Ψήφο εμπιστοσύνης με 153 θετικές ψήφους έλαβε η κυβέρνηση στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή. Επί συνόλου 289 ψηφισάντων, την κυβέρνηση καταψήφισαν 136 βουλευτές. Υπέρ της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψήφισε ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδης.
Η συζήτηση, που διεξήχθη σε εμφανώς χαμηλότερους τόνους σε σύγκριση με εκείνους της Τετάρτης, ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Αλ. Τσίπρας: Την επόμενη εβδομάδα η ψήφιση των εξαγγελιών
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ενίσχυση των πολλών, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιστύλιο της Βουλής μετά το πέρας της ψηφοφορίας.
«Μετά το σημερινό αποτέλεσμα, την επόμενη εβδομάδα όλα όσα εξαγγείλαμε, μέτρα ελάφρυνσης των πολλών, μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, θα γίνουν πράξη άμεσα. Όλα όσα αφορούν το 2019 θα ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την μεθεπόμενη εβδομάδα. Είναι μια στρατηγική που αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας για να νιώσουν οι πολίτες που ακόμα δεν έχουν αισθανθεί το τέλος της κρίσης και το τέλος των μνημονίων, να αισθανθούν στην καθημερινότητά τους, στη ζωή τους, ανάσα, ελάφρυνση και προοπτική», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός για το εάν η θετική ψήφος εμπιστοσύνης του βουλευτού της Ένωσης Κεντρώων Γίαννη Σαρίδη συνεπάγεται ένα ακόμα πρόσωπο στην προοδευτική συμμαχία, ο πρωθυπουργός είπε: «Είχα πει στην πρωτομιλία μου, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι κινδυνεύει να πάει για μαλλί και να βγει κουρεμένος. Έτσι και έγινε».
ΝΔ: Δεν απάντησε στα πολιτικά ερωτήματα
Στελέχη της ΝΔ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σχολίαζαν: «Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να συνομιλήσει επί της ουσίας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όχι με τον Αλέξη Τσίπρα.
Αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Τσακαλώτο αρκετές φορές γιατί ακούγοντας τη δική του τοποθέτηση αναγνώρισε ότι με τον υπουργό Οικονομικών μπορεί να γίνει μια ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση. Έστειλε έτσι ένα σαφές μήνυμα ότι η ένταση και η τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο προκαλείται αποκλειστικά από τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο προσπέρασε ως πολιτικό που τον έχουν ξεπεράσει και οι πολίτες και η εποχή. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που επέλεξε να μην του απαντήσει καν, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε σε κανένα από τα πολιτικά ερωτήματα που του έθεσε».
Αρνητικά σχολίαζαν επίσης βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, την αναφορά του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του αρχιεκτελεστή της 17Ν Δ. Κουφοντίνα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.
«Είναι μάλλον η πρώτη φορά στη βουλή που ο αμετανόητος δολοφόνος Κουφοντίνας αποκαλείται από πρωθυπουργό ως «κύριος Κουφοντίνας». Εν τη ρύμη του λόγου του ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι για εκείνον ο Κουφοντίνας είναι ένας απλός κρατούμενος και όχι ο καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών. Και κυρίως απέδειξε γιατί οι πάσης φύσεως Ρουβίκωνες αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή ανοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο  κ. Μητσοτάκης προκάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές το βράδυ της 26ης Μαΐου εφόσον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτήρισε «επίσημο κυβερνητικό δόγμα τον Πολακισμό»:
«Μίλησα για τον Πολακισμό, που έχει γίνει πια επίσημο κυβερνητικό δόγμα, ως μια μορφή φασισμού και 'πριν αλέκτορα φωνήσαι', ήρθε ο κ. Πολάκης να με δικαιώσει λέγοντας επί λέξει: «Είμαι επικίνδυνος για τη δικιά σας δημοκρατία - αυτή που είχατε χρόνια και αυτή που θέλετε να ξαναφέρετε - και όχι για τη δημοκρατία των λαϊκών αναγκών».
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον πρωθυπουργό, σημείωσε : «Όταν έχεις κάνει καριέρα ενοχοποιώντας τους πολιτικούς σου αντιπάλους για σχέσεις με την ελίτ και αποκαλύπτεται ότι κάνεις στα κρυφά διακοπές σε πανάκριβο κότερο, πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες. Ειδικά όταν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες συναλλαγής».
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ότι αποφεύγει «όπως ο διάολος το λιβάνι» την προγραμματική συζήτηση:
«Γιατί το επιλέγετε αυτό; Αφού εδώ και τρία χρόνια μας διαβεβαιώνετε ότι έχετε όχι απλά τη νίκη, αλλά το θρίαμβο στο τσεπάκι σας; Αφού και χθες μας είπατε ότι είσαστε ο βέβαιος νικητής των εκλογών. Οχι απλά νικητής αλλά θριαμβευτής με 10-15 μονάδες, σε όποια κάλπη κι αν στηθεί, όποτε κι αν στηθεί. Γιατί δείχνετε τέτοιο άγχος, τέτοια ανασφάλεια και τέτοιο πανικό; Μήπως τελικά δεν είναι έτσι τα πράγματα;» τόνισε και συνέχισε: «Μήπως ο προδιαγεγραμμένος και προεξοφλημένος εκλογικός σας θρίαμβος θα είναι για άλλη μια φορά μόνο δημοσκοπικός; Όπως τον Ιούλη του 2015 ; Που οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω 15 με 20 μονάδες ; Μήπως αυτός είναι ο λόγος που σας οδηγεί σε αυτή την επιλογή της κλιμάκωσης της έντασης;».

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ