Με τη συνάντηση που έχει στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν -τη δεύτερη σε διάστημα περίπου 5 μηνών- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει στις αποσκευές του ζητήματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, οικονομίας και επενδύσεων, αλλά και θέματα για την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών.
Το βασικό μήνυμα που θα επιχειρήσει να εκπέμψει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει μία ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με στόχο να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία για την προσέλκυση επενδύσεων.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι από τη συνάντηση να δοθεί ένα μήνυμα για το ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.
«Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», με τη χώρα του να είναι από τις πρώτες που είχαν καταδικάσει επίσημα το «άκυρο» μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Σάρατζ.
Υπέρ των ελληνικών θέσεων υπενθυμίζεται ότι είχε ταχθεί και ο ίδιος ο κ. Μακρόν, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Παράλληλα, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι στη συνάντηση της Τετάρτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».
naftemporiki.gr