Η επιμονή του Νίκου Ανδρουλάκη για την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν να αντέχει στη ζώνη του 13%-14%, αλλά και η υψηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα για το όνομα, έχουν οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε αναβάθμιση της πίεσης που ασκεί προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Το βασικό αφήγημα πως ο αντίπαλος είναι η Ν.Δ. παραμένει, ωστόσο το πρέσινγκ προς τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ να διαλέξει στρατόπεδο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Η συμπόρευση με την πλειοψηφία στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ ήταν μια αφορμή για τον Αλέξη Τσίπρα να αυξήσει τα ντεσιμπέλ μιλώντας στο Kontra Channel: «Τι σχέση έχει το σημερινό ΚΙΝΑΛ με τον Ανδρέα Παπανδρέου; Τι σχέση έχει; Ψηφίσανε αυτή τη συμφωνία. Ψηφίσανε μια συμφωνία που τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτα, την ώρα που η Τουρκία κάνει υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και θα πάρει F-16 από τους Αμερικανούς για να τα κάνει αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μέσα την εβδομάδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «καρφώνοντας» την αλλαγή του ονόματος, είχε θυμίσει πως ως ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015 είχε υποχωρήσει στο 4,68%. Σε συνδυασμό με τις συνεχείς αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να βάλει ένα δίλημμα στον κ. Ανδρουλάκη: «Συμπόρευση σε μια προγραμματική βάση ή μονομαχία για τον χώρο του Κέντρου;»
Από τη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πως δεν διαπραγματεύεται την πολιτική του αυτονομία: «Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να μείνει και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Και όσο και αν προσπαθούν Μητσοτάκης και Τσίπρας να στήσουν ένα ψεύτικο δίπολο, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο από τον ελληνικό λαό: ήρθαμε για να μείνουμε ως ισχυρή, προοδευτική, ρεαλιστική δύναμη. Δεν θα βάλω νερό στο κρασί μου». Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη να παραδέχθηκε πως ο Συνασπισμός πλήρωσε τη συμμετοχή του στην οικουμενική κυβέρνηση το 1989, αλλά από τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποφασίσει να μην αφήνουν τίποτα αναπάντητο.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης, στην τοποθέτησή του στη Βουλή την Πέμπτη, τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ανακάλυψε τον πραγματικό Ανδρέα και ο Αλέξης Τσίπρας προβάλλει το μέγεθός του ως εθνικού ηγέτη, όταν εκείνη την εποχή τον έστελναν από το κόμμα του στο Ειδικό Δικαστήριο ως κοινό κλέφτη».
Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε με την επίσκεψή του στην Αρτα και στο Αγρίνιο την περιοδεία του και απηύθυνε νέο κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις αυριανές εσωκομματικές διαδικασίες. «Από τις χίλιες κάλπες την Κυριακή οι πολίτες να στείλουν συστημένο τον λογαριασμό στον κ. Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντώνης Αντζολέτος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)