Σε αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υιοθετώντας σχετικές προτάσεις της αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, παραδέχτηκε ότι κυβέρνηση και ειδικοί «έπεσαν έξω» στις εκτιμήσεις τους για την ταχύτητα διασποράς της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να ληφθούν καθυστερημένα μέτρα.
Παρά τους υψηλούς τόνους που επικράτησαν χθες στη Βουλή κατά την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στην πανδημία, τελικά η όλη συζήτηση κατέληξε σε μια συνθετική εικόνα, μάλλον σπάνια για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας. Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσυπέγραψε ένα τμήμα της κριτικής της αντιπολίτευσης ως προς τον εφησυχασμό της κυβέρνησης μετά το πρώτο κύμα και ταυτόχρονα αποδέχτηκε τον πυρήνα πολλών από τις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών. Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν τα εξής μέτρα για την ενίσχυση τον πολιτών:
Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με σχετική ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Θα υπάρξει αναστολή πλειστηριασμών. Είναι αυτονόητο, σωστό, επισημαίνεται, καταγράφεται, θα γίνει» διαβεβαίωσε.
Οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων οικονομικά πολιτών εν όψει των Χριστουγέννων. «Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση. Το πόσα θα δώσουμε, το πού και το πώς είναι κάτι που θα εξειδικευτεί από το οικονομικό επιτελείο» ανέφερε ο πρωθυπουργός αποδεχόμενος την αναφορά του κ. Τσίπρα ότι υπάρχει ταμειακή δυνατότητα για στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και έκανε λόγο για «απτή στήριξη» των πολιτών που έχουν ανάγκη.
Στήριξη περισσότερων οικογενειών με τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν στην τηλεκπαίδευση. «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει άδικο όταν λέει ότι υπάρχουν σήμερα νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε τεχνολογική υποδομή, ειδικά όταν υπάρχει παραπάνω από ένα παιδί ή εργαζόμενος γονέας σε τηλεργασία» είπε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι θα ενισχυθούν τα σχετικά προγράμματα που δρομολογεί η κυβέρνηση.
Πέραν αυτών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με βάση αντίστοιχες προτάσεις της αντιπολίτευσης θα γίνουν στοχευμένα τεστ τη μεθεπόμενη εβδομάδα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία στα τέλη Νοεμβρίου. Περαιτέρω, αν και απέρριψε την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, με συγκεκριμένη αναφορά στην καθηγήτρια Αθηνά Λινού, ο πρωθυπουργός πρότεινε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ορίσουν έναν εκπρόσωπο σε εθνική επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τη στρατηγική εθνικού εμβολιασμού των πολιτών της χώρας. «Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις από τα κόμματα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει εθνική συναίνεση στο θέμα του εμβολίου. Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι έρχονται δύσκολες ημέρες και εβδομάδες στη μάχη κατά της πανδημίας. «Μπαίνουμε στην πιο δύσκολη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας και τώρα πρέπει να κρατηθούμε όλοι όρθιοι, ώστε όταν έρθει το εμβόλιο να βγούμε από την κρίση» τόνισε.
Προτάσεις και «πυρά» από τον Αλ. Τσίπρα
Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είχε καταθέσει πρόταση να αναλάβει το κράτος την κάλυψη του Δώρου Χριστουγέννων, ώστε αφενός να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις και αφετέρου να διασφαλιστεί ότι θα λάβουν οι εργαζόμενοι το Δώρο. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το κόστος αυτής της πρότασης είναι 1,4 δισ. ευρώ. Επίσης κατέθεσε πρόταση για τη στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων τα Χριστούγεννα, οι οποίοι αποκλείονται από το επίδομα εργασίας της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για «εγκληματικό εφησυχασμό» μεταξύ πρώτου και δεύτερου κύματος, υπογραμμίζοντας ότι η στελέχωση των ΜΕΘ με 300 εντατικολόγους έγινε οκτώ μήνες μετά το πρώτο κύμα. Αναγνώρισε, πάντως, ότι «εδώ που φτάσαμε» η καραντίνα είναι αναγκαία, αλλά τόνισε στην κυβέρνηση ότι δεν αρκεί η καταστολή.
Σε αυτό το πλαίσιο επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το ασύνταχτο άνοιγμα του τουρισμού και τον συνωστισμό στα λεωφορεία και στις σχολικές αίθουσες. Επιπλέον, κατέθεσε εκ νέου την πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και περιέγραψε ως ιδανική υποψήφιο την καθηγήτρια Αθηνά Λινού, που εδώ και μήνες προειδοποιούσε για την έξαρση της πανδημίας και ζητούσε να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους.
Έντονη αντιπαράθεση για συμπεριφορά Πολάκη
Πεδίο διαξιφισμού μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα αποτέλεσε για μια ακόμη φορά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, εν τη απουσία του από τη συνεδρίαση. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον κ. Τσίπρα για το γεγονός ότι δεν τον έχει διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη «χυδαία» συμπεριφορά του. Του καταλόγισε, μάλιστα, «πολακισμό» δηλαδή ένα μίγμα «ειρωνείας, αλαζονείας και ψευτομαγκιάς». Επιπλέον σε πολύ υψηλούς τόνους χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «αποτυχημένο τέως πρωθυπουργό».
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν χρησιμοποίησε προσωπικούς χαρακτηρισμούς και παραδέχτηκε ότι «ο Πολάκης κάνει λάθη», όμως, υπογράμμισε ότι «έχει κάνει έργο» στο υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να προβεί σε «τυμβωρυχία» για τους νεκρούς της πανδημίας και υπενθύμισε στη Ν.Δ. την ακραία κριτική της για το Μάτι. Ταυτόχρονα, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εξαπολύσει σκληρή επίθεση στον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για το γεγονός ότι 40 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους τότε από τον ιό της γρίπης. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εξηγήσεις για εκείνες τις αναφορές του, λέγοντας ότι σκοπός του ήταν να επισημάνει τον «κίνδυνο του αντιεμβολιαστικού κινήματος».
«Κόντρα» για την πορεία του Πολυτεχνείου
Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε, εν τω μεταξύ, σε έντονη αντιπαράθεση με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να απαγορεύσει κάθε πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου για υγειονομικούς λόγους. Ο κ. Κουτσούμπας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχει πέσει σε παραλήρημα για το θέμα και διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι μπορεί να αγωνίζεται τηρώντας τα μέτρα και τις αποφάσεις της υγειονομικής κοινότητας.
Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι ολιγομελής αντιπροσωπεία του κόμματός του θα πραγματοποιήσει πορεία με μάσκες και τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε «προσπάθεια αποπροσανατολισμού» τον καβγά για το Πολυτεχνείο. «Η θέση του ΚΙΝΑΛ είναι φέτος ο εορτασμός να γίνει σεμνά και μετρημένα γιατί προέχει η ζωή των ανθρώπων και η δημόσια υγεία» δήλωσε. Υπέρ της απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου τάχθηκε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
Αυτοκριτική και οι ευθύνες στους νέους
Αντιδρώντας στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι δεν προέβη σε αυτοκριτική για τις δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε χθες στη Βουλή, κατά την τριτολογία του, ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις εκτιμήσεις της ως προς την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού στη Θεσσαλονίκη. Ανέφερε όμως ότι το ίδιο έκαναν και οι ειδικοί επιδημιολόγοι, και οι τοπικοί άρχοντες της πόλης. «Εκ των υστέρων λέμε ότι προφανώς θα έπρεπε να κάνουμε παρέμβαση νωρίτερα» δήλωσε ο πρωθυπουργός και παραδέχτηκε ότι ενδεχομένως υπήρξε εφησυχασμός και από την κυβέρνηση μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε καταλογίσει ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας στους νέους. Ειδικότερα τόνισε ότι η διασκέδαση των νέων αποτελεί βασική αιτία διασποράς του ιού. Αντίθετα, αντέκρουσε τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης, που είχε υιοθετήσει αρχικά και ο Άδωνις Γεωργιάδης, για συμβολή του τουρισμού στην εξάπλωση της πανδημίας. Ο κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε και την επίδραση του συνωστισμού στα ΜΜΜ στην έξαρση της πανδημίας, επικαλούμενος σχετικές έρευνες του εξωτερικού.
Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου (Η Ναυτεμπορική)