Το σήμα για την τελική αντεπίθεση απέναντι στην κυβέρνηση δίνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Με βασικό ζητούμενο την ενότητα, έχει ως στόχο την απεμπλοκή από την εσωστρέφεια που από το καλοκαίρι του 2019 «τρώει» το κόμμα. Μετά την ολοκλήρωση του 3ου συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ένα μαζικό, συμμετοχικό κόμμα της Αριστεράς. «Σε αυτή τη μάχη δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όλοι μαζί προχωράμε μπροστά για την ανατροπή και την πολιτική αλλαγή», είναι το μήνυμά του.
Επιχειρώντας να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα, δείχνει μέσω της ομιλίας του τον δρόμο για το «σκληρό ροκ» που θα ακολουθήσει απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βουλή, χώροι εργασίας, συνδικάτα, σύλλογοι, νεολαία, τοπική αυτοδιοίκηση, περιοδείες σε μικρές πόλεις και χωριά, ακόμα και κινητοποιήσεις θα μπουν στο πολιτικό παιχνίδι, με πρώτο ορόσημο τη ΔΕΘ. Η νέα Κεντρική Επιτροπή χρεώνεται με τον ρόλο της κινητοποίησης του συνόλου του κόμματος.
Ο Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος σημαντικός σταθμός για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τρεις βασικούς λόγους:
– Θα παρουσιάσει το τελικό κυβερνητικό πρόγραμμά του στη Θεσσαλονίκη επιχειρώντας να διεισδύσει όσο πιο πολύ μπορεί στη ζώνη των αναποφάσιστων.
– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει εκδηλώσει τυχόν σκέψεις για πρόωρες εκλογές.
– Ο στόχος που έχει τεθεί είναι στις αρχές του φθινοπώρου η Ν.Δ. να νιώθει τη δημοσκοπική ανάσα του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω η φθορά της κυβέρνησης να δείχνει πως είναι μη αναστρέψιμη.
Η ψαλίδα με τη «γαλάζια» παράταξη, που δεν λέει να κλείσει, είναι η δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει ο κ. Τσίπρας με το νέο επιτελείο του. Πριν από δύο χρόνια η διαφορά των περίπου 15 μονάδων προκαλούσε μεγάλη απογοήτευση στην Κουμουνδούρου. Πλέον η απόσταση του 8%-10%, που δεν μειώνεται, μοιάζει απειλητική για τα σχέδια του κόμματος. Το κύμα της ακρίβειας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο προκάλεσε μικρή φθορά στη Ν.Δ. Η αναμονή του πακέτου που θα είναι το αντίδοτο για το ακριβό ρεύμα, αλλά και η παρουσία του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, άλλαξαν το κλίμα. Η μετασυνεδριακή εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την άνετη επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα, την επανεκλογή του και τον τριπλασιασμό των μελών δεν έχει αποδώσει έως τώρα τα αναμενόμενα. Τρεις τελευταίες μετρήσεις (GPO, Marc, Metron Analysis) έδωσαν στην κυβέρνηση έναν επιπλέον αέρα 1-1,5 μονάδας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως τα μηνύματα που εισπράττονται από την κοινωνία είναι διαφορετικά. Κάνουν λόγο για μια πρόσκαιρη «ανάσα» που πήρε η κυβερνώσα παράταξη, υποστηρίζοντας πως τα αδιέξοδα του Μαξίμου θα οδηγήσουν σε εκλογές πριν από την ερχόμενη άνοιξη.
Αυτή είναι η κυρίαρχη άποψη και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει από την πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ε. ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλάει για «επιτάχυνση της ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης», που οδηγεί αναγκαστικά σε πρόωρες κάλπες.
Oσο, πάντως, ο κρίσιμος δείκτης της «παράστασης νίκης» δεν αμφισβητεί την άνετη επικράτηση της Ν.Δ., τα πράγματα είναι δύσκολα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, που συνεχώς διαμηνύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Το ίδιο έκανε και στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ε. μιλώντας για «καθαρή πρωτιά». Προκειμένου να μην αφήσει οποιαδήποτε σκιά, πρόσφατα απέκλεισε και το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας. Η κλεψύδρα αδειάζει, ωστόσο, και τα περιθώρια για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι πολλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να κερδίζει περίπου μισή μονάδα, ίσως και λιγότερο, κάθε μήνα, χωρίς τουλάχιστον να καταγράφει απώλειες. Και ο δρόμος για την επιστροφή στο Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει να είναι ακόμα μακρύς.
Με αυτά τα δεδομένα, φουντώνει στο εσωτερικό του κόμματος η συζήτηση για το αν η τακτική του «ώριμου φρούτου» τελικά βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ. Oπως και να έχει, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και η λογική λέει πως η διαφορά με τη Ν.Δ. θα μικραίνει όσο περνάει ο χρόνος. Oχι πως στην κυβέρνηση θα παραμείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Eχουν κρυφά όπλα για την ανάσχεση της ακρίβειας, τα οποία θα βγάλουν από το συρτάρι την κατάλληλη στιγμή.
Oσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξε πως έχει μια πτωτική τάση. Η ενίσχυση του διπολισμού λειτουργεί παραδοσιακά κατά των μικρότερων κομμάτων και όσο η πόλωση μεγαλώνει τόσο η πίεση που θα ασκείται στη Χαριλάου Τρικούπη θα είναι μεγαλύτερη. Η δύσκολη μάχη του Κέντρου, στην οποία υπερτερεί η «γαλάζια» παράταξη, η επαναπροσέγγιση της μεσαίας τάξης και η προσέλκυση των απογοητευμένων ψηφοφόρων είναι ο συνδυασμός της επιτυχίας που θα «ξεκλειδώσει» τη νίκη για τις επόμενες εκλογές.

Aντώνης Αντζολέτος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)