.α.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)