Τις προεκλογικές παροχές που ανακοίνωσε από το Ζάππειο επιχείρησε να υπερασπιστεί ο Αλέξης Τσίπρας, δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του είχε σχέδιο γι΄αυτά και πρόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας να την νιώσουν και «οι πιο απλοί άνθρωποι».
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για παροχολογία, ο κ . Τσίπρας είπε πως είναι αποτέλεσμα «μακροχρόνιας στρατηγικής και των καλών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία», ενώ -παρά τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει μετά την ανακοίνωση των μέτρων- ισχυρίστηκε ότι δίνονται μέσα σε απόλυτη δημοσιονομική ασφάλεια για το 2019.
«Για το 2020, το 2021 και το 2022 φέρνουμε μέτρα ελάφρυνσης, κυρίως φορολογικής. Είναι φιλοαναπτυξιακά. Έχουμε μια καταγεγραμμένη απόδοση κατ’ έτος. Όταν παίρνει ο συνταξιούχος 400 και 500 ευρώ δεν τα βάζει σε κουμπαρά τα ρίχνει στην αγορά, όταν θα έχουμε του χρόνου κίνητρα για τους αγρότες, όλα αυτά θα επιδράσουν θετικά. Λέμε στον ελληνικό λαό, ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί θα μοιραστεί με δικαιοσύνη για να επουλώσει τις πληγές», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τον ΕΝΦΙΑ για τον οποίο «έχουμε ψηφίσει μεσοσταθμική μείωση 30%, αλλά όχι οριζόντια (και σε αυτό διαφέρουμε με τη ΝΔ). Αυτός που έχει τεράστιο σπίτι -και συνήθως φοροδιαφεύγει- πρέπει να φορολογηθεί. Στην κατανομή του 30% μεσοσταθμικά, οι πιο πλούσιοι θα έχουν 10%, οι πιο φτωχοί 50%. Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ 50% για τις χαμηλής αξίας ιδιοκτησίες», είπε.
Για τα 50 ευρώ στους συνταξιούχους
«Το ΕΚΑΣ ήταν μια από τις πιο μεγάλες πληγές στην ελληνική οικονομία. Ήταν αδύνατο τότε να καταφέρουμε να το κερδίσουμε. Και είπε ο κ. Τσακαλώτος ότι στόχος μας είναι να καλύψουμε αυτή την απώλεια μέσα από την εθνική σύνταξη. Η επιμονή των εταίρων μας ήταν ότι διαρθρωτικά δεν μπορείς να έχει ένα επιπλέον επίδομα, πρέπει να βρεις ένα μόνιμο μηχανισμό. Έτσι ο κ. Τσακαλώτος δημιούργησε την εθνική σύνταξη. Δεν μίλησε για επαναφορά του ΕΚΑΣ ως προνοιακό επίδομα. Αλλά για την δυνατότητα να αποκατασταθεί η αδικία μέσα από την εθνική σύνταξη. Είπε ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται για την 13η σύνταξη. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν τη δυνατότητα να μοιράζουν χρήματα δεξιά και αριστερά. Μας κατηγορούν αυτοί που έφτασαν τα ελλείμματα σε δυσθεώρητα ποσοστά», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός».
Για τα ελληνοτουρκικά
Ως έναν «απρόβλεπτο γείτονα που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο χαρακτήρισε την Τουρκία ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για εσωτερικές εντάσεις στην Τουρκία, που πολλές φορές εξωτερικεύονται, όπως είπε.
Συνεπώς, έχουμε λόγο να είμαστε σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα -τόνισε- επίσης να χτίζουμε συμμαχίες, μάλιστα στο σημείο αυτό υπογράμμισε την αξιοπιστία και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα έχει ισχυρότερες συμμαχίες παρά ποτέ, θυμίζοντας ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής όλες οι χώρες της Ε.Ε. συμπαραστάθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον υπογράμμισε τις τριμερείς συμμαχίες που έχει συγκροτήσει η χώρα μας με χώρες της περιοχής.
Καταφέραμε να χτίσουμε πλέγμα σταθερότητας, δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά: όταν όλοι οι υπόλοιποι θέλουμε να συννενοηθούμε, μόνο η Τουρκία λέει «δεν συζητώ» και κάνει κατά το δοκούν προκλητικές ενέργειες. Εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι πως είναι αδιέξοδη η τακτική της Άγκυρας, που δεν θα βοηθήσει τα σχέδιά της, και στο τέλος της ημέρας ο κ. Ερντογάν θα το συνειδητοποιήσει.
(in.gr)