H συζήτηση για πρόωρες κάλπες έχει οριστικά κλείσει με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει χθες στο υπουργικό συμβούλιο πως οι εκλογές θα γίνουν σε εννέα μήνες. Ωστόσο μια άλλη συζήτηση - αυτή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου- «ανοιγοκλείνει», καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Να σημειωθεί πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική και αν δεν προκύψει κυβέρνηση θα ακολουθήσουν νέες εκλογές με το νόμο που ψηφίστηκε το 2020 από τη Νέα Δημοκρατία. Με βάση το συγκεκριμένο νόμο απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για την αυτοδυναμία ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής. Ωστόσο μια σειρά δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι  η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη - έστω με και υποχώρηση των ποσοστών της - αλλά απέχει από τα ποσοστά που θα οδηγούσαν σε αυτοδυναμία.

Το πολιτικό τοπίο έχει γίνει ακόμα πιο σύνθετο μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, με τις σχέσεις μεταξύ Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη να είναι στο ναδίρ. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να  υποχωρούν οι όποιες σκέψεις για μια κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις επόμενες ή τις μεθεπόμενες κάλπες και να ανακατεύεται η πολιτική τράπουλα.

Μπροστά στα νέα δεδομένα υπάρχουν δύο βασικές γραμμές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Η μία άποψη είναι υπέρ ενός ενισχυμένου μπόνους στο πρώτο κόμμα με το επιχείρημα πως μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ρευστότητας απαιτούνται σταθερές κυβερνήσεις. Η άλλη άποψη λέει πως η αλλαγή σε έναν εκλογικό νόμο που είχε φέρει η ίδια η Νέα Δημοκρατία και δεν έχει ακόμα καν εφαρμοστεί θα στείλει μήνυμα ηττοπάθειας.

Πάντως δεν αποτελεί μυστικό πως η σχετική συζήτηση έχει φουντώσει στο κυβερνών κόμμα και δεν αναμένεται να κλείσει τώρα κοντά.  Ο βουλευτής  της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά  πως « πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα του εκλογικού νόμου και να επανέλθουμε ενδεχομένως στο μπόνους των 50 εδρών». 

Τον προβληματισμό που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο επιβεβαίωσε και η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέροντας ότι το θέμα συζητείται σε βουλευτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια. Η ίδια πάντως υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί ξανά παρόμοιες εισηγήσεις τις οποίες απέρριψε. «Είναι ένας άνθρωπος που δύσκολα πιέζεται, δύσκολα παίρνει πίσω αυτά που λέει. Είναι απόφαση δική του»ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί εδώ  ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει πολλάκις και κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.  Μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ είχε επαναλάβει πως δεν προτίθεται να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. 

Επομένως δεν είναι καθόλου εύκολο να ανοίξει η κυβέρνηση ένα τέτοιο θέμα χωρίς να  έχει πολιτικό αντίκτυπο.  «Η ΝΔ έχει καταστεί συνώνυμο της πολιτικής αστάθειας» ανάφερε  από το ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ο Νίκος Παππάς και  υπογράμμισε πως «στελέχη της ΝΔ άνοιξαν θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ομολογούν ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση ούτε με την απλή ούτε με την ενισχυμένη αναλογική που οι ίδιοι ψήφισαν

Ψυχροπολεμικές οι σχέσεις ΝΔ -ΚΙΝΑΛ.

Στο χειρότερο σημείο είναι σχέσεις ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία  και το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής και προβλέπεται μονομαχία για την … κατάκτηση  των κεντρώων ψηφοφόρων το επόμενο διάστημα. Με αυτά τα δεδομένα τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίας έχουν εγκαταλειφθεί και αναμένεται  σκληρό ροκ μέχρι τις επόμενες κάλπες.

Στη Νέα Δημοκρατία βλέπουν με αφορμή το θέμα των παρακολουθήσεων συμπόρευση της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού την Παρασκευή στη Βουλή  πως «ευλόγως πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει Τσίπρας»

Την ίδια στιγμή σφοδρά  πυρά στην κυβέρνηση και στον Κ. Μητσοτάκη εξαπολύει η Χαριλάου Τρικούπη. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός  δεν είναι απλώς μέρος του προβλήματος. Είναι στο επίκεντρο του προβλήματος. Έχει την πολιτική ευθύνη».

naftemporiki.gr