Ούτε ο Αγιος Παντελεήμονας είναι των ακροδεξιών, ούτε τα Εξάρχεια των αναρχικών. Οι γειτονιές ανήκουν στους κατοίκους τους και τα Εξάρχεια θα ξαναγίνουν μια κανονική γειτονιά τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ξεκαθαρίζει ότι «η μόνη δουλειά που έχει η αστυνομία στα πανεπιστήμια είναι όταν υπάρχει εγκληματική δραστηριότητα».
Αναφερόμενος στα θέματα αστυνόμευσης επαναλαμβάνει ότι προσελήφθησαν 1.500 νέοι ειδικοί φρουροί προκειμένου «όλες οι γειτονιές, όχι μόνο το κέντρο, αλλά όλη η Αττική, όλη η Ελλάδα να έχουν τη φύλαξή τους».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει, τηρουμένων των αναλογιών, την ιστορική ευθύνη που είχε και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του 1974.
«Γιατί έχει να ανατάξει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, να επουλώσει τις πληγές της 10χρονης κρίσης και της ανορθόδοξης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν είχα κανένα πολιτικό δίλημμα να ανταποκριθώ θετικά στην άκρως τιμητική πρόταση που μου έκανε ο πρωθυπουργός» διευκρινίζει.
Σχετικά με τα Εξάρχεια υπογραμμίζει ότι «η αστυνομία είναι παρούσα, έχει χτυπήσει κυκλώματα ναρκωτικών, άδειασε καταλήψεις, η πλατεία καθάρισε, το μήνυμα είναι σαφές. Τα Εξάρχεια θα ξαναγίνουν μια κανονική γειτονιά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Η ταυτότητα και η ιστορία των Εξαρχείων δεν απειλούνται από το σπάσιμο του «άβατου», οι ναρκέμποροι, η βία και η ανομία τα διαλύουν».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί το μεταναστευτικό το κορυφαίο ίσως ευρωπαϊκό πρόβλημα, που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι μαζί μας για δεκαετίες. Το θέμα λοιπόν θα το λύσει η Ευρώπη όχι μόνη η Ελλάδα, σημειώνει.
Αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις όσων διαχειρίστηκαν το πρόβλημα στο παρελθόν, ωστόσο, επιτίθεται στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τα ότι ξαφνικά σε τρεις μήνες ξαναέγιναν ευαίσθητοι.
«Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην αρχική τουλάχιστον φάση, αντιμετώπισε το θέμα με επιπολαιότητα που οδήγησε σε διόγκωση των ροών προς τη χώρα μας. Καλές προθέσεις και ''φιλομεταναστευτική'' ρητορική, που το ξαναλέω, δεν εμπόδισαν τελικά να δημιουργηθεί το όνειδος του καταυλισμού στη Μόρια»
Και προσθέτει: «Δεν είχα πει κουβέντα για την κατάσταση που είδα στη Μόρια. Τι θα πρόσθετε αν επαναλάμβανα κι εγώ ότι η Μόρια ντροπιάζει και εμάς και την Ευρώπη; Είμαι εδώ για να αλλάζω τα πράγματα, όχι για να τα σχολιάζω. Μίλησα γι’ αυτό που έπρεπε να τιμήσω. Τη σύμπνοια και την αυταπάρνηση των ανθρώπων που κρατούν τις ''Μόριες'' των νησιών μας».
Σχετικά με τα προαναχωρησιακά κέντρα τονίζει ότι είναι εντελώς ψευτοδίλημμα το ανοιχτές ή κλειστές δομές. «Πολλά ξενοδοχεία και διαμερίσματα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά αλλά να έχουν και ένα όφελος όσες περιοχές τους υποδεχθούν. Πάμε να κάνουμε μια νέα αρχή στο μεταναστευτικό. Χωρίς πολλές κουβέντες, διαγγέλματα και άνυδρες συζητήσεις».
Για τα ασυνόδευτα παιδιά προσθέτει ότι «θα τα φέρουμε όλα πίσω από τα νησιά και θα τα φιλοξενήσουμε όπως πρέπει. Θέλει χρόνο, φαντασία και δουλειά. Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε, συνεργαζόμαστε με την αρμόδια υφυπουργό Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δόμνα Μηχαηλίδου και θα το πετύχουμε. Πιέζουμε και διεθνώς την Ευρώπη να ανταποκριθεί, να πάρει η κάθε χώρα μερικά παιδιά. Είναι, πρέπει να γίνουν παιδιά μας, παιδιά της Ευρώπης».
naftemporiki.gr