Σε συγκρουσιακή τροχιά βρίσκονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, κατά το κλείσιμο του τρέχοντος έτους, με τη συζήτηση χθες νομοθετήματος του υπουργείου Τουρισμού και αύριο πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης εντός Βουλής, όπως φάνηκε και κατά τη χθεσινή διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου και νομοθετικής εργασίας, εξακολουθεί να βρίσκεται το ζήτημα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Για «χυδαία ψεύδη» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Αθ. Πλεύρης αναφερόμενος σε όσα λέγονται –κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή στο Διαδίκτυο– «ότι γίνεται επιλεκτική διακομιδή ασθενών στις κλίνες ΜΕΘ είτε, πολύ χειρότερα, ότι υπάρχουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ, που δεν λειτουργούν και που τις κρατάμε κλειστές προκειμένου να γίνει η διαχείριση περιστατικών εάν και εφόσον χρειαστεί». Οι επισημάνσεις αυτές του κ. Πλεύρη έγιναν με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού Υγείας και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθού, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Οι “σκιές” για τη διαχείριση, κατά την άποψή μου, είναι σημαντικές και παραμένουν. Κυρίως τα επιχειρήματά σας αποδομούνται με συγκεκριμένες περιπτώσεις επωνύμων οι οποίοι βρέθηκαν με πολύ εύκολο τρόπο σε ένα κρεβάτι εντατικής. Αρα υπάρχει θέμα».
Λίγο αργότερα και ως εισηγήτρια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο νόμου επί τουριστικών ζητημάτων, η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου έλεγε απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα: «Σήμερα με 19.891 νεκρούς και τη χώρα κατακόκκινη, δεν έρχεστε ούτε να ζητήσετε συγγνώμη ούτε να παραιτηθείτε, αλλά συνεχίζετε την κοροϊδία». Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτ. Σαντορινιός επανέφερε πλαγίως το αίτημα του κ. Τσίπρα για παραίτηση του πρωθυπουργού: «Επιτέλους φύγετε», είπε προς τα στελέχη της κυβερνώσας πλειοψηφίας.
Την κριτική που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση χθες την απέρριψε διά στόματος του υπουργού Τουρισμού Β. Κικίλια, με την αντιπαράθεση να αναμένεται να γενικευθεί πάντως κατά την αυριανή συνεδρίαση – την τελευταία πριν από τις ολιγοήμερες εορταστικές διακοπές των εργασιών της Βουλής, καθώς πολλοί υπουργοί θα βρεθούν στην αίθουσα της Ολομέλειας, αφού σειρά ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου αφορούν τομείς της αρμοδιότητάς τους.
Γιώργος Σ. Μπουρδάρας (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)