«Σημαντικό ενεργειακό έργο, το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον αγωγό EastΜed, κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Υποδεχόμενος τον κ. Αναστασιάδη ο κ. Μητσοτάκης του ευχήθηκε καλή χρονιά. «Εύχομαι τα βέλτιστα, ιδιαίτερα για τις χώρες μας», απάντησε ο κ. Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός συνέχισε: «Ο καιρός μπορεί να είναι βροχερός και κρύος έξω, αλλά το κλίμα, όπως πάντα, είναι ιδιαίτερα θερμό κάθε φορά που υποδεχόμαστε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά σε μια τόσο σημαντική ημέρα όπου Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed».
«Στην Κύπρο λέμε ότι άμα βρέχει είναι ευλογία, διότι οι χώρες μας μαστίζονται - ιδιαίτερα τα νησιά - και από την ανομβρία. Συνεπώς η ευλογία σήμερα είναι γιατί συμπίπτει με ένα ιστορικό γεγονός όπως πολύ σωστά έχεις σημειώσει, την υπογραφή μιας τριμερούς και εν συνεχεία τετραμερούς συνεργασίας που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες. Δηλαδή να υπάρχει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής» παρατήρησε από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης.
«Πραγματικά είναι μία σημαντική, ιστορική ημέρα και οι συνομιλίες που θα έχουμε μαζί αλλά και εν συνεχεία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, νομίζω ότι θέτουν τις βάσεις για την παραπέρα, ακόμα πιο ισχυρή, συνεργασία με τα κράτη της Μέση Ανατολής» πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος.
Εν όψει της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed που θα υπογραφεί στις 18.00 στο Ζάππειο Μέγαρο από τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Οι κ. Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Νετανιάχου θα έχουν επίσης και τριμερή συνάντηση, ενώ στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας, θα πραγματοποιηθεί στις 15.45 συνάντηση μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της Ελλάδας Κωστή Χατζηδάκη, του Ισραήλ Yuval Steinitz και της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη.

naftemporiki.gr