Στην απόφαση για διεύρυνση του αριθμού των αδικημάτων που διερευνά η Προανακριτική σχετικά με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου οδηγείται σήμερα η πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας. Η απόφαση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία, από την οποία θα απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «φιάσκο» το οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να νομιμοποιήσει, κλιμακώνοντας και με αυτό τον τρόπο την άκρως επιθετική αντιπολιτευτική του τακτική.
Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας θα απόσχουν επίσης το ΚΚΕ και η Ελλ. Λύση, με διαφορετική επιχειρηματολογία και στρέφοντας τα βέλη της κριτικής τους τόσο στη Ν.Δ. όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το ΜέΡΑ25, που εξαρχής δεν μετέχει στη διαδικασία.
Κατά τη χθεσινή συζήτηση επί της προτάσεως τριάντα βουλευτών της Ν.Δ. για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, η οποία διεξήχθη μέσα σε πολωτικό κλίμα, μίλησε και ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι εξελίσσεται «εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος του», σημειώνοντας παράλληλα ότι θα προβεί σε πολλές και μεγάλες αποκαλύψεις για πτυχές της υπόθεσης κατά την κατάθεσή του στην Προανακριτική ή, και αν χρειαστεί, και στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο κ. Παπαγγελόπουλος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αφού χαρακτήρισε «εμπαθείς» τους κατηγόρους του, υποστήριξε και πως από την έως τώρα διαδικασία «αποδείχθηκε και πως στόχος τους δεν ήταν μόνο η εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος του, αλλά και να πλήξουν την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα».
Ο κ. Τσίπρας λίγη ώρα αργότερα έλεγε: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος αποδόμησε μία προς μία τις εις βάρος του καταθέσεις».
Κύκλοι της Ν.Δ., σχολιάζοντας όσα ελέχθησαν, ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Ο κ. Τσίπρας σύρθηκε στη Βουλή για να υπερασπιστεί τον κ. Παπαγγελόπουλο στην προανακριτική επιτροπή. Για την ταμπακιέρα, δηλαδή τις καταγγελίες πέντε εισαγγελικών λειτουργών κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, ο κ. Τσίπρας τήρησε αμήχανη σιωπή. Και έτσι μένει ένα αναπάντητο ερώτημα: τι κρατάει ενωμένο τον κ. Τσίπρα με τον Παπαγγελόπουλο;».
Εν τω μεταξύ, αίσθηση είχε προκαλέσει μια αποστροφή της ομιλίας του κ. Δημ. Λάππα, καθώς ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά προέβη σε αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων: «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, το λέω για να το ακούσουν όλοι εδώ, είναι μεσαία και κορυφαία στελέχη, πρώην και εν ενεργεία, υποπτεύομαι, της Novartis. Επαναλαμβάνω, και εν ενεργεία, υποπτεύομαι, της Novartis. Αυτοί είναι οι μάρτυρες οι προστατευόμενοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας.
Μόνο κακόπιστοι και ιδιοτελείς επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη διαδικασία, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γ. Μπούγας.
«Οι ενδείξεις, λοιπόν, που προέκυψαν σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου από τις εργασίες της επιτροπής είναι, σύμφωνα με την πρόταση των τριάντα βουλευτών και την κρίση μας, επαρκείς για να γίνει δεκτό το αίτημα για διεύρυνση του κατηγορητηρίου και περαιτέρω διερεύνηση των κατηγοριών, πάντοτε με τις εγγυήσεις του νόμου και με ισχυρό τεκμήριο αθωότητας», σημείωσε ο κ. Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ).
Το ΚΚΕ, είτε διά στόματος του γ.γ. Δημ. Κουτσούμπα είτε διά των βουλευτών του που έλαβαν τον λόγο, κάνει λόγο για «άσφαιρη αντιπαράθεση» Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ. «Η ιστορία αυτή είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών: οι πρώην κατά των νυν», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, για να προσθέσει ότι είναι «βρώμικο το πολιτικό σύστημα από το 1974 ώς σήμερα».
Γιώργος Μπουρδάρας Καθημερινή