«Ταμείο» του αποτελέσματος κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δεύτερη εκλογική ήττα και το κλείσιμο, όπως είπε την Κυριακή το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, ενός μεγάλου κύκλου. Είναι γεγονός πως στην Κουμουνδούρου ξαφνιάστηκαν θετικά από το αποτέλεσμα. Η ελπίδα για άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε, αλλά μετά τις 9 μονάδες διαφορά στις ευρωεκλογές, υπήρχε έντονα και ο φόβος για περαιτέρω καθίζηση του κόμματος που θα δημιουργούσε έντονες εσωτερικές ανακατατάξεις, εσωστρέφεια ακόμα και θέματα διαδοχής για τους πιο προωθημένους. Το 31,6%, όμως, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο φινάλε των πολλαπλών εκλογικών μαχών δημιουργεί και κάποια χαμόγελα αισιοδοξίας. «Ελπίζαμε σε ένα ποσοστό κοντά στο 30%, αλλά όχι τόσο ψηλά», αναφέρει υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος που αποδίδει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στη συσπείρωση της «δημοκρατικής παράταξης», έστω και την ύστατη ώρα, που «θορυβήθηκε από την επιστροφή της Δεξιάς». Από την άλλη, το αναπάντεχα υψηλό ποσοστό κρύβει έναν μεγάλο κίνδυνο: να θεωρηθεί ως... νίκη, την ώρα που είναι η δεύτερη, μέσα σε ένα μήνα, ήττα και μάλιστα με ευρεία διαφορά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας αν δεν αναζητήσουν τα λάθη που οδήγησαν στο 23,75% των ευρωεκλογών και ακολούθως στην άνετη επικράτηση της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές, η οποία γίνεται το πρώτο κόμμα μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ελλάδα που λαμβάνει αυτοδυναμία και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό, θα υποπέσουν σε μεγάλο σφάλμα. Ο κ. Τσίπρας δείχνει να έχει αποκρυσταλλώσει προς τα πού θέλει να πάει το κόμμα του. Η διαδικασία, ωστόσο, προβλέπεται μακρά, καθώς τώρα υπάρχει χρόνος. Τα επόμενα βήματα δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα. Βέβαιο θεωρείται ένα συνέδριο του κόμματος το επόμενο διάστημα, όπου θα λάβει χώρα αυτό που περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας ως νέο κόμμα.
Την ίδια ώρα, πάντως, η κατά πολύ μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, δημιουργεί νέα δεδομένα. Εκτός Βουλής έμειναν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ της τελευταίας 4ετίας. Ενδεικτικά μόνο να αναφερθεί πως πλην του Νίκου Κοτζιά που δεν ήταν υποψήφιος, στην επόμενη Βουλή δεν θα είναι ο Γιώργος Σταθάκης που έχασε τη μάχη της Κρήτης από τον Παύλο Πολάκη, ενώ δεν εκλέγονται ο Νίκος Τόσκας και πιθανότατα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ακόμα εκτός Βουλής μένουν ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Σταύρος Κοντονής, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Τάσος Κουράκης και ο Μάρκος Μπόλαρης, η Μαρία Ρεπούση, ο Κώστας Δουζίνας, αλλά και οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Νίκος Ξυδάκης. Εκτός Βουλής μένει και η Κατερίνα Παπακώστα.
Ο κ. Τσίπρας, πάντως, τηρουμένων των αναλογιών πέτυχε να μεταγγίσει «νέο αίμα» στη Βουλή, που στην πλειονότητα του έχει απευθείας αναφορά στον ίδιο. Οι νέοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι 24 στον αριθμό, πολλοί από τους οποίους είχαν ρόλο στην κυβέρνηση ή στο κόμμα, που σημαίνει πως ο πρώην πρωθυπουργός «πέτυχε» να εκλέξει αρκετούς δικούς του. Ενδεικτικά στους πρωτοεκλεγμένους βουλευτές του κόμματος ανήκουν η Εφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Γιάννης Μπουρνούς. Ολοι οι παραπάνω είναι «προεδρικοί».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)