Η πανδημία έχει αλλάξει τον κόσμο και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χαιρετισμό του στο 15ο ετήσιο Greek Roadshow που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σημείωσε πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία της υγείας των πολιτών κι επισήμανε πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα κατατάσσεται στην 111η θέση στον αριθμό των θανάτων σε αναλογία με τον πληθυσμό. «Όπως άλλες χώρες της Ευρώπης, η χώρα μας κατέγραψε ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων Covid τον Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ως απάντηση, η κυβέρνηση έλαβε πρόσθετα μέτρα, εντείνοντας τους περιορισμούς όπου χρειαζόταν. Έως τώρα η πορεία μας είναι καλύτερη από ό,τι σε άλλες χώρες. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς στρέφουμε το βλέμμα προς την άνοιξη, οπότε περιμένουμε την κυκλοφορία ενός εμβολίου που θα μας παρέχει μεγαλύτερη βεβαιότητα και προβλεψιμότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στο οικονομικό πεδίο, υπογράμμισε πως «παρέχουμε σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους τη δημοσιονομική στήριξη που χρειάζονται ώστε να περάσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο. Φυσικά θα συνεχίσουμε να παρέχουμε επιχειρηματικά δάνεια όπου είναι αναγκαίο και να προστατεύουμε θέσεις εργασίας μέσω μέτρων προστασίας και άλλες παρόμοιες λύσεις. Ωστόσο, πλέον κινούμαστε, πέρα από την προστασία, προς περισσότερο αναπτυξιακή κατεύθυνση» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τις τέσσερις «σημαντικές» πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, συμπληρώνοντας πως «ήρθαμε στην εξουσία υποσχόμενοι σημαντική περικοπή της διαφοράς ανάμεσα σε μικτές και καθαρές αποδοχές και αυτό πράττουμε σήμερα. Αυτά τα μέτρα, μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές που ήδη έχουμε θέσει σε εφαρμογή, καθιστούν πιο ελκυστική την Ελλάδα για τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Επιπλέον, διευρύνουμε το μέτρο των υπεραποσβέσεων ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνον τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, αλλά επίσης επενδύσεις που κατευθύνονται προς πράσινες και ψηφιακές πρωτοβουλίες.
Τέλος, χτίζουμε μία γέφυρα για την τόνωση της απασχόλησης έως την άνοιξη. Η κυβέρνηση θα καλύψει πλήρως, για έξι μήνες, τις ασφαλιστικές εισφορές για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, προωθούμε επιθετικά τη μεταρρυθμιστική ατζέντα μας. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας έχει δοθεί στη δημοσιότητα, και προβλέπει για πρώτη φορά ένα ενιαίο πλαίσιο για την αναδιάρθρωση και την κήρυξη σε πτώχευση λόγω χρεών, φυσικών ή νομικών προσώπων. Συνιστά επανάσταση για την Ελλάδα, τίποτα λιγότερο, απλοποιώντας και επιταχύνοντας διαδικασίες, προστατεύοντας τα δικαιώματα πιστωτών, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει το τοπίο από τις αποκαλούμενες "επιχειρήσεις-ζόμπι" και βοηθά στην σημαντική ενίσχυση του επιχειρηματικού πνεύματος της χώρας».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το φθινόπωρο αναμένεται η δημοπρασία για το φάσμα 5G και η λειτουργία του κρατικού ταμείου που δημιουργείται για να υποστηρίξει υπηρεσίες 5G. «Και επίσης συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση την προσπάθειά μας για την ψηφιοποίηση του κράτους και τη νομοθέτηση του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης» πρόσθεσε.
Όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας, είπε πως σύντομα ξεκινά η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το πρόγραμμα «Ηρακλής» προχωρά, «όπως έχει σχεδιαστεί. Αναμένουμε τη συμμετοχή και των τεσσάρων τραπεζών έως το τέλος του 2020 και το πρόγραμμα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο μισό, κινείται εντός στόχων.
Φέτος θα δημοσιεύσουμε την πρότασή μας για τη μετάβαση στην επικουρική σύνταξη από ένα σύστημα καθορισμένων παροχών, προς ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που θα βασίζεται στις εισφορές κάθε ασφαλισμένου. Σε βάθος χρόνου, αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Το καλοκαίρι ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ταμείο Ανάκαμψης, 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περίπου 32 δισεκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 17% του ελληνικού ΑΕΠ, σε βάθος εξαετίας. Ειδικές ομάδες εργάζονται σκληρά αυτή την περίοδο, για την κατάρτιση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου μας. Οι προτεραιότητές μας είναι: οι πράσινες, ψηφιακές ιδιωτικές επενδύσεις και ο οικονομικός μετασχηματισμός, η απασχόληση, οι δεξιότητες και οι υποδομές. Το σχέδιο περιλαμβάνει τόσο μεταρρυθμίσεις, όσο και επενδύσεις και βασίζεται σε οικονομικές αρχές που αποτυπώνονται σε μια έκθεση που ζητήσαμε από μία ομάδα υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη, τον κάτοχο βραβείου Νόμπελ» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.
«Πριν από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, η Ελλάδα βρισκόταν σε τροχιά ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Όταν ξέσπασε η κρίση, αναλυτές ανά τον κόσμο έσπευσαν να ανακατατάξουν την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις των οικονομικών προβλέψεών τους. Τα δεδομένα από το πρώτο μισό του έτους ήδη δείχνουν ότι αυτές οι προβλέψεις ήταν βιαστικές και λανθασμένες.
Προφανώς μια παγκόσμια πανδημία δεν συγκαταλεγόταν στα σχέδιά μας όταν αναλάβαμε την εξουσία, πριν από κάτι παραπάνω από έναν χρόνο. Αλλά η αξιοπιστία κερδίζεται σε δύσκολους καιρούς, όχι σε εύκολους. Είναι ισχυρή πεποίθησή μου ότι τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια και το ταλέντο εν τέλει θα κατευθυνθούν στις χώρες που αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία. Και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα είναι μία από αυτές» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Καταληκτικά, σημείωσε πως τον Μάρτιο η Ελλάδα θα γιορτάσει τη συμπλήρωση 200 ετών από τον πόλεμο για την ανεξαρτησία της. «Τότε θα θέλω να μπορώ να κοιτάξω πίσω με υπερηφάνεια για το πώς η χώρα μου αντιμετώπισε αυτό το συμμετρικό παγκόσμιο σοκ. Παρακαλώ συμμεριστείτε το κι επενδύστε στο μέλλον της Ελλάδας» προέτρεψε ο πρωθυπουργός.

naftemporiki.gr