«Ποδαρικό» στο 2019 με μηνύματα για την επόμενη μέρα που θα εκπέμψει σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς την Πέμπτη θα επισκεφθεί τη Βαυαρία ως επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής στο πρώτο για τη χρονιά διήμερο κλειστό brainstorming της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), που διεξάγεται στις αρχές κάθε έτους στο Seeon, ένα ιστορικό μοναστήρι Βενεδικτίνων στη νοτιοανατολική Βαυαρία.
Το τάιμινγκ του προγραμματισμένου εδώ και καιρό ταξιδιού του προέδρου της Ν.Δ. είναι, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η άφιξη της Aγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, σε μια συγκυρία όπου οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως το Βερολίνο αναμένουν και το επίσημο «κλείσιμο» της υπόθεσης των Πρεσπών με την ψηφοφορία στη γειτονική χώρα και κατόπιν την κύρωσή της από την ελληνική Βουλή.
Για τον κ. Μητσοτάκη η επίσκεψη στη Βαυαρία σηματοδοτεί νέο γύρο επαφών με σημαντικούς «παίκτες» του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και επικεφαλής του CSU Χορστ Ζεεχόφερ, αλλά και ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν και ευρωβουλευτής του CSU Μάνφρεντ Βέμπερ, με τον οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. διατηρεί στενή σχέση, ενώ στήριξε με μία από τις πρώτες υπογραφές για την υποψηφιότητα του Spiteznkandidat του ΕΛΚ.
Ο κ. Μητσοτάκης –ο έτερος επίσημος προσκεκλημένος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU, που αριθμεί 47 βουλευτές, είναι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ– θα έχει την ευκαιρία, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας και εφόσον κληθεί, αναμένεται να επαναλάβει την πάγια αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει ούτε από τη θέση της αντιπολίτευσης ούτε ως επόμενη κυβέρνηση. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι παρά πιέσεις που ασκήθηκαν, το ΕΛΚ –και με παρέμβαση του κ. Βέμπερ– ουδέποτε προχώρησε σε ανακοίνωση/σύσταση προς τη Ν.Δ. να κυρώσει τη συμφωνία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται –εφόσον το επιτρέψουν οι πολιτικές εξελίξεις– να επισκεφθεί ξανά τη Βαυαρία στα μέσα Φεβρουαρίου για να μετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
«Ξεκίνημα ελπίδας»
Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να σηματοδοτήσει τη νέα χρονιά με ένα ενωτικό και αισιόδοξο μήνυμα, στο οποίο υπογραμμίζει ότι έχει έρθει η ώρα για «γύρισμα της Ιστορίας και ξεκίνημα ελπίδας», να γεφυρωθούν τα ρήγματα που προκάλεσε η κρίση και «βάθυνε η φτηνή δημαγωγία» και να «χτίσουμε μαζί το νέο ελληνικό όνειρο». Επισημαίνοντας ότι τη χρονιά που πέρασε πολλοί είδαν τη ζωή τους να χειροτερεύει, «και όλοι βιώσαμε νέες χαμένες ευκαιρίες και διαψεύσεις», όπως το γεγονός ότι, όπως σημείωσε, «πολλοί συμπολίτες μας έχασαν άδικα τη ζωή τους από την ανικανότητα του κράτους, οι φόροι εξακολουθούν να πνίγουν τους Ελληνες και η ανομία γεμίζει με ανασφάλεια την καθημερινότητά τους, ενώ ψέματα και τεχνητοί διχασμοί δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή», ο πρόεδρος της Ν.Δ. τονίζει ότι έχει έρθει η ώρα όλ’ αυτά να μείνουν πίσω και η χώρα να προχωρήσει μπροστά. «Οι Ελληνες αξίζουμε ένα καλύτερο κράτος, μια έντιμη και ειλικρινή διακυβέρνηση. Και μια πολιτική ζωή με αλήθεια και με διαφάνεια. Η χώρα δεν αντέχει άλλους διχασμούς. Ούτε άλλη πόλωση. Χρειάζεται ενότητα, αλληλεγγύη και σχέδιο για το αύριο», προσθέτει.
Αριστοτελία Πελώνη Καθημερινή