«Είμαι εδώ για να αλλάξω το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί στο Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ. Διαβεβαίωσε για την «ειλικρινή διάθεση για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά όπως εξήγησε δεν θέλει να μιλάει μόνο για το χρέος και την αποπληρωμή, αλλά για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και τις δυνατότητες για επενδύσεις, όπως επίσης για τις κοινές προκλήσεις. «Όσο πιο ισχυρή θα είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους» σημείωσε.
Τόνισε επίσης τη δυνατότητα για συνεργασία στην αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, αναφέροντας ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν κοινό ενδιαφέρον για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών ρύπων.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα για την Ελλάδα στη Γερμανία, ώστε να προσελκύσω επενδύσεις».
Αναφερόμενος στις πρόσφατες Ευρωεκλογές σημείωσε πως η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να πει όχι στον λαϊκισμό και να βγάλει εκτός πολιτικού χάρτη μορφώματα όπως αυτό της Χρυσής Αυγής. «Είμαι ο πέμπτος Έλληνας πρωθυπουργός από την έναρξη της κρίσης και είμαι αυτός που θα την οδηγήσει οριστικά εκτός κρίσης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στα γερμανικά.
Για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Κληθείς να σχολιάσει το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων είπε πως έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει πως η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι ο στόχος είναι πολύ υψηλός. Σημείωσε πως πρόκειται για ένα θέμα, που θα συζητηθεί με τους θεσμούς και πρόσθεσε πως όσο πιο ισχυρή είναι ανάπτυξη της χώρας και όσο μειώνεται το κόστος δανεισμού στις αγορές, μπορεί το θέμα να αντιμετωπιστεί από άλλη οπτική.
Για μεταναστευτικό
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Σημείωσε πως προσβλέπουμε στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων μας. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με πολλά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε.
naftemporiki.gr