Αρκετές πιθανότητες συμφωνίας στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού διαφαίνονται λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της διακομματικής, μετά την αναγκαστική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η προοπτική της πολιτικής απομόνωσής του σε ένα θέμα που συγκεντρώνει τη στήριξη περίπου των ¾ της κοινής γνώμης και έχει βάλει όλα τα κόμματα στο τραπέζι του διαλόγου, ανάγκασε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ρότα την περασμένη Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη γνωστοποίηση της κυβερνητικής πρότασης που προβλέπει δικαίωμα ψήφου για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά ταυτόχρονα δεν θα λείπουν περισσότερα από 30 χρόνια από την Ελλάδα και θα έχουν αποδεδειγμένα οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση α’ βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο), ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε δύσκολη θέση και δεν μπορούσε να στοιχειοθετήσει τη θέση της πλήρους άρνησης και των καταγγελιών περί νόθευσης του εκλογικού σώματος.
Οι αλλαγές αυτές ήταν προς την κατεύθυνση των θέσεων του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 και οι πιθανότητες συναίνεσης είναι αυξημένες. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί στροφή, αλλά για λόγους ευνόητους επιμένει στους επιθετικούς τόνους και επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν εισέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου υποχωρώντας αλλά προσεγγίζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι είναι η Ν.Δ. αυτή που υποχώρησε, αν και τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Θεοδωρικάκος είχαν ξεκαθαρίσει πως με εξαίρεση την προσμέτρηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, η Ν.Δ θα συζητούσε όλες τις άλλες παραμέτρους, όπως και έπραξε.
Εάν πράγματι λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώσει αυτή τη στροφή και δεν αλλάξει ξανά θέση, οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Κατρούγκαλος που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη διακομματική επιτροπή θα προτείνει ζήτημα συνταγματικής κατοχύρωσης στο άρθρο 54 κατά την αναθεωρητική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, κίνηση που ωστόσο σε αυτή τη φάση δε δείχνει ικανή να φέρει εμπόδια στο κλίμα συναίνεσης που έχει διαμορφωθεί.
«Η όποια νομοθετική παρέμβαση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μην κινδυνεύει στο μέλλον να εκπέσει ως αντισυνταγματική (π.χ. ΑΦΜ, περίοδος απουσίας από τη χώρα κ.λπ)» ανέφερε σχετικά η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι «ζητούσε ένα σύστημα ανοιχτής εκπροσώπησης, και μετά το αδιέξοδό της, αφού ουδέποτε είχε στόχο τη συναίνεση αλλά το μόνο που ήθελε ήταν η αλλοίωση του εκλογικού σώματος και να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ απομονωμένο, η Ν.Δ., με την πρόταση που έστειλε στα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών, άλλαξε άρδην τη θέση της και δέχεται ένα σύστημα κλειστής εκπροσώπησης, αφού ενσωματώνει -επιλεκτικά - περιορισμούς (ΑΦΜ, περίοδος απουσίας από τη χώρα) στη σύνθεση του εκλογικού σώματος».
Προς το παρόν, η πλειοψηφία δεν αντιδρά στους ίδιους τόνους. Χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη τη στροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο διάλογο και επιχειρεί να εξαντλήσει τα περιθώρια συμφωνίας, έτσι ώστε να υποστηρίζει ότι ξεκινά μία νέα περίοδος όπου τα κόμματα θα βρίσκουν τρόπους και περιθώρια να συνεννοούνται στα μεγάλα που έρχονται όπως η συνταγματική αναθεώρηση, ο νέος εκλογικός νόμος (που δεν πρόκειται να κατατεθεί μέσα στο 2019 αλλά αργότερα) το πρόσωπο του νέου Προέδρου Δημοκρατίας κ.λπ.
Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)