Η απόφαση τα ξημερώματα της Παρασκευής για την υπόθεση της Novartis προκαλεί έντονες πολιτικές αναταράξεις, ενώ το γεγονός ότι, σύμφωνα με το βούλευμα, ο κ. Παπαγγελόπουλος και η κ. Τουλουπάκη δεν παραπέμπονται για τους χειρισμούς τους στην ενοχοποίηση πολιτικών προσώπων, πυροδότησε «πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «αντί να απολογηθεί, μιλάει ξανά για την ανάγκη ελέγχου των αρμών της εξουσίας» και συνέχισε: «Ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος –ο στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο άνθρωπος στον οποίο ο κ. Τσίπρας ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αρμοδιότητα τα θέματα διαφθοράς– παραπέμφθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου στο Ειδικό Δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος για τους χειρισμούς του σε ό,τι αφορά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που άδικα και σκαιά στοχοποιήθηκαν μέσω της υπόθεσης Novartis. Το γεγονός αυτό μιλάει από μόνο του για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Τσίπρα».

Απαντώντας ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σημείωσε πως «η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου αποτελεί κόλαφο στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εργαλειοποιήσει τη Δικαιοσύνη και να μετατρέψει το σκάνδαλο Novartis σε δήθεν σκευωρία». Ο κ. Ηλιόπουλος πρόσθεσε πως «κανείς δεν παραπέμπεται για χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis, ενώ δεν παραπέμπονται καν οι δημοσιογράφοι, την ενοχή των οποίων για δήθεν συμμετοχή τους σε σκευωρία είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής». Λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με νέα πολύ σκληρή ανακοίνωση κατά του Γιάννη Οικονόμου, τον οποίο κατηγόρησε ότι επιχείρησε «συνειδητά να παραπληροφορήσει τους πολίτες, προκειμένου να συντηρήσει ζωντανό τον ισχυρισμό περί δήθεν σκευωρίας, ενώ είχε ήδη καταπέσει με πάτα-γο στη Δικαιοσύνη» και ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Οικονόμου, τον οποίο χαρακτήρισε «εθνικό ψεύτη».

Αντιδράσεις

Επίσημη αντίδραση από την πλευρά των πολιτικών προσώπων, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, και κυρίως εκ μέρους του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, δεν υπήρξε έως χθες αργά το απόγευμα. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι ικανοποιημένος, κάτι που δεν αποκλείεται να το εκφράσει το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος άλλωστε έχει δηλώσει για την υπόθεση πως «θα την πάει μέχρι τέλους». Από την κυβέρνηση στέκονται στην απόφαση για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο των Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη, η οποία, όπως σημειώνουν, από μόνη της είναι μία τρανταχτή απόδειξη για το πώς χειριζόταν την εξουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο κ. Σάμπυ Μιωνή σχολίασε ότι «οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος «προσωπικά, αισθάνεται ήσυχος με τη συνείδησή του, αφού έκανε το καθήκον του προς την κοινωνία και την αξιοπρέπειά του».

Σταύρος Παπαντωνίου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)