Ψήγματα δυνατότητας διακομματικής συνεννόησης σε κρίσιμα πεδία του σχεδίου αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης ανέδειξε η χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία. Η κοινοβουλευτική διαδικασία, πάντως, ανέδειξε εκ νέου τις σοβαρές και εφ’ όλης της ύλης διαφωνίες των πολιτικών δυνάμεων, αν και χωρίς αυτή τη φορά ακρότητες και εκρήξεις πόλωσης, ενώ όπως αναμενόταν κατεγράφη και πάλι μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα προαναφερθέντα πεδία αφορούν τα self tests και τον εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών πολιτών, όταν τα διαθέσιμα εμβόλια θα αφορούν μη ευπαθείς ομάδες.
Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, είναι «να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι», σημειώνοντας επιπροσθέτως ότι σύμφωνα με την εκτίμησή του, στην παρούσα φάση, «η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα».
Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του, ο πρωθυπουργός προσδιόρισε και τα πεδία επί των οποίων μπορεί να αναζητηθεί διακομματική συνεννόηση: «Εάν υπάρχουν σκέψεις, προτάσεις, ιδέες για το πώς μπορούν τα self tests να αξιοποιηθούν καλύτερα, εδώ πέρα είμαστε για να μπορούμε να τα ακούσουμε, να τα συζητήσουμε και όπου χρειάζεται να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας», είπε. Στο ίδιο πνεύμα, λίγο αργότερα σημείωσε ότι η εξασφάλιση διακομματικής συναίνεσης είναι επιθυμητή «κάποια στιγμή από Μάιο», ως προς τις κατηγορίες που θα έχουν προτεραιότητα στην ελληνική κοινωνία, αφού βεβαίως νωρίτερα θα έχουν εξαντληθεί τα ιατρικά κριτήρια, βάσει των οποίων αυτή τη στιγμή διεξάγεται ο εμβολιασμός.
Το θέμα των εμβολίων, ωστόσο, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αλ. Τσίπρας επέκρινε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «δείχνοντας» άλλες ευρωπαϊκές χώρες που –όπως υποστήριξε– αναζήτησαν εναλλακτικές πηγές προμήθειας εμβολίων. «Η ίδια η Γερμανία το έκανε πρώτη», είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το επιχείρημα είναι άστοχο αφού εκτός των άλλων η Γερμανία «είναι πίσω» στον αριθμό εμβολιασμών συγκριτικώς με την Ελλάδα.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αλληλοκατηγορήθηκαν και με άλλες αφορμές. Αλλοτε με λογοπαίγνια αναφορικά με το ποιος εκ των δύο γνωρίζει «πού πατά και πού πηγαίνει», και άλλες φορές με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί την κυβέρνηση πως λειτουργεί σαν «πολλαπλασιαστής» της κρίσης και τον κ. Μητσοτάκη να επιστρέφει την κατηγορία: «Ποτέ δεν βάλατε πλάτη ως αντιπολίτευση να στηρίξετε πραγματικά τα βασικά μέτρα προστασίας», υπογράμμισε κάποια στιγμή.
Στα αξιοσημείωτα είναι πως ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε με αυτοκριτική διάθεση: «Θα σπεύσω να πω πρώτος ότι φυσικά και έγιναν λάθη» είπε, για να συμπληρώσει: «Η εικόνα καταστροφής, όμως, που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα». Ενώ ειδικότερα για τη χθεσινή συζήτηση, μεταξύ άλλων τόνισε: «Εκανα μία απόπειρα να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης, τουλάχιστον επί των δεδομένων βάσει των οποίων μπορούμε να εξετάσουμε διαφορετικές επιλογές πολιτικής. Τι εισέπραξα; Από την κ. Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό, από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό. Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στον μόνο δρόμο τον οποίο γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού».
Ενόχληση
Αναφερόμενος, τέλος, ειδικότερα στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, με πρωτοβουλία της οποίας διεξήχθη η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ενοχλημένος από την οξύτητα της κριτικής που άσκησε η κ. Γεννηματά: «Πρέπει να σας πω ότι ως προς το περιεχόμενο μου θυμίσατε έντονα τον κ. Τσίπρα, χωρίς όμως το ταλέντο στο ψέμα και στον λαϊκισμό. Και θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθείτε και να σας προβληματίσει γιατί οι ψηφοφόροι του κόμματός σας σε όλες τις μετρήσεις με μεγάλη πλειοψηφία φαίνεται να στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές και εσείς επιμένετε να χρεώνετε στην κυβέρνηση όλα τα πιθανά στραβά τα οποία μπορεί να συμβαίνουν στον τόπο, ενδεχομένως για να ξεφύγετε από τα δικά σας αδιέξοδα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Γιώργος Σ. Μπουρδάρας (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)