Συμπαγής, πλην Αντώνη Σαμαρά, εμφανίστηκε χθες η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στην ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά το ποδόσφαιρο, αλλά οι πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις της συνιστούν σύνθετο και οξύ πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρώην πρωθυπουργός αγνόησε την εντολή του νυν πρωθυπουργού για κομματική πειθαρχία στη χθεσινή ψηφοφορία, άρα και τις κυρώσεις που εννοούνται, καθώς ενώ ήταν στην Αθήνα – είχε γυρίσει δύο ημέρες πριν από το ταξίδι του στις ΗΠΑ – δεν πήγε στη Βουλή να ψηφίσει. Τα όσα ακολούθησαν αναδεικνύουν την έκδηλη αμηχανία στο Μαξίμου και παράλληλα την πολιτική πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να λειτουργεί αυτόνομα, εντός της Νέας Δημοκρατίας.
Αρχικά, πηγές προσκείμενες στον πρώην πρωθυπουργό δεν έδιναν καμία εξήγηση για το ότι ο κ. Σαμαράς δεν πήγε να ψηφίσει στην τροπολογία για το ποδόσφαιρο, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι έχει γυρίσει από τις ΗΠΑ αλλά δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μαζί του. Στη συνέχεια το Μαξίμου επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα και άφηνε με τη σειρά του να διαρρεύσει ότι ο κ. Σαμαράς συνομίλησε με τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Σταύρο Καλαφάτη και επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους», με το Μαξίμου να τους δέχεται και να διακινεί ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Μαζί με αυτή τη διαρροή όμως υπήρξε και η φράση «δόθηκαν εξηγήσεις» που, ως αποδείχθηκε, εκνεύρισε τον πρώην πρωθυπουργό.
Τότε, με νέα διαρροή συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού ξεκαθάριζαν ότι δε ζητήθηκαν ποτέ εξηγήσεις από τον κ. Σαμαρά για τη στάση του, άρα δεν έδωσε εξηγήσεις, αλλά ούτε και θα μπορούσε να τους ζητηθούν!
Μία εσωκομματική δοκιμασία που είχε ξεκινήσει με τηλεφωνήματα προς τους βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά για να ανιχνευθούν οι διαθέσεις τους, που εντόπισε έντονο εκνευρισμό σε πολλούς, που συνέχισε με το κεντρικό μήνυμα για κομματική πειθαρχία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές και τελικά είχε αποτέλεσμα, καθώς ψήφισαν σύμφωνα με την κυβερνητική 156 βουλευτές και ο 157ος έστειλε επιστολή ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε την σχετική τροπολογία, κατέληξε με «ανταρσία Σαμαρά» όπως δικαίως γράφουν σήμερα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που στέκονται κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση.
Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει από Παρίσι και Βρυξέλλες, από δύο συναντήσεις που πήγαν καλά τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τα εθνικά θέματα, καθώς επιβεβαιώθηκε η θερμή στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα. Για σήμερα έχει ήδη συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο και το ερώτημα είναι – δεν είχαν απάντηση χθες οι συνεργάτες του – αν θα επιλέξει να στείλει μήνυμα στον πρώην πρωθυπουργό για τη στάση του, ή θα επιχειρήσει να μη δώσει συνέχεια στο θέμα που έχει δημιουργηθεί.
Το βέβαιο είναι ότι μετά την απουσία από την κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αλλά και από τη χθεσινή, κρίσιμη για την κυβέρνηση και τη ΝΔ ψηφοφορία, ο Αντώνης Σαμαράς στέλνει μηνύματα – τα είχε προαναγγείλει με συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο – στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τα οποία επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις τους δεν βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση.
Μέχρι σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε αμφισβητηθεί ευθέως ή εμμέσως από το εσωτερικό του κόμματός του. Η στάση Σαμαρά συνιστά σαφείς αποστάσεις από την γραμμή Μητσοτάκη και αγνόηση των κυρώσεων που ακολουθούν από την επιβολή κομματικής πειθαρχίας. Μέχρι την απουσία του πρώην πρωθυπουργού από την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Προέδρου Δημοκρατίας, διακινούνταν το σενάριο ότι όλα βαίνουν κατόπιν συνεννόησης ανάμεσα στους κ.κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά προκειμένου η ΝΔ να μπορεί να απευθύνεται και στο κεντρώο και στο δεξιό ακροατήριο με αποτελεσματικότητα. Από χθες, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς διεκδικεί ισχυρό λόγο στη διαδικασία λήψη αποφάσεων τόσο για τη ΝΔ όσο και για την κυβέρνηση και το ζήτημα είναι πως θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός.
Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)