Στις τελευταίες μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους Μαξίμου και Κουμουνδούρου – και δεν απέχουν από αυτές που δημοσιεύονται – βλέπουν ότι το σενάριο του 25% (που είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ το …Άγιο Δισκοπότηρο των επόμενων εθνικών εκλογών) επιβεβαιώνεται μόνο μέσω της δραματικής συρρίκνωσης της εκλογικής επιρροής του Κινήματος Αλλαγής και τη μετακίνηση του 40%-50 των δυνητικών ψηφοφόρων του, στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό συμβαίνει διότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μηδενική διείσδυση στον χώρο που βρίσκεται στα αριστερά του και ο μόνος τρόπος να καλύψει τους ψηφοφόρους που σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2015 χάνει με γρήγορους ρυθμούς και προς πολλές κατευθύνσεις (κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία) είναι η στροφή του προς το κέντρο, τον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Ο χώρος αυτός πρόκειται άλλωστε για την «πολύφερνη νύφη» των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Για παράδειγμα, πριν η κρίση σαρώσει τα πάντα, η πολιτική ζωή απασχολείτο έντονα από τη διαμάχη του Κ. Λαλιώτη με τον Κ. Καραμανλή, με τον πρώτο να μιλά για «κοινωνικό κέντρο» και τον δεύτερο να εισάγει τον, νέο τότε, όρο «μεσαίος χώρος», έμπνευσης του πολιτικού επιστήμονα και συμβούλου τότε του Κ. Καραμανλή, Γιάννη Λούλη, ο οποίος τώρα λέγεται ότι ατύπως ανήκει στην ομάδα συμβούλων του Πρωθυπουργού.
Πίσω στο σήμερα, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αλώσει τον χώρο του Κινήματος Αλλαγής εξελίσσεται σε δύο πεδία. Αφενός προσπαθεί να «εκθέσει» την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ως συγκλίνουσα προς τη Νέα Δημοκρατία και αφετέρου να προσφέρει πολιτική στέγη σε στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ, με την υπόσχεση της συμμετοχής τους στο ευρωψηφοδέλτιο και στα εθνικά ψηφοδέλτια, αλλά και της μετέπειτα αξιοποίησής τους. Στους «παλαιούς» Σπίρτζη, Κοτσακά, Χωραφά, Κουρουμπλή, Τζάκρη, Μπόλαρη κ.ά. και στους πιο πρόσφατους Ξενογιαννακοπούλου, Μωραΐτη, Τόλκα κλπ, θα προστεθούν και πολλοί άλλοι, λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιτυχία του σχεδίου ωστόσο δεν φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση. Η άμυνα της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στην επίθεση που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί αντανακλαστικά κομματικού πατριωτισμού στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής και αυτό έχει αρχίσει και φαίνεται στις μετρήσεις.
«Η προσπάθειά του πέφτει στο κενό, γιατί κ. Τσίπρα για κάθε έναν που εξαγοράζετε, 1.000 έρχονται στο Κίνημα Αλλαγής…» είπε προχθές η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό, ενώ ανταπαντώντας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είπε για την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής: «Η κ. Γεννηματά ας μην αναζητά υπαίτιους, επειδή η ίδια αδυνατεί να συγκρατήσει τα στελέχη της. Εμείς τονίζουμε πως υπάρχει ανάγκη για ένα προοδευτικό μέτωπο, ωστόσο η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν ανταποκρίνεται».
Ο ρόλος των Βρυξελλών και ο Γ. Παπανδρέου
Επισήμως την ώρα που διεθνείς οργανισμοί τον κατατάσσουν στα λαϊκιστικά κόμματα της Ευρώπης (δεύτερο, με πρώτο το κόμμα του Όρμπαν στην Ουγγαρία), ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για την ανάγκη συγκρότησης δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου. Ο κ. Σκανδαλίδης δίνει σήμερα συνέντευξη στα ΝΕΑ, λέγοντας «με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει η Δημοκρατία», ενώ ο γραμματέας του τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης, σημείωσε προχθές: «Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του ξαφνικά θυμήθηκαν την Κεντροαριστερά, ξεχνώντας ότι για τέσσερα χρόνια κυβέρνησαν με τη Δεξιά και ακροδεξιούς. Έχει μείνει χωρίς ιδεολογία και χωρίς κόμμα. Η προσπάθειά του θα καταρρεύσει και καταφέρει τρύπα στο νερό».
Με αφορμή τη συμμετοχή της κ. Γεννηματά στο συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (ΡΕS) στη Μαδρίτη, στο οποίο θα αποφασιστεί το πρόγραμμα-μανιφέστο για τις ευρωεκλογές και θα καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα των προεκλογικών εκδηλώσεων σε κάθε χώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της εκδήλωσης που ετοιμάζει ο απερχόμενος πρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κ. Μπούλμαν για τον κ. Τσίπρα, στην Αθήνα: «Ο κ. Μπούλμαν είναι ένας απερχόμενος επικεφαλής της ευρωομάδας κι αυτή η εκδήλωση δεν εξυπηρετεί τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και την καμπάνια εν όψει ευρωεκλογών του Φρανς Τίμμερμανς, την υποψηφιότητα του οποίου, ως γνωστόν, δεν υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας. Νομίζει ότι μια σειρά Ευρωπαίων παραγόντων τον στηρίζουν, αλλά δεν είναι έτσι». Ο κ. Χρηστίδης έκανε λόγο για «ιδιωτικό πάρτι του κ. Μπούλμαν», ενώ λίγο αργότερα ο κ. Μαλέλης ανακοίνωσε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε αυτήν.
Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αυτής της σύγκρουσης ήταν και είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Με αφορμή τη θετική του στάση έναντι της Συμφωνίας Των Πρεσπών, κυβερνητικές πηγές συντηρούσαν εδώ και καιρό φήμες και πληροφορίες ότι τάσσεται υπέρ της σύγκλισης του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και ότι είναι έτοιμος να μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δε συμφωνεί με την πολιτική γραμμή του Κινήματος Αλλαγής έναντι της κυβέρνησης. Μετά την υπουργοποίηση των Θ. Μωραΐτη και Αγγ. Τόλκα, κυκλοφόρησαν και σενάρια στην πολιτική αγορά ότι αφού αρκετά στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο και τα εθνικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπανδρέου έχει συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα να είναι εκείνος που θα προτείνει για Επίτροπο, μετά τις ευρωεκλογές, τον ερχόμενο Ιούνιο. Χθες, έφτασε μέχρι και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου να μιλήσει θετικά για το ενδεχόμενο συνεργασίας του Γ. Παπανδρέου με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου διέψευσε και μάλιστα με κατηγορηματικό, αλλά και απαξιωτικό τρόπο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του, κάνοντας λόγο για αθλιότητες, ακυρώνοντας και την παρουσία του στην εκδήλωση που διοργανώνει ο κ. Μπούλμαν, αιφνιδίασε το Μαξίμου. Μετά την αρχική αμηχανία, πηγές της Κουμουνδούρου, άφηναν να διαρρεύσει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σε γραμμή προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δέχεται ισχυρή πίεση από την κ. Γεννηματά που προσπαθεί να ελέγξει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, γι΄ αυτό και αναγκάστηκε να τοποθετηθεί δημόσια και με αυτόν τον τρόπο, όπως και να ακυρώσει τη συμμετοχή του στην εκδήλωση της Αθήνας.
Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)