Δεκάδες χιλιάδες θα είναι οι ωφελούμενοi επαγγελματίες και ασφαλισμένοι από την επικείμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως η νέα ρύθμιση, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και πιθανότατα μέσα στον Μάρτιο, θα περιλαμβάνει «κούρεμα βασικής οφειλής και κούρεμα κατά 85% των προσαυξήσεων», ενώ «η νέα μειωμένη οφειλή θα μπορεί να εξοφλείται σε έως εκατόν είκοσι δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα πενήντα ευρώ».
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οι επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους, δεν έχουν δηλαδή ενεργή οικονομική δραστηριότητα», αλλά και «δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά λόγω των χρεών τους δε λαμβάνουν σύνταξη», αφού με το κούρεμα των χρεών τους θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη και «να αποπληρώσουν σταδιακά την οφειλή τους, μέσω μικρής παρακράτησης από το ποσό της σύνταξης τους».
Επιπλέον, τόνισε ότι στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία έχει μειωθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξηθεί κατά 376.000, ή, ποσοστιαία, κατά 24.6%, ενώ η ανεργία των νέων μειώθηκε πάνω από 12 ποσοστιαίες μονάδες. «Τα στοιχεία αυτά, ασφαλώς, δε σημαίνουν ότι εφησυχάζουμε», είπε η υπουργός.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η υπουργός επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική και πολιτική ισχύ για να συνεχίσει το έργο της και ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία το φθινόπωρο του 2019».
Παράλληλα, σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε ότι «όσο πιο πολύ ενημερώνεται, έγκυρα, ο κόσμος» για το περιεχόμενο της και για την ιστορική πραγματικότητα «τόσο πιο θετικά την υποδέχεται», ενώ επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της και στο θέμα αυτό και σε άλλα ζητήματα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ