Αλλαγή ατζέντας επιδιώκει η κυβέρνηση με στόχο τη σταδιακή απεμπλοκή της από το βαρύ κλίμα που επέφερε η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρώτο μέλημα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών να φύγει από το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα (και όχι μόνο) από όλο αυτό το διάστημα που η Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, μέχρι την κύρωσή της, είναι μεγάλες. Επειδή δε υπάρχουν φόβοι στην κυβέρνηση ότι η ζημιά αυτή θα γίνει μεγαλύτερη όσο ο Ζόραν Ζάεφ και άλλες χώρες που τοποθετούνται επισήμως, χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία», επιχειρείται άμεσα η στροφή στην οικονομία.
Σηματοδοτείται σήμερα με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ο οποίος αναμένεται να εξαγγείλει την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, αλλά και την πρώτη έξοδο στις αγορές, με πενταετές ομόλογο, στόχο τα 2,5 δισ. ευρώ και επιτόκιο 3,5% με 3,6%, ώστε να υποστηριχθεί «η επιστροφή στην κανονικότητα».
«Αγκάθι» ωστόσο σε αυτήν την προσπάθεια συνεχίζει να αποτελεί το μεγάλο φορτίο αβεβαιότητας που ενισχύθηκε από τις πρόσφατες εκθέσεις του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ για το μέλλον και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αβεβαιότητα που συντηρεί κλίμα αδράνειας στην οικονομία και τις αγορές και ενισχύει το προεκλογικό κλίμα, κόντρα στις κυβερνητικές επιδιώξεις.
Το σχέδιο απεγκλωβισμού της κυβέρνησης από το κλίμα ηττοπάθειας μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, προβλέπει επίσης την κατάθεση των νομοσχεδίων για τον νέο νόμο προστασίας της Α΄ κατοικίας που καταργεί τον νόμο Κατσέλη, το νομοσχέδιο για την επιδότηση ενοικίου και το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η κυβερνητική υπόσχεση για 120 δόσεις για τα χρέη στην εφορία «κόλλησε» στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Ετοιμάζονται επίσης και άλλες πρωτοβουλίες προεκλογικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη μισθοδοσία των κληρικών, ενώ από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν οι δυο ψηφοφορίες επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της εν εξελίξει Συνταγματικής Αναθεώρησης. Με βάση πληροφορίες προερχόμενες κυρίως από τον συμπολιτευόμενο Τύπο, αναμένεται και αναθέρμανση της σκανδαλολογίας, με διώξεις στην υπόθεση Novartis.
Ξεχωριστό πεδίο, αλλά πολύ κρίσιμο για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα στην προσπάθειά του να πείσει ως ο νέος ηγέτης της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, είναι η πολιτική διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική που ως τώρα έχει οδηγήσει στη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού και ισχυρές αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής, με τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Η πλειονότητα των στελεχών και των παραγόντων του λεγόμενου «μεσαίου χώρου» - πλην εκείνων που συνεργάζονται ήδη με τον ΣΥΡΙΖΑ - καταγγέλλουν τον κ. Τσίπρα ότι έχει στόχο να «εξαϋλώσει» το Κίνημα Αλλαγής με σκοπό τις ψήφους της Κεντροαριστεράς .
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί κίνηση προσέγγισης προς το ΚΙΔΗΣΟ και τον Γιώργο Παπανδρέου, το οποίο πάντως αντέδρασε έντονα στις «πληροφορίες» του συμπολιτευόμενου Τύπου ότι ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει στον Γ. Παπανδρέου πρόταση για κάποια θεσμική θέση, εκτός Ελλάδας.
«Ενημερώνουμε όλους, ότι θα μείνουν με τα όνειρά τους. Λυπούμαστε, που πολλοί θέλουν να διαπαιδαγωγούν το λαό, με την αντίληψη ότι η πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι μια μόνιμη συναλλαγή αντί ενός αγώνα για αξίες, για το κοινό καλό και το εθνικό συμφέρον. Λυπούμαστε, βεβαίως, και για το ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα τους χαλάει τη σούπα των πολιτικών μαγειρείων της συντήρησης, του πελατειασμού και του παρακράτους, με την ενεργό παρουσία του» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ.

Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)