Το επικίνδυνο παιχνίδι με την «αρχή της δεδηλωμένης» παίζει το Μέγαρο Μαξίμου σε μία απέλπιδα προσπάθεια ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσουν χρόνο μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για την προκήρυξη εκλογών. Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει προταθεί θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρα, ενώ το ραντεβού Τσίπρα - Παπαχρηστόπουλου «άναψε φωτιές».
Η μέχρι τώρα στάση του πρωθυπουργού, αλλά και αρκετών κυβερνητικών στελεχών, δείχνουν προς το σενάριο εργαλειοποίησης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή της «παρδαλής» κύρωσής της από 151 βουλευτές, οι οποίοι υπολογίζεται πως θα προκύψουν από τις δεξαμενές των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποταμιού και ίσως της Ένωσης Κεντρώων. Η ψήφιση της Συμφωνίας θα δώσει το «πάτημα», για ένα χρονικό διάστημα, στην κυβέρνηση να κάνει χρήση του επιχειρήματος ότι εκπροσωπείται από μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ικανή συνταγματικά να προχωρήσει έως τις κάλπες (όσο πιο κοντά γίνεται στον Μάιο) και παράλληλα θα επιδιώξει να στριμώξει τη Νέα Δημοκρατία προκαλώντας την να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος έχει την πλειοψηφία της Βουλής.
Το σκεπτικό αυτό έχει αποκαλύψει, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος πριν λίγες ημέρες δήλωσε πως σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ η χώρα θα οδηγηθεί σε κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, όπως συμβαίνει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, φέρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας. «Είναι στόχος της κυβέρνησης αλλά και οι συσχετισμοί δείχνουν πως η Συμφωνία θα κυρωθεί με περισσότερες από 151 ψήφους», είχε αναφέρει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Τα παιχνίδια με την πρόταση εμπιστοσύνης
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να καταθέσει πρόταση εμπιστοσύνης, στέλνοντας, όμως, παράλληλα το μήνυμα σε Πάνο Καμμένο και Κυριάκο Μητσοτάκη πως σε οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει 151 και πλέον ψήφους. Αυτό που διαμηνύουν τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου, όσο από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν υπάρχει καμία ανάγκη για ψήφο εμπιστοσύνης, προκαλώντας τη Νέα Δημοκρατία να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας, την οποία δεν αποκλείουν να «γυρίσουν» σε πρόταση εμπιστοσύνης. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, προκειμένου να περάσει από τη Βουλή όχι μόνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και κάθε άλλο κρίσιμο νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου παραμένει η λήξη της τετραετίας. «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» λένε από την Κουμουνδούρου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου. «Η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια... Η υποκρισία στο μεγαλείο της» αναφέρεται, σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Δεν αποκλείουν στον ΣΥΡΙΖΑ αποχώρηση Καμμένου - Από 18 Ιανουαρίου μέχρι 15 Φεβρουαρίου η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή
Η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει νωρίτερα από τον Μάρτιο την κύρωση της Συμφωνίας στην ελληνική Βουλή, αλλά και η είδηση για ραντεβού του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου με τον Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν τον εκνευρισμό του Πάνου Καμμένου, ο οποίος απασφάλισε το Σαββατοκύριακο προειδοποιώντας δημοσίως με πρόωρη αποχώρηση, καταγγέλλοντας «αποστασία». Οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις έφεραν νωρίτερα από τις προβλέψεις το πολιτικό διαζύγιο των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και ταυτόχρονα τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Ο «πόλεμος» στα στρατόπεδα των δύο κομμάτων είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τις προθέσεις των Αλέξη Τσιπρα και Πάνου Καμμένου να ξεκαθαρίζουν στο πιθανό τετ α τετ ραντεβού που θα έχουν τις επόμενες ημέρες, ενώ την Τετάρτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ για να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις του κυβερνητικού εταίρου.
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσει πιο νωρίς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και περιμένουν τις αποφάσεις που θα πάρουν. Οι ίδιες κομματικές πηγές ανέφεραν ότι τα τελευταία 24ωρα δεν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, ενώ, αναφορικά με επικείμενο ραντεβού των δύο, υπογραμμίζουν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρίσκεται εκτός Αθηνών μέχρι και την Τρίτη.
Οι «ρουκέτες Καμμένου», προφανώς, ενεργοποίησαν το κυβερνητικό συναγερμό, επαναφέροντας στο τραπέζι όλα τα, υπό επεξεργασία, εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που η στάση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων έβγαζε εκτός τροχιάς τους αρχικούς σχεδιασμούς και τα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τις νέες απειλές του Πάνου Καμμένου, στην Ηρώδου Αττικού εξέταζαν σοβαρά το σενάριο κύρωσης της συμφωνίας πριν το Μάρτιο, ακόμα και τέλη Ιανουαρίου, επισπεύδοντας το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ. Αρκετοί από την κυβέρνηση και από το κόμμα εκτιμούν πως η στάση του Πάνου Καμμένου φθείρει την εικόνα της κυβέρνησης και εισηγούνται το ονοματολογικό να έρθει στην ελληνική Ολομέλεια το συντομότερο δυνατό. Με τη λήξη της συνεργασίας, λοιπόν, εκτιμάται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να προχωρήσει πιο δυναμικά το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, στη δημοσκοπική ανάκαμψη του κόμματος πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και να έχει καθαρό δρόμο προκειμένου να επικοινωνήσει την κοινωνική ατζέντα που θα προωθήσει δυναμικά το επόμενο διάστημα.
protothema.gr