Στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να λάβει χώρα στην Βουλή της ΠΓΔΜ η τρίτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία αποτελεί και την τελευταία φάση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ό,τι αφορά τη γειτονική χώρα.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι, οι συνεδριάσεις των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών αναμένεται να ξεκινήσουν στις 17 Δεκεμβρίου και εν συνεχεία η Ολομέλεια θα συγκληθεί στις 9 Ιανουαρίου ώστε να προετοιμαστεί για την ψηφοφορία.
Η οριστική έγκριση της αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτών, με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να χρειάζεται εκ νέου την στήριξη των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης στην πρώτη ψηφοφορία.
Στις εκκρεμότητες που υπάρχουν βεβαίως συμπεριλαμβάνεται και το εάν ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, επιχειρήσει να παρακωλύσει την διαδικασία αρνούμενος να υπογράψει τους σχετικούς νόμους, αν και στο πλαίσιο της διαβούλευσης έχουν εκφραστεί διάφορες ιδέες για να ξεπερασθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν πυροδοτήσει οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας και μειονότητας», με το Μαξίμου πάντως να τηρεί προς το παρόν σιγή ιχθύος και να επιδίδεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσει τους βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών όταν αυτή έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.
Πλέον, το βάρος έχει πέσει στη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι, το οποίο αρχικά εμφανιζόταν πρόθυμο να ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, ωστόσο το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων του σκοπιανού πρωθυπουργού οδηγεί τους βουλευτές του σε δεύτερες σκέψεις. Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου πιέζει τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη, να ξεκαθαρίσει τη θέση του.
(in.gr)