Ενα κρίσιμο δίμηνο με τουλάχιστον τρεις σημαντικές προκλήσεις ξεκινάει για την κυβέρνηση. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες παρεμβάσεις του Μεγάρου Μαξίμου στον χώρο της παιδείας –όπου ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 12-17 ετών μπορεί πλέον να γίνεται και από τους παιδιάτρους– είναι να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία όλων των βαθμίδων και τα πανεπιστήμια. Οπως λέει στην «Κ» κυβερνητικός παράγων, το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο, καθώς αρρυθμίες στον συγκεκριμένο τομέα επηρεάζουν πολλαπλά τη λειτουργία όλης της οικογένειας και δημιουργούν κοινωνική νευρικότητα. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως τα σχολεία δεν θα κλείσουν», σημειώνει, συμπληρώνοντας πως τα επιμέρους προβλήματα που είναι βέβαιο πως θα εμφανιστούν πρέπει να λύνονται εν τη γενέσει τους, ώστε να μην επεκταθούν.
Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα αφορά την πανδημία. Περιθώρια για άλλα lockdowns –οικονομικά και κοινωνικά– δεν υπάρχουν, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να έχει απορρίψει τέτοια σενάρια.
Αυτό σημαίνει πως αφενός πρέπει να ελεγχθεί μια νέα πιθανή έξαρση της πανδημίας και αφετέρου να μην πιεστούν τα νοσοκομεία. Το στοίχημα είναι μεγάλο, καθώς εάν συμβεί κάτι από τα δύο, τότε η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με δύσκολες πολιτικές εξισώσεις, όπως για παράδειγμα η περαιτέρω αυστηρότητα όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι φαίνεται να προσδίδουν πολιτικά χαρακτηριστικά στην άρνησή τους.
Το τρίτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα είναι η ακρίβεια. Αυτό κατά πολλούς, που υποστηρίζουν σταθερά την άποψη πως «τα πάντα στο τέλος κρίνονται στην οικονομία», αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η κυβέρνηση έχει δύο πλεονεκτήματα στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης: Πρώτον, το πακέτο που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός το Σάββατο στη ΔΕΘ.
Οι πληροφορίες μιλούν για ένα πακέτο στήριξης που θα καλύψει τους πιο αδύναμους και θα δώσει σημαντικές ανάσες σε ευρεία γκάμα πληθυσμού. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι πως, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές και γνώστες της κατάστασης, όπως είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η κρίση δεν θα κρατήσει πάνω από δύο μήνες, άποψη που φαίνεται να ενστερνίζεται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Τέλος, ένα ακόμα στοιχείο από το οποίο εκπορεύεται αισιοδοξία στην κυβέρνηση είναι η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 16,2% το β΄ τρίμηνο του 2021, με την τάση να είναι ανοδική και το γ΄ τρίμηνο.
Εναρξη ΔΕΘ
Σε κάθε περίπτωση, τέλη Οκτωβρίου θα έχει διαφανεί η πορεία και στα τρία μέτωπα, που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό στο τέλος του 2021 και το πώς θα εισέλθουμε στο 2022. Στο Μαξίμου θεωρούν πως εάν κερδηθεί το στοίχημα του διμήνου, η κάμψη που καταγράφηκε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις θα αποδειχθεί παροδική.
Η αρχή της κρίσιμης αυτής περιόδου θα γίνει βεβαίως το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει τα νέα μέτρα στήριξης, ενώ την Κυριακή θα απαντήσει σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στους δημοσιογράφους. Κεντρικό δόγμα της κυβέρνησης σε αυτή τη νέα περίοδο που ξεκινά είναι η στήριξη των μικρομεσαίων, που θα αποτελούν ούτως ή άλλως τη βασική κατηγορία στην οποία θα απευθυνθούν τα μέτρα στήριξης.
Σταύρος Παπαντωνίου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)